„Měl jsem od dozorových orgánů informace, že se toto v některých restauracích může dít... Podezření jsme nechali prošetřit, nedošlo k tomu, co bylo původní podezření, nicméně k falšování masa došlo,“ prohlásil Toman.
Toman před členy sněmovního zemědělského výboru začátkem měsíce řekl, že některé luxusní pražské restaurace vydávaly polské hovězí z problematických jatek za argentinské a účtovaly si tisícikorunu za porci. „Chci vás ubezpečit, že to nešlo do žádných low-costových restaurací, byly to luxusní restaurace, speciálně v Praze. Braly to restaurace, které pak vydávají polské maso za argentinské, aby mohly prodávat za 1 000 korun porci,“ řekl tehdy ministr (psali jsme zde).
Máme o 30 procent hostů méně, podáme dvě žaloby, říká restauratér Moťovský |
Konkrétní podniky neuvedl, řekl jen, že mají asijské názvy. „A tím nemyslím čínské restaurace,“ dodal. O několik hodin později novinářům řekl, že v pražské restauraci U Moťáka se podle veterinářů našlo 31 kilogramů masa neznámého původu. Restaurace poté oznámila, že se bude proti Tomanovým slovům bránit žalobou.
Tomanova slova kritizovala například i Asociace hotelů a restaurací ČR, podle níž ministr poškodil domácí trh restaurací.
Ministr dnes řekl, že nelze zveřejnit seznam podniků s pouhým podezřením na klamání zákazníka. „Ke konkrétním podnikům se může pouze ministerstvo i dozorové orgány vyjádřit pouze v případě konkrétních zjištění,“ dodal.
Kontroly masa budou pokračovat
V mimořádných kontrolách dovozu hovězího masa z Polska budou dozorčí orgány nadále pokračovat. Toman je ochotný přísná opatření zrušit až ve chvíli, kdy Polsko udělá potřebné kroky k odstranění problémů.
Podle europoslance Pavla Poce je však jednání polské strany zatím nedůsledné. „Velmi negativně se dívám na reakci polské strany. Očekával bych snahu problém řešit, ale je tam spíše liknavost,“ uvedl v úterý na tiskové konferenci europoslanec Pavel Poc.
Přísné kontroly, které v České republice na dovezené maso z Polska platí od minulého týdne, zatím budou nadále pokračovat. „Pokud polská strana přijme dostatečná opatření a ujistí nás, že byly odstraněné zdroje kontaminace a státní kontrolní orgány budou fungovat, jsme připraveni mimořádná opatření zrušit,“ odpověděl Toman na otázku, za jakých podmínek by se od přísných kontrol odklonil.
Mimořádná opatření, kdy musí být zásilky masa hlášeny 24 hodin před dovozem na místo určení, zavedly české úřady poté, co veterináři objevili 700 kilogramů polského hovězího nakaženého salmonelou. Podle Státní veterinární správy řezníci maso odeslali na pět míst v Česku a na Slovensko, 80 procent tohoto objemu bylo zkonzumováno.
Více kontrol provádí také Státní zemědělská a potravinářská inspekce, která prověřuje české restaurace. Od vypuknutí aféry zkontrolovala přes 1 700 restaurací a obchodů. Státní veterinární správa odebrala 224 vzorků masa.
Kritika systému
Proti přísným kontrolám se ohradil polský ministr zemědělství Jan Krzysztof Ardanowski. „Možná právě kvůli tomu, že se nám dobře daří (v oblasti exportu potravin - pozn. red.), je každá záminka dobrá k tomu, aby se na nás dalo udeřit, obvinit nás z toho, že máme odporné potraviny,“ řekl v rozhovoru pro Radio Wnet minulý týden Ardanowski (psali jsme zde).
Přislíbil však, že v dohledné době upraví pravidla veterinárního dozoru ve své zemi, takže jatka budou 24 hodin denně sledovat kamery a kontrolu na místě už nebudou moci provádět soukromí veterináři.
„Něco jiného je chránit české spotřebitele před nemocí a něco jiného je vyhrožovat kontrolami jako opatřením v konkurenčním boji. Česká strana je se zavedenými opatřeními jednoznačně v právu,“ uvedl v reakci Poc.
Systém kontrol kritizuje i Evropská komise, podle které povinnost nahlašovat maso 24 hodin předem není v souladu s unijními předpisy. Dovozci by měli být žádáni o předčasné nahlášení ze strany úřadů jen v odůvodněných případech a v rozsahu nezbytném pro organizaci kontrol.
„Náš systém je zaměřený výhradně na to, aby ochránil spotřebitele. A v případě mimořádné události, jako v tomto případě, jsme připraveni ještě ho posílit zavedením mimořádných veterinárních opatření,“ dodal Toman.
Aféru s hovězím masem z Polska neřeší pouze Česká republika. Závadné zboží se dostalo také na Slovensko a do dalších zemí. Kauza vypukla na konci ledna po zveřejnění záběrů z polských jatek, kde zaměstnanci zpracovávali maso z uhynulých či nemocných krav (psali jsme zde).