Pivař,který čas od času dostane rozhazovačnou náladu a sáhne v obchodě po lahvovém světlém výčepním ležáku, dříve označovaném jako »dvanáctka«, má velkou naději, že si opravdu pochutná. Ze senzorického testu, ve kterém pětičlenná komise složená z pivních odborníků a degustátorů hodnotila osm ležáků, totiž vyplynulo, že kvalita těchto piv je velmi vyrovnaná.
Osm značek - Pilsner Urquell, Samson, Krušovice,Velkopopovický Kozel, Bernard,Gambrinus, Budvar,Radegast - bylo vybráno pro test z důvodu, že jsou k sehnání prakticky v celé České republice.
Při testu, který se uskutečnil koncem června v senzorické laboratoři Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, na nejnižší, pátou příčku žebříčku propadl ležák z Nošovic - Radegast Premium. »Jednalo se o pivo s řídkou a nestálou pěnou, jež bylo chuťově prázdnější,« zapsal do protokolu při anonymním hodnocení vzorků piv člen komise Josef Barvíř, senzorik České zemědělské a potravinářské inspekce. Jak dále uvádí, nebylo nijak snadné seřadit piva do konečného pořadí: »Hodnocení bylo podstatně obtížnější než u výčepních piv, neboť u ležáků jsou rozdíly v kvalitě výrazně menší.« Vyrovnanost se odrazila i v žebříčku hodnocení, kde na čtvrtém místě skončil Budvar, ale na třetím už jsou to hned tři značky - Gambrinus, Velkopopovický Kozel a Samson. O druhou příčku se potom dělí Pilsner Urquell s Krušovicemi. Jedničkou testu se stal humpolecký ležák Bernard. »První dojem trochu pokazila řídká a rychle padající pěna, po napití to však bylo pivo slušné kvality ve všech parametrech,« popisuje ve zkušebním protokolu další člen komise Jaroslav Svoboda, podsládek pivovaru Staropramen. Vedle plnosti piva, již lze charakterizovat jako pocit v ústech po napití, hodnotila komise také říz, který je ovlivněn nasyceností nápoje oxidem uhličitým, a hořkost, kterou vytváří chmelový extrakt. Ve všech třech případech se na samou špičku dostal plzeňský ležák Pilsner Urquell. Jako pivo s nejslabší hořkostí se ukázal Budvar, což však nelze považovat za prohřešek, neboť každému pivaři vyhovuje jiná. Naopak plnost a říz se ošidit nedají. Zatímco nejslabších výsledků v plnosti dosáhly shodně Radegast a Samson, u řízu se příliš nevytáhl Velkopopovický Kozel. Podle výsledků internetové ankety si čtenáři iDNES příliš nedopřávají, neboť lahvovou dvanáctku pijí jen výjimečně. Potvrzuje se tak skutečnost, že v Česku se nepije na chuť, ale spíše na žízeň, tedy ve větším množství a především výčepní piva - desítky. »Naše firma je výjimkou, ale u většiny ostatních pivovarů má výroba výčepních piv vždy navrch nad ležáky,« potvrzuje výsledky ankety Aleš Dvořák, podsládek pivovaru Budvar. »Vysvětlení je prosté - peníze.«
Bernard |
Pilsner Urqell |
Gambrinus |
Radegast |
Budvar |
Samson |
Velkopopovický kozel |
Krušovice |
Lahvová piva se mohou s točeným srovnávat stále jen stěží. |