Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Podívejte se do pekárny, kde pekaři nevládnou

  10:03
Trochu jak ze sci-fi filmu působí pekárna, kterou nedaleko Prahy postavila společnost Penam. Na začátku do ní navezete suroviny, ty projdou jejími útrobami, a na konci vypadne chléb. Celý provoz ale nemají pod palcem pekaři, nýbrž automaty a technici.

Už při vstupu to tu zavání typickou pekařskou, ale také "provozní" vůní. Je tu perfektně čisto a do taktu tu pravidelně vyhrávají stroje.

Na rozdíl od jiných výrobních provozů se zdá pekárna Zelená louka poměrně vylidněná. Celkem tu pracuje asi 120 lidí, ti se ale střídají ve třech směnách.

Pekárna bez pekařů
Přesto jich tu v každé fázi výroby několik postává. Mají na sobě bílé pláště i pekařskou síťku, zástěra se jim ale od mouky zaprášit nemohla. Většina z nich ani nejsou vyučení pekaři.

"Z té zhruba stovky zaměstnanců je pekařů tak čtyřicet. Ostatní jsou převážně technici," říká šéf Penamu Jaroslav Kurčík. Co tedy musí ideální zaměstnanec splňovat? "Hlavně, aby se mu chtělo pracovat," prozradil reportérce iDNES.cz hlavní předpoklad.

Provoz v pekárně

Sehnat kvalitní lidi je v poslední době problém pro řadu českých firem. Podle Michala Mikscheho, který je pověřen řízením provozního úseku pekárny, není Penam výjimkou. "Najít kvalitní lidi je problém. I proto bylo třeba spustit plně automatizovaný provoz."

Přesto se tu pár pekařů najde. "Mám praxi deset let," spočítal jeden z nich. "Práce je to úplně jiná. V klasické pekárně je to rasovina. Tady nemusíte tahat sedmdesátikilové pytle s moukou. Když něco dojde, zmáčknete čudlík a je to."

Většina personálu hraje úlohu dozoru. Musejí dát věci do pořádku zejména, když něco nesedí. Více než pekařů, kteří dokáží na první pohled rozpoznat, když se například nepovede těsto, je tu ale třeba techniků.

Provoz v pekárně
Provoz pekárny je vybaven několika barevnými displeji. Na nich se objevují tabulky s potřebnými surovinami. Mouka, voda, vše co je nezbytné. I když je pár věcí, kde je lidská ruka třeba, o většinu se postarají stroje samy.

První plně automatizovanou pekárnu postavila společnost Penam patřící do skupiny Agrofert v obci Herink. Pekárna má kapacitu 2 000 chlebů, 2 500 vek a 50 tisíc rohlíků za hodinu. 

Provoz v pekárně

Vše začíná v devítimetrových sýpkách. Ty jsou na rozdíl od klasických sýpek plátěné. "Má to řadu výhod, zejména na stěnách neulpívá mouka a také se snadno čistí. Jednoduše se sbalí a odvezou do čistírny," vysvětluje Miksche.

Vlastní zadělání těsta je také robotizované. Stroj podle zadané receptury nadávkuje suroviny a vše smíchá. Když je těsto zadělané, obrovská díže na kolečkách poodjede stranou a celý proces se opakuje. Přístroje pak nadávkují a připraví těstové bochníky.

Provoz v pekárně

S železnou pravidelností se sázejí na dlouhá prkna, která ve filmech nosívají pekaři na rameni. Jeden bochník se řadí za druhým v pravidelných odstupech. Pás s chlebovými bochníky střídá pás s umělohmotnými ošatkami.

V klasických pekárnách se sice používají spíš rákosové, nicméně plast má jednu obrovskou výhodu − snadno se umyje. Tímto způsobem pečivo doputuje až do pece.

Ani s přepravou se nemusí nikdo obtěžovat. Po dvou kilometrech linek putují speciálně vyrobené přepravky se zbožím. "Stroj samozřejmě nepozná, co ve které je. Všechny přepravky jsou ale očipované, takže jakmile se se změní sortiment, stroj se to díky přepravce dozví," vysvětlil Miksche. Kromě toho čipy ohlídají i to, zda se všechny přepravky vrátily.

Provoz v pekárně

Pekárna Zelená louka je v Česku nejmodernější. Ušetří spoustu zaměstnanců, práce i energie. Přesto ne každého rohlíky vyrovnané v armádních řadách těší. Kouzlo malých zamoučených zástěr a pekaře, který musel kvůli našemu rohlíku vstávat ve tři ráno, se totiž poněkud vytrácí.

Upřednostňujete potraviny z malovýroby?

celkem hlasů: 3924

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 středa 5. prosince 2007. Anketa je uzavřena.

ANO
ANO 2068

JE MI TO JEDNO
JE MI TO JEDNO 1559

NE
NE 297

 


Penam - dvojka na trhu

patří do skupiny Agrofert, základnu má především na Moravě, v Česku ale posiluje pozice. Kromě velkokapacitní pekárny v Herinku koupila i pekárnu KLS Klimentov. V roce 2006 expandovala na Slovensko.

Pekárna Zelená louka
120 zaměstnanců (především pekařů a techniků
na stavbu proinvestováno 169 milionů Kč
na technologie dalších 305 milionů

Hodinová kapacita pekárny
50 tisíc rohlíků
2000 chlebů
2,5 tísíce vek


Autoři:
  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

Britské mléčné farmy chrlí hnůj do řek. Ochránci přírody volají po nápravě

19. dubna 2024

Mléčné farmy ve Spojeném království znečišťují životní prostředí a vylévají velké množství...

Česká pošta testuje nové stejnokroje. Dodá je do tří set poboček v Česku

19. dubna 2024  17:11

Zaměstnanci třech stovek z 2 900 poboček České pošty budou mít nové stejnokroje. Testování...

Investoři vyhlížejí půlení bitcoinu. Změnu jeho ceny teď odhadují jen stěží

19. dubna 2024  16:26

Investoři do kryptoměn s napětím očekávají sobotní tzv. půlení bitcoinu, takzvaný halving. Při něm...

To si děláte legraci. Mobilní operátor naúčtoval Američanovi tři miliony

19. dubna 2024  13:20

Nemilého překvapení se po návratu do Spojených států dočkat muž z Floridy, který se loni v létě...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...