Polévky v prášku chutnají lépe než před lety

  11:00aktualizováno  11:00
Polévky v prášku sice nenahradí ty domácí, zase ušetří čas a mohou vylepšit jídelníček na dovolené. Některé ale chutnají jen jako obarvená voda. Nespornou výhodou polévek ze sáčku je snadná a rychlá příprava, kterou hravě zvládne i školák.
Polévka (c) profimedia.cz/corbis

Polévka (c) profimedia.cz/corbis - Polévka - ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Ale jak chutnají? Právě na to se zaměřil test MF DNES, v němž osmičlenná porota složená z kulinářských profesionálů ochutnávala a hodnotila dvanáct polévek čtyř nejznámějších značek.

A výsledek? Polévky se hodně zlepšily, chutnají lépe než v minulosti - tak zní závěr testu.

Žádná polévka vyloženě nepropadla, v každé skupině si hodnotitelé našli svého favorita. Nejčastěji udělovali dvojku a trojku, ale občas padaly i čtyřky. Myšleno školním hodnocením.

Nejlepší byla gulášová
Těsným vítězem testu se stala gulášová polévka od Podravky, za chuť získala nejvíc jedniček a i její vzhled se podobal obrázku na obalu. "Byla trochu ostřejší, než bych čekal, ale moc dobrá," zhodnotil její chuť jeden z porotců, šéfkuchař Zdeněk Šula.

Naopak bez chuti připadala porotcům polévka od Knorru. "Vůbec to gulášovku nepřipomíná," poznamenala Jana Podojilová z hotelové školy v Praze.

Zbylé dvě polévky byly spíš průměrem, chuťově nevýrazné, jedna byla moc hustá, druhá zase řídká. "Maso bylo tvrdé, pokud by v polévce nebylo, byla by mnohem lepší," řekla o gulášové Maggi jedna z hodnotících, Anna Kučerová.

Vývary chutnají uměle
Všichni porotci se shodli na tom, že se klasický masový vývar nedá práškem nahradit, sáčkové polévky zkrátka chutnají příliš uměle. Přesto je nadchla francouzská od Maggi.

"Ta by mi chutnala i doma," řekl šéfkuchař hotelu Savoy Josef Štangl. Jen těsně za ní skončila Vitana. Obě byly chutné, se správně měkkou zeleninou, masem i těstovinami.

Grafické výsledky testu
Gulášové polévky a vývary
Instantní drůbeží polévky
Zato francouzská polévka od Podravky degustátorům nechutnala. Připadala jim příliš umělá, nejen svou barvou, ale především chutí. "Mnoho soli, málo zeleniny, navíc tvrdé," to byly poznámky hodnotících. Zajímavé je, že se svým vzhledem na talíři nejvíce blížila vyobrazení na obale.

Instantní se hodí do kanceláře
Příprava "hrnečkových" polévek je ještě rychlejší a jednodušší než těch, které se musí vařit. Obsah sáčku se pouze zalije horkou vodou a je hotovo. Člověk ale musí počítat s tím, že jsou chudší a dochutit se dají leda tak kořením. "Jako přesnídávku v kanceláři ano, ale doma bych si ji nedal," ozval se hlas z poroty.

Z instantních nejvíce chutnala kuřecí od Vitany. Měla dost zeleniny i těstovin, a dokonce na talíři vypadala téměř stejně hezky jako na obrázku na obalu, chyběla jen čerstvá petrželka. Dobrou chuť měla i slepičí od Knorru, škoda jen, že nudle zůstaly tvrdé a nezměkly ani po deseti minutách, kdy polévka docela vystydla. Jako příliš vodovou a bez chuti ohodnotili porotci instantní polévku Fini Mini od Podravky.

Některé suroviny byly nedovařené
Mnohým z testovaných polévek by jistě prospělo, kdyby se kuchař při přípravě více řídil svou zkušeností než doporučením. Při testu jsme se záměrně drželi návodů, a tak se mnohdy stalo, že zelenina nestačila změknout a zbytečně tak zkazila jinak dobrou chuť polévky.

V několika případech se těstoviny a maso uvařily doměkka, ale zelenina zůstala tvrdá. Chyba pak nejspíš není v návodu, ale v nesprávně zvolených surovinách.
Výrobci zřejmě počítají s tím, že si každý doma polévku dochutí sám.

Na všech sáčcích najdete tipy, jak si ji vylepšit tím, že do ní přidáte třeba brambory, houby, osmaženou slaninu nebo čerstvou petrželku. Pokud si takto pokrm doladíte, bude sice chutnější a barevnější, ale zase ztratí půvab rychlé a snadné přípravy, tedy hlavní výhody polévky v prášku.

Autoři: ,
Témata: Test iDNES.cz

Nejčtenější

Kvůli kolapsu D1 ministerstvo zvažuje zakázat kamiony v levém pruhu

Odstavené kamiony blokovaly dálnici D1 poblíž obce Jiřice mezi Humpolcem a...

Ministr dopravy Dan Ťok viní z kolapsu dopravy na dálnici D1 především řidiče kamionů a dokonce ve spolupráci s policií...

Elektřina bude luxusní zboží, řekl energetický expert v Rozstřelu

Energetický expert společnosti ENAS Vladimír Štěpán v diskusním pořadu iDNES.cz...

Emisní povolenky budou výrazně v dalších letech zdražovat elektřinu. Už se to děje, domácnosti si v příštím roce...

Dodavatelé elektřiny maskují její zdražení, neopatrní zákazníci mohou prodělat

Ilustrační snímek

Oznamovat špatnou zprávu není příjemné pro nikoho. A dvojnásob to platí pro obchodníky, kteří musí zákazníky informovat...

Protesty žlutých vest drtí ekonomiku Francie. Katastrofa, hlásí ministr

Příznivci hnutí žlutých vest po celé Francii znovu vyšli do ulic, při...

Pozitivní výhledy na růst francouzské ekonomiky začíná zahalovat kouř. Francouzská centrální banka v pondělí kvůli...

Ťok dal ultimátum stavební firmě. D1 u Humpolce má dostavět do pondělí

Tiskové konference se po skončení zasedání vlády účastnil premiér Andrej Babiš...

Ministr dopravy Dan Ťok pohrozil česko-italskému sdružení, které modernizuje dálnici D1 u Humpolce. Buď dokončí práce...

Další z rubriky

Češi jsou věrní značkám s jasným výrobcem. Ale možná jen kvůli slevám

Zákazníci Globusu mohou od října loňského roku využívat  samoobslužné...

Pikok, Finest, Clever, K-Purland, Řezníkův talíř... To je jen pár jmen z mnoha takzvaných privátních značek řetězců....

Prazdroj stahuje z trhu dvě šarže soudků, ty mohou prasknout

Technický manažer Plzeňského Prazdroje Václav Švorc ukazuje, kde se mohou...

Tuzemský lídr pivovarského trhu Plzeňský Prazdroj stahuje z maloobchodu dvě šarže svého pětilitrového soudku piva...

České Vánoce jsou levnější než slovenské. Může za to růst mezd

Dárky, ilustrace

Příjmy Čechů i Slováků v posledních letech rostly, a tak i Vánoce jsou pro průměrné domácnosti obou zemí „levnější“....

Najdete na iDNES.cz