ČTĚTE TAKÉ:
Za pivo pod míru plaťte méně, radí ČOI
"V Praze je situace jednoznačně nejhorší z celé republiky. Téměř všedesáti procentech podniků najde inspekce nějaké pochybení, to je o 20 procent více nad celostátním průměrem. I nejhorší z krajů ‚zaostává' za Prahou přibližně o deset procent," čte z neradostné statistiky mluvčí obchodní inspekce Miloslava Fléglová.
Ve čtvrtek odpoledne vyrazila MF DNES do restaurací společně sinspektory. Tentokrát skončila jejich mise stoprocentním "úspěchem" - tři provozovny a v každé alespoň jeden nedostatek.
"Ve všech byly problémy s nedodržením deklarované míry nápojů. Je to ovšem zatím podezření, protože jednotlivé případy předáme do správního řízení," zdůrazňuje Michal Maxa z pražské a středočeské pobočky obchodního inspektorátu.
V latinskoamerické restauraci Mezcal chybělo něco málo ve sklence metaxy, v pizzerii Cartella Arto před inspektory položil číšník cinzano s ledem a limetkou, což se nesmí, na parníku Tyrš zapomněl barman na správnou míru vodky. V protokolech se však objevila i další pochybení.
MF DNES pak vyzkoušela dalších osm podniků, zda nabídnou pivo s přesnou mírou. A výsledky byly podobné - ve třech z osmi testovaných hospod, barů arestaurací v okolí náměstí Míru se hladině piva nepodařilo ani po několika minutách vystoupat krysce na půllitru.
"Ve spěchu, který tu občas míváme, se může stát, že natočíme hostovi pod míru. Velice mě to mrzí. Stačí říct a okamžitě přineseme perfektně natočené pivo," omlouvá se Oldřich Kroupa, provozní restaurace U Dandů ve Slezské ulici.
Restaurace se zahrádkami čekají další kontroly
Českou obchodní inspekci výsledky kontrol nijak nepřekvapily. "Praha je specifická, je tu totiž velký pohyb zahraničních turistů a dalších návštěvníků restaurací. Proto se zvlášť v létě na takové kontroly zaměřujeme," varuje Maxa.
Až do konce turistické sezony tak čekají především restaurace se zahrádkami další kontroly. "Už na konci května totiž začala speciální prázdninová akce Léto," říká Maxa.