Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Mlékárny pohřbily trable s Pomazánkovým máslem. Nové se prodává dobře

  13:44aktualizováno  13:44
„Pomazánkové máslo“ nebo „tradiční pomazánkové“? Lidem je to jedno. Jistou rukou sahají do regálu pro pochoutku, jejíž původní název smetla byrokratická mašinerie EU, a i po loňské změně názvu se prodává stále dobře. Je to za námi, říkají svorně výrobci, na křivdu ale stále nezapomněli.

„Pomazánkové máslo“ se v nových obalech prodává stále dobře. | foto: iDNES.cz

Název Pomazánkové máslo musel zmizet loni v únoru. Zatím poslední snaha České republiky vrátit oblíbené spojení na obaly narazila podobně jako předchozí pokusy. Žalobu Česka smetl Tribunál Soudního dvora EU. (více čtěte zde)

Výrobcům už je to ale jedno a někteří už si ani návrat do minulosti nepřejí. “Znamenalo by to pro nás úplně stejné náklady, které jsme do toho už investovali,“ říká manažer pro marketing a obchod Choceňské mlékárny Jan Fogl a klidně dodává, že už to vůbec v mlékárně neřeší: „Je to pro nás uzavřená kapitola. Produktu dál říkáme Pomazánkové máslo, lidé také. Přejmenování by znamenalo dělat v tom další chaos.“ Navíc po převléknutí do nových názvů a grafiky se jedničce na trhu ve výrobě této pochoutky zvýšily prodeje.

Z Chocně pochází zhruba 55 procent všech kelímků s pomazánkovým máslem, které jsou na trhu. O místo se dělí s dalšími čtyřmi výrobci, například Madetou, Mlékárnou Jaroměř, Olmou a Mlékárnou Net Plasy z Bystřice pod Hostýnem.

Na každého jiný metr?

Fogl však připouští, že pocit, že se pochoutka měla jmenovat po staru, zůstal. A stejně to vidí i ostatní mlékárny. „Je to neúspěch naší diplomacie. Španělům, Portugalcům a všem ostatním všechny výjimky uznají. Připadám si jako občan třetí kvalitativní kategorie,“ rozčiluje se šéf Madety Milan Teplý. Vzápětí ale mávne rukou, že už se tím vůbec nezabývá. „Lidé to ignorují. Berou to dál jako pomazánkové máslo,“ dodává.

Mnohem více Madetu trápí embargo na vývoz do Ruska. Největší mlékárna v zemi právě suší 150 tisíc litrů mléka. Původně je měla podle dopředu nasmlouvaných kontraktů zpracovat na sýry a další mléčné výrobky. Na tuně má kvůli tomu ztrátu 20 tisíc korun. „Jsem překvapený, jak je ministr v klidu. Tady bude takový průšvih, že si to nedokážou domyslet,“ poznamenal Teplý s tím, že stejný problém trápí i další firmy.

Pomazánkové máslo je zapomenutou kapitolou i pro majitele Mlékárny Jaroměř Bedřicha Štechera. „Vůbec se tím už nezabýváme. Na takové kašpařiny nemáme čas,“ shrnul s tím, že na prodejích se změna názvu a grafiky nijak neprojevila.

Převléknutí obalů znamenalo pro firmy statisícové náklady. I proto, že musely zlikvidovat část nespotřebovaných kelímků, které měly v zásobě.

Přestože pomazánková másla vyrábí jen pět firem, identifikovat výrobce v praxi může být problém. Více než v polovině případů se totiž skrývají pod některou z privátních značek obchodních řetězců. Ty často ze strategických důvodů výrobce tají.

Autor:


Nejčtenější

Řetězce zveřejnily, kolik platí pokladním, a stejně o ně mají nouzi

pokladní, ilustrační snímek

Výše průměrné mzdy, kterou platí řetězce prodavačům a pokladním, byla donedávna tabu. Předloni ji začal zveřejňovat...

Jak jedí chudé rodiny? Před výplatou o chlebu, po ní pizza a ovoce

Krajíce natřete hořčicí a domácí majonézou, navrch rozdrobte čedar.

Na jídlo a potřeby pro chudé může Česko čerpat 700 milionů korun z Fondu evropské pomoci nejchudším osobám. Většina...



„Levná“ pracovní síla není levná. Rumuni v Česku vydělávají víc než Češi

Ilustrační snímek

Občané Rumunska, kteří pracují v České republice, mají vyšší průměrnou mzdu než zaměstnanci s českým občanstvím. V...

Japonská společnost se omluvila za zaměstnance, protahoval si pauzu na oběd

Fast food, Japonsko

Japonská městská vodárenská společnost se na tiskové konferenci pro média omluvila za to, že jeden z jejích zaměstnanců...

TEST DNES: Pivo v plechu rychle stárne, už po pár týdnech může být zvětralé

Test plechovkových ležáků

Od piva z plechovky asi nikdo nečeká, že bude chutnat jako točené. Ne každý už ale ví, že se často nevyrovná ani...

Další z rubriky

TEST DNES: Za pětistovku dostanete náruč plnou květů i zvadlé koště

Test kytic

Redaktoři MF DNES v minulých dnech po celé republice vyzkoušeli, jaké pugéty jim v květinářství uvážou za 500 korun...

TEST DNES: Pivo v plechu rychle stárne, už po pár týdnech může být zvětralé

Test plechovkových ležáků

Od piva z plechovky asi nikdo nečeká, že bude chutnat jako točené. Ne každý už ale ví, že se často nevyrovná ani...

TEST DNES: „Jako olizovat buvola.“ Hodnotili jsme dvanáct sýrů mozzarella

Ilustrační snímek

Mozzarella, přírodní pařený nezrající sýr naložený ve slaném nálevu, je jedním z nejznámějších, a hlavně nejchutnějších...

Najdete na iDNES.cz