Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Polovina hospod v Praze šidí

  1:00aktualizováno  1:00
Pražští hospodští jsou zřejmě nepoučitelní. I když tu ročně vyrazí kontroloři České obchodní inspekce na desítky až stovky kontrol restaurací a hospod, ty své hosty stále šidí. A je jich více než polovina, jak dokazují aktuální výsledky inspekce.
Pivo pod míru dostali reportéři MF DNES ve třech hospodách z osmi. Ilustrační foto.

Pivo pod míru dostali reportéři MF DNES ve třech hospodách z osmi. Ilustrační foto. | foto: Slavomír KubešMF DNES

ČTĚTE TAKÉ:
Za pivo pod míru plaťte méně, radí ČOI

"V Praze je situace jednoznačně nejhorší z celé republiky. Téměř všedesáti procentech podniků najde inspekce nějaké pochybení, to je o 20 procent více nad celostátním průměrem. I nejhorší z krajů ‚zaostává' za Prahou přibližně o deset procent," čte z neradostné statistiky mluvčí obchodní inspekce Miloslava Fléglová.

Ve čtvrtek odpoledne vyrazila MF DNES do restaurací společně sinspektory. Tentokrát skončila jejich mise stoprocentním "úspěchem" - tři provozovny a v každé alespoň jeden nedostatek.

"Ve všech byly problémy s nedodržením deklarované míry nápojů. Je to ovšem zatím podezření, protože jednotlivé případy předáme do správního řízení," zdůrazňuje Michal Maxa z pražské a středočeské pobočky obchodního inspektorátu.

V latinskoamerické restauraci Mezcal chybělo něco málo ve sklence metaxy, v pizzerii Cartella Arto před inspektory položil číšník cinzano s ledem a limetkou, což se nesmí, na parníku Tyrš zapomněl barman na správnou míru vodky. V protokolech se však objevila i další pochybení.

MF DNES pak vyzkoušela dalších osm podniků, zda nabídnou pivo s přesnou mírou. A výsledky byly podobné - ve třech z osmi testovaných hospod, barů arestaurací v okolí náměstí Míru se hladině piva nepodařilo ani po několika minutách vystoupat krysce na půllitru.

"Ve spěchu, který tu občas míváme, se může stát, že natočíme hostovi pod míru. Velice mě to mrzí. Stačí říct a okamžitě přineseme perfektně natočené pivo," omlouvá se Oldřich Kroupa, provozní restaurace U Dandů ve Slezské ulici.

Restaurace se zahrádkami čekají další kontroly
Českou obchodní inspekci výsledky kontrol nijak nepřekvapily. "Praha je specifická, je tu totiž velký pohyb zahraničních turistů a dalších návštěvníků restaurací. Proto se zvlášť v létě na takové kontroly zaměřujeme," varuje Maxa.

Až do konce turistické sezony tak čekají především restaurace se zahrádkami další kontroly. "Už na konci května totiž začala speciální prázdninová akce Léto," říká Maxa.

Autoři: ,


Nejčtenější

Začínal sám v garáži, dnes výrobní linky z jeho firmy dobývají svět

Jakub Krofián s manželkou Alenou.

Jakub Krofián žije svůj americký sen už osmnáctý rok. Jako pětadvacetiletý mladík si z úspor koupil soustruh a doma v...

Lidé se stěhují do okolí měst, každé ráno pak tráví v autech v kolonách

Stávka na francouzské železnici nahnala více lidí do aut. V Paříži se tvoří...

Kvůli vysokým cenám bydlení ve městech roste poptávka po nemovitostech v jejich okolí. „Evidujeme meziroční růst zájmu...



Makléř si myslel, že pracuje v demoverzi, teď žádá vyplatit miliony eur

Harouna M Traore

Francouzský obchodník na burze žaluje makléřskou firmu Valbury Capital. Žádá, aby mu vyplatila 10 milionů eur, které...

Do důchodu později a jiné daně, radí Česku OECD

Ilustrační snímek

Česko by mělo navázat věk pro odchod do důchodu na očekávanou délku života. Doporučuje to Organizace pro hospodářskou...

Výkon na hranici padnutí: v Tesle se museli dopovat energetickými nápoji

Podvozek vozu Tesla Model S

Nadšení amerického miliardáře Elona Muska, který před pár dny děkoval zaměstnancům své automobilky Tesla za dosažení...

Další z rubriky

Nejvytíženější opravovaný úsek D1 dokončíme v termínu, slíbil šéf ŘSD

Rekonstrukce úseku dálnice D1 u Brna. (duben 2015)

Šéf Ředitelství silnic a dálnic Jan Kroupa sdělil na tiskové konferenci, jak pokračuje modernizace úseku dálnice D1...

Maso vypěstované v laboratoři může být v restauracích za tři roky

Uměle vypěstované hovězí maso nizozemské společnosti Mosa Meat.

Nizozemská společnost Mosa Meat, která před pěti lety jako první na světě představila laboratorně vypěstovaný hovězí...

V Česku roste spotřeba alkoholu. Více než Češi pijí jen Litevci

Alkohol (ilustrační foto)

V Česku spotřeba alkoholu roste, a to i u dětí. V Rusku naopak klesá. Česká republika drží společně s Francií stříbrnou...

Najdete na iDNES.cz