Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pohřební služba jako rodinné řemeslo

  10:37aktualizováno  10:37
Pohřební služba M&M v Tanvaldu je firmou rodiny Maturů a řemeslo se dědí stejně jako jméno Josef. Nejstarší z Maturů nastoupil do pohřebnictví v padesátých letech minulého století a ve firmě pracoval až do roku 1991, kdy jeho syn firmu zprivatizoval.
Maturovi

Maturovi - Tři Josefové - zleva vnuk, otec, syn | foto: Roman ČejkaMF DNES

"Zdědil jsem řemeslo i dědu," říká majitel firmy Josef Matura a dědou myslí právě svého otce. Ten pracoval ve firmě až do svých 77 let, protože čekal, až jeho vnuk, nejmladší ze tří Josefů, dokončí školu a nastoupí do rodinného podniku.

Prostředí hřbitovů a krematorií přijde Josefu Maturovi za ta léta normální. Pohybuje se v něm od mládí. "Pro spolužáky jsem byl ale atrakce," vzpomíná.

Smrt vnímá jako biologickou záležitost, za níž se neskrývá žádné tajemno. "Když přijdu do lednice, tak pozdravím. Je to takový zvyk."

Ačkoliv působí, že ho jen tak nic nepřekvapí, v této profesi jsou stále okamžiky, na které se zvyknout snadno nedá. "Vidíme různé hrůzy. Nejhorší jsou nálezy starých mrtvol a nehody dětí. To se musí umět rychle rozchodit a rychle na to zapomenout. Jinak bychom tuhle práci dělat nemohli," dodává.

V pohřebnictví se podle něj mnoho věcí během let změnilo, ale určité tradice a zvyky přetrvávají. "Odkoukal jsem od starých funebráků jejich rituály. A to je dnes naše rodinné stříbro. Vím, jaké zvyky se dodržují v té které vesnici, jak se rakev vynáší a kudy se ubírá průvod," vysvětluje majitel pohřební služby.

Pohřebáci by měli být tak trochu psychologové
Nejstarší z Maturů se o dění ve firmě stále zajímá a podle slov současného šéfa má na spoustu věcí odlišný názor. "Občas přijde do firmy a tvrdí, že tohle a tohle musí být jinak. Já se ale jen tak nedám," říká Matura.

Podle něj se pohřebnické řemeslo nedá jen tak naučit, člověku se musí dostat do krve a musí se naučit s ním žít. I proto si pečlivě vybírá své zaměstnance, kterých má v současné době pět. "Chci, aby byli vzdělaní, a ne nějací pitomci. Musí přistupovat k zákazníkům velmi citlivě, být tak trochu psychologové."

Když si chce Josef Matura od své práce odpočinout a přijít na jiné myšlenky, jde na ryby. "Času mám ale málo, musíme být neustále na telefonu a připraveni vyjet i v noci. Dovolenou jsem už neměl patnáct let." Odpoutat se od své práce však ani pro něj není snadné. Přiznává, že když přijede do nějakého města či vesnice, zamíří hned na hřbitov. "Má to velkou vypovídací hodnotu. Řekne vám to hodně o lidech, kteří tam žili."

Příprava od dětství
Rodinnou firmu jednou zdědí nejmladší Josef. Ten se sice vyučil uměleckým kovářem, pracovat v rodinné firmě však byla samozřejmost. "Už jako malý kluk si hrál na hřbitově, když děda kopal hrob. A jestli se mu posmívali spolužáci? To ne, dokázal si u nich zjednat respekt," říká jeho otec.

S tím, že syn jednou řemeslo podědí, se prý počítalo předem. "Když byl starší, táta si ho prověřil. Vzal ho s sebou na případ sebevraždy oběšením. Ten mrtvý tam tenkrát visel dost dlouho. Kluk přišel, oči vytřeštěný, ale rozchodil to," vzpomíná Matura.

Pohřebnictví je podle něj profese jako každá jiná. "Je to těžká práce, věřte mi, že někdy se nadřeme opravdu jako koně. Třeba když snášíme rakev ze špatně přístupných horských terénů."

Zákazníkům se snaží vycházet vstříc a řídí se heslem, že zákazník má vždycky pravdu. "Umíme pohřeb připravit za jakýchkoliv podmínek. Třeba i v patnáctistupňovém mrazu, na zahrádce pod třešní či v devět hodin večer. Zažil jsem i Švýcary, kteří přijeli na pohřeb své známé a s sebou měli čtyři psy. Prý je mrtvá znala a určitě by si přála, aby se s ní přišli rozloučit. Tak tam seděli v krematoriu oni dva a psi," zavzpomínal Josef Matura.

Autoři:


Nejčtenější

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...

10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....



Pět týdnů dovolené, vyšší mzdy a kratší pracovní týden, požadují odbory

Předseda ČMKOS Josef Středula na shromáždění odborářů před začátkem...

Na třináct set odborářů z celé republiky přijelo v úterý do Prahy, aby formulovali své požadavky. Chtějí zvýšení mezd o...

Pojištění proti pokutám je přitěžující okolnost, rozhodl Nejvyšší správní soud

policie radar měření rychlost celostátní akce

Uzavření pojistky proti pokutám může být ve správním řízení bráno jako přitěžující okolnost, upozornil deník Právo na...

Prověřte, jak získal majetek! Na finanční správu přišlo 1 173 podnětů

Ilustrační snímek

Už třetím rokem Češi hlásí příjmy, které se nemusejí psát do daňových přiznání. Pokud to neudělají, riskují do budoucna...

Další z rubriky

Rozpočtová rada kritizuje schodek rozpočtu, má být ve výši 40 miliard korun

Eva Zamrazilová šéfka Národní rozpočtové rady

Národní rozpočtová rada nepovažuje za současné ekonomické situace schválení státního rozpočtu na příští rok se schodkem...

Na točené zašlo méně lidí než loni. Pivo má zachránit svatý Václav

Nejtypičtější způsob čepování piva je „na hladinku“, kdy krémová pěna sahá...

Obliba baleného piva nadále stoupá, točené si naopak dopřeje stále méně lidí. Do hospod má zákazníky přilákat již šestý...

Cestovky už plní fond miliony, zaplatí se z něj kompenzace klientům

Ilustrační snímek

Cestovní kanceláře nalily do garančního fondu první platby na kompenzace klientům při krachu. Aktuálně je v něm 12...

Najdete na iDNES.cz