Podstatovi: synové se postarali o růst firmy

  10:20aktualizováno  10:20
Je parné letní odpoledne. Josef Podstata sedí se svými syny Alešem a Janem v zahradní restauraci před IT Centrem bar + caffé na vrchlabském náměstí a rekapitulují historii svého podniku. Působí uvolněným dojmem, na výsledky svého téměř desetiletého budování rodinné firmy jsou hrdí.
Podstatovi

Podstatovi - Zleva Aleš, Josef a Jan Podstatovi | foto: Ondřej LitteraMF DNES

Začínali totiž s jednou restaurací, kde prakticky všechno dělali sami. Dlouho neznali volný čas nebo osobní život.

Dnes jejich šest podniků, které vlastní nebo v nich mají svůj podíl, patří mezi nejvíce vyhledávané.

Bar Zakopanej pes, který otevřeli v roce 2001, patřil podle časopisu Playboy v roce 2003 mezi deset nejlepších barů v České republice. Jejich krédo zní stručně: Hostovi neřeknu neumím.

S poskytováním pohostinských služeb začali v roce 1996, kdy otevřeli svoji první restauraci. Do té doby pracoval Josef Podstata jako vedoucí provozu restaurace a snack baru IT Centra.

"V roce 1998 nás oslovil pivovar Krušovice, který se stal nájemcem těchto prostor, zda bychom nechtěli převzít obě provozovny do nájmu," popisuje Josef Podstata příchod do podniků, které dnes patří mezi stěžejní součásti jejich rodinné říše.

Za dva roky zdesetinásobili tržby
Během následujících let rozšiřovali své pole působnosti. Kromě baru Zakopanej pes se Podstatovi dále podílejí na chodu restaurací Bakchus ve Špindlerově Mlýně a domu Kryštofa z Gendorfu ve Vrchlabí. Obrat se jim i díky většímu počtu provozů z počátečních dvou let více než zdesetinásobil.

Josef Podstata záhy pochopil, že mládí musí vpřed, a přepustil před čtyřmi lety vedení jednotlivých částí rodinného podniku svým synům. Dnes jim pomáhá radou a zkušenostmi. Oba mladí manažeři se mohou spolehnout i na pomoc své matky. Ta odvede podle nich velký kus neviditelné práce, kterou nelze jen tak ocenit.

Otec i oba synové svorně přikyvují, že začátek podnikání byl obtížný. "Kluci byli hnacím motorem," říká Josef, na kterém je vidět, jak mu úspěch jeho synů imponuje. Přiznává totiž, že se mu zprvu do budování sítě barů a restaurací vůbec nechtělo. Svou roli hrály i finance. Zatímco otec se snažil spíš pečovat o to, co již bylo vybudováno, synové Aleš a Jan měli elán a nebáli se podstoupit velké riziko zadlužit se.

Mladší Jan postupně přebíral řízení restaurace a snack baru po otci od roku 2000. "Chceme, aby se host vracel," říká. Podle něj je mu milejší, když přijde domácí host a utratí třeba jen padesát korun, ale přijde častěji." Místní lidé jsou konzervativní, pokračuje Jan v popisu místní klientely.

Podstatovi naučili lidi pít míchané nápoje
Jeho starší bratr Aleš rozjel o rok později ambiciózní projekt, na jehož konci byl jeden z nejtrendovějších barů v Česku. Ani zde pro inspiraci nemusel chodit daleko. Oba bratři studovali na hotelové škole v Praze a rozhlíželi se, jaký druh zábavy se dostává do popředí zájmu.

"Po škole měl člověk hlavu plnou nápadů - míchání, free-style a tak dále," přemítá Aleš, jak se rozhodl, že místní bude učit pít více koktejly. Za tři roky existence podniku se mu to povedlo. "Žádný podobný podnik v okolí není," doplňuje Aleš, který se hrdě chlubí i tím, že se v Zakopaném psu vypije nejvíce šampaňského ve východních Čechách.

Nová etapa jejich podnikání se začala psát v roce 2003. Otec a synové založili společnost s ručením omezeným. "Mělo to své ekonomické důvody," komentoval změnu Josef Podstata.

A také generační obměna ve vedení nemusí vždy proběhnout hladce a pro malou firmu je velkým rizikem. To však nebyl případ Podstatových. "Vztahy byly perfektní. Problémy se vyskytly jen s prvotním financováním," přizvukují si všichni.

Ty, kdo očekávají, že pečená kuřata začala do úst létat sama, oba bratři zklamou. "Svoje první auto jsem si koupil až po deseti letech," říká Jan. Dnes Podstatovi ve svých podnicích zaměstnávají na šest desítek lidí. "Hostovi neumíme říci ne," uzavírá Jan Podstata.

Autoři:


Nejčtenější

Výplach na americké burze se přelévá do celého světa, do Česka také

Ilustrační snímek

Akcie ve Spojených státech zaznamenaly ve středu nejprudší denní propad za několik měsíců. Pokles cen zasáhl hlavně...

Banku s „hodným bankéřem“ spolkne Moneta. Přejmenuje se na Air Bank

Air Bank už dlouho láká nové klienty úspěšnou televizní kampaní se zlým a...

Obchod za dvacet miliard výrazně změní rozložení sil v českém bankovnictví. Po spojení Monety, Air Bank a části Home...



Zmetek, označil Ťok lokomotivy, které České dráhy koupily dvakrát dráž

Ilustrační snímek

Optikou ministra dopravy Dana Ťoka jsou lokomotivy Emil Zátopek zmetkem, který je nutné vrátit výrobci. Za...

Všichni chtěli spot ve stylu Air Bank, říká autor. Nově opisuje E.ON

Reklama na služby E.ON.

Jedni říkají, že jde o „vykrádačku“, jiní to tak nevidí. Spotů, které se inspirovaly populárními krátkými reklamami Air...

Mladí chtějí žít na dluh a mít hned to, na co rodiče šetřili, říká bankéř

Šéf Sberbank Edin Karabeg

Mileniálové si půjčují a jsou častěji ochotni jít do rizika než jejich rodiče, myslí si šéf české pobočky Sberbank Edin...

Další z rubriky

Mladí chtějí žít na dluh a mít hned to, na co rodiče šetřili, říká bankéř

Šéf Sberbank Edin Karabeg

Mileniálové si půjčují a jsou častěji ochotni jít do rizika než jejich rodiče, myslí si šéf české pobočky Sberbank Edin...

Michelinské hvězdy zvedají obrat, ale i tlak na restauratéry a kuchaře

Zleva současní držitelé michelinské hvězdy: Radek Kašpárek, Roman Paulus a...

Michelinská hvězda je pro kuchaře nebo restauratéra něco jako Oscar pro herce. Ale není to jen pocta. Ocenění „nakopne“...

Virtuální zrcadlo, kdo je nejkrásnější? Technologie mění online nákup oblečení

Rtěnku, brýle i šperky je možné si v e-shopu virtuálně vyzkoušet na vlastním...

Obchody specializující se na prodej na internetu stále usilovněji vymýšlejí, jak překonat základní nevýhodu proti...



Najdete na iDNES.cz