Spor o označení pomazánkové máslo se táhne od vstupu České republiky do EU. Podle evropské legislativy musí výrobek s označením máslo obsahovat minimálně čtyřicet procent tuku, což pomazánkové máslo se svými třiatřiceti až pětatřiceti procenty nesplňuje.
Produkt by se mohl například vyrábět pod jiným názvem, jako třeba smetanová pomazánka, jenže pak by přišel o svou jedinečnost a ztratil by se mezi podobnými výrobky. Výrobci se navíc obávají, že by se v případě přejmenování přestaly dodržovat přísné normy, jaké česká legislativa stanovuje na označení pomazánkové máslo. Na trhu by se tak objevilo množství výrobků různých názvů i kvality.
Evropští úředníci například navrhli, aby výrobci zvýšili množství tuku na čtyřicet procent. Výrobek by pak mohl být označen polotučné máslo.
Polotučné máslo?Česko chce pomazánkové máslo propagovat jako zdravý výrobek. K tomu název "polotučné máslo" nejde. |
Pomazánkové máslo vyrábí pět společností. Mezi nimi choceňská, želetavská a bystřická mlékárna, dále pak společnosti Madeta a Laksyma. Pod změněnými názvy se vyváží do Polska, na Slovensko a nově také do Ruska, kde neplatí evropská legislativa.
Kromě Evropské unie je nebezpečím pro zajeté mlékárny i stále rostoucí podíl privátních značek hypermarketů.
Stejné máslo, jiná cena
Zákazník Teska si může vybrat mezi dvěma výrobky: pomazánkovým máslem pod značkou Choceňské mlékárny a pomazánkovým máslem Tesco. Jde o naprosto identické produkty, oba ze závodu v Chocni, ale ten s logem obchodního řetězce přijde o 2,50 koruny levněji.
Podle ředitele Choceňské mlékárny Petra Marka tvoří šedesát šest procent produkce privátní značky. Obchodní řetězce totiž upřednostňují své značky před ostatními a vytvářejí jim lepší podmínky. Kromě Teska vyrábí mlékárna v Chocni mléčné výrobky i pro další velké hypermarkety.
"Během posledních let podíl privátních značek neustále rostl. Teď už je to podle mě ale na maximu a dál už se procento zvedat nebude," odhadl Marek.
Pomazánkového másla se ročně prodá na deset tisíc tun. Každý Čech ho sní za rok téměř jeden kilogram. Pro srovnání – spotřeba běžného másla činí pět kilo na osobu.