Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Podstatovi: synové se postarali o růst firmy

  10:20aktualizováno  10:20
Je parné letní odpoledne. Josef Podstata sedí se svými syny Alešem a Janem v zahradní restauraci před IT Centrem bar + caffé na vrchlabském náměstí a rekapitulují historii svého podniku. Působí uvolněným dojmem, na výsledky svého téměř desetiletého budování rodinné firmy jsou hrdí.
Podstatovi

Podstatovi - Zleva Aleš, Josef a Jan Podstatovi | foto: Ondřej LitteraMF DNES

Začínali totiž s jednou restaurací, kde prakticky všechno dělali sami. Dlouho neznali volný čas nebo osobní život.

Dnes jejich šest podniků, které vlastní nebo v nich mají svůj podíl, patří mezi nejvíce vyhledávané.

Bar Zakopanej pes, který otevřeli v roce 2001, patřil podle časopisu Playboy v roce 2003 mezi deset nejlepších barů v České republice. Jejich krédo zní stručně: Hostovi neřeknu neumím.

S poskytováním pohostinských služeb začali v roce 1996, kdy otevřeli svoji první restauraci. Do té doby pracoval Josef Podstata jako vedoucí provozu restaurace a snack baru IT Centra.

"V roce 1998 nás oslovil pivovar Krušovice, který se stal nájemcem těchto prostor, zda bychom nechtěli převzít obě provozovny do nájmu," popisuje Josef Podstata příchod do podniků, které dnes patří mezi stěžejní součásti jejich rodinné říše.

Za dva roky zdesetinásobili tržby
Během následujících let rozšiřovali své pole působnosti. Kromě baru Zakopanej pes se Podstatovi dále podílejí na chodu restaurací Bakchus ve Špindlerově Mlýně a domu Kryštofa z Gendorfu ve Vrchlabí. Obrat se jim i díky většímu počtu provozů z počátečních dvou let více než zdesetinásobil.

Josef Podstata záhy pochopil, že mládí musí vpřed, a přepustil před čtyřmi lety vedení jednotlivých částí rodinného podniku svým synům. Dnes jim pomáhá radou a zkušenostmi. Oba mladí manažeři se mohou spolehnout i na pomoc své matky. Ta odvede podle nich velký kus neviditelné práce, kterou nelze jen tak ocenit.

Otec i oba synové svorně přikyvují, že začátek podnikání byl obtížný. "Kluci byli hnacím motorem," říká Josef, na kterém je vidět, jak mu úspěch jeho synů imponuje. Přiznává totiž, že se mu zprvu do budování sítě barů a restaurací vůbec nechtělo. Svou roli hrály i finance. Zatímco otec se snažil spíš pečovat o to, co již bylo vybudováno, synové Aleš a Jan měli elán a nebáli se podstoupit velké riziko zadlužit se.

Mladší Jan postupně přebíral řízení restaurace a snack baru po otci od roku 2000. "Chceme, aby se host vracel," říká. Podle něj je mu milejší, když přijde domácí host a utratí třeba jen padesát korun, ale přijde častěji." Místní lidé jsou konzervativní, pokračuje Jan v popisu místní klientely.

Podstatovi naučili lidi pít míchané nápoje
Jeho starší bratr Aleš rozjel o rok později ambiciózní projekt, na jehož konci byl jeden z nejtrendovějších barů v Česku. Ani zde pro inspiraci nemusel chodit daleko. Oba bratři studovali na hotelové škole v Praze a rozhlíželi se, jaký druh zábavy se dostává do popředí zájmu.

"Po škole měl člověk hlavu plnou nápadů - míchání, free-style a tak dále," přemítá Aleš, jak se rozhodl, že místní bude učit pít více koktejly. Za tři roky existence podniku se mu to povedlo. "Žádný podobný podnik v okolí není," doplňuje Aleš, který se hrdě chlubí i tím, že se v Zakopaném psu vypije nejvíce šampaňského ve východních Čechách.

Nová etapa jejich podnikání se začala psát v roce 2003. Otec a synové založili společnost s ručením omezeným. "Mělo to své ekonomické důvody," komentoval změnu Josef Podstata.

A také generační obměna ve vedení nemusí vždy proběhnout hladce a pro malou firmu je velkým rizikem. To však nebyl případ Podstatových. "Vztahy byly perfektní. Problémy se vyskytly jen s prvotním financováním," přizvukují si všichni.

Ty, kdo očekávají, že pečená kuřata začala do úst létat sama, oba bratři zklamou. "Svoje první auto jsem si koupil až po deseti letech," říká Jan. Dnes Podstatovi ve svých podnicích zaměstnávají na šest desítek lidí. "Hostovi neumíme říci ne," uzavírá Jan Podstata.

Autoři:


Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....

KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

Mám obavu, že přijde nová světová hospodářská krize, varuje Zeman

Prezident Miloš Zeman při setkání se zástupci německých firem, které investují...

Prezident Miloš Zeman se obává další světové hospodářské krize. Podle něj za každou takovou krizí stojí „blbost...

Další z rubriky

Podvodné stránky úřadu práce klamou nezaměstnané, varuje ten skutečný

Desítky nových pracovních míst přibude na Ostravsku a Karvinsku pro úředníky....

Klamavé weby nabízejí rekvalifikaci zdarma pro každého a volná pracovní místa, zdánlivě garantovaná úřadem práce....

Mám obavu, že přijde nová světová hospodářská krize, varuje Zeman

Prezident Miloš Zeman při setkání se zástupci německých firem, které investují...

Prezident Miloš Zeman se obává další světové hospodářské krize. Podle něj za každou takovou krizí stojí „blbost...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...

Najdete na iDNES.cz