Pohled do některých kuchyní by hygieniky nepotěšil

Odpovědnost za nezávadnost potravin nesou výrobci, dodavatelé a prodejci. Ale jen do chvíle, kdy si je zákazník v obchodě uloží do nákupního vozíku a odveze domů. Pak už záleží jen na něm, zda se postará o to, aby se nezkazily v jeho vlastní kuchyni. Hygienici by mohli potvrdit, že právě kuchyně jsou tím nejslabším článkem potravinového řetězce.

"Když má někdo střevní potíže, řekne se většinou, že je to z masa nebo uzenin. Vina přitom může být přímo v kuchyni," říká mikrobioložka Jana Látová ze Státního veterinárního ústavu. "Pokud necháte jídlo kdoví jak dlouho válet na stole při pokojové teplotě, máte o problémy postaráno." Belgický spotřebitelský časopis Test-Achats Magazine nahlédl do kuchyní několika členů redakce a spolupracovníků. Nebyl to prý veselý pohled, alespoň hygienici by z něj neměli radost. Jen třetina z třiceti kuchyní, jež navštívil hygienik, by prošla kontrolou, ostatní by si vysloužily menší či větší pokuty. Za co? Nikoliv za hromady špinavého nádobí, ani proto, že skříňky, poličky a spíže vždy nezářily čistotou, ale třeba za odpadkové koše bez víka, které byly v celé třetině kuchyní, nebo za potraviny s prošlou zárukou, které ležely v polovině ledniček. Co je však nejhorší: V mnoha kuchyních byly bedýnky pro kočky nebo ptačí klece. Ve dvou případech se dokonce zvířecí příbytky nacházely přímo na kuchyňské lince, kde se připravují pokrmy. A to ještě navíc všichni o návštěvě předem věděli a měli teoretickou možnost obraz své kuchyně trochu vylepšit. Je tedy možné, že výsledek je trochu lepší než skutečnost.



Témata: Test iDNES.cz