Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Portugalská vína míří na české trhy

  10:17aktualizováno  10:17
Portugalsko není jen Portské. Kdo zavítal na veletrh Víno &Destiláty v Praze, se o tom mohl přesvědčit při Dni portugalských vín. "Pro pěstování vína má jedny z nepříhodnějších podmínek na světě," tvrdí Lubomír Pilný z obchodního oddělení velvyslanectví Portugalska v Praze.

"Věděli to tamější obyvatelé už v sedmém století před Kristem,“ dodává Pilný.

 Růst vinné révy ovlivňuje vysoký počet slunečných dnů, vinice mají zároveň dostatek vláhy a pohoří je chrání před nepříjemnými větry. Navíc půdní složení napomáhá vytvářet jedinečný charakter zdejších vín.

Pěstuje se zde obrovské množství odrůd, z nichž velkou část nenajdeme nikde jinde na světě.  Pro zajímavost dodejme, že v Česku oblíbený modrý portugal zde nepěstují a zřejmě odtud ani nepochází.

"Přestože Portugalci nedají na své vlastní odrůdy dopustit, stále více si uvědomují, že pokud chtějí více vyvážet, musí produkovat i tradiční všeobecně známé odrůdy, jako jsou cabernet sauvignon, merlot, syrah a podobně," vysvětluje Lubomír Pilný.

Převahu na vinicích mají pochopitelně červené odrůdy. Vína jsou na tuzemské poměry pro svůj vysoký obsah alkoholu (13 až 15 procent) poněkud těžkotonážní, ale nepochybně zajímavá. Velká část kvalitních vín zraje rok i déle v barikových sudech a do prodeje se dostávají až po dosažení lahvové zralosti.

S bílým portugalským vínem se lze setkat méně často. Například ve formě takzvaného vinha verde, což je osvěžující lehce perlivé víno s malým obsahem alkoholu. V Portugalsku se často pije z keramických kalíšků, do nichž se nalévá z výšky, aby se zbavilo bublinek.

PIVO, DESTILÁTY,
VÍNO, KOKTEJLY
na napoje.idnes.cz

Samostatnou kapitolou v portugalském vinařství je pochopitelně Portské, dezertní víno s obsahem alkoholu obvykle kolem 20 procent. Vyrábí se pouze z révy vinařského regionu Douro, konkrétně z 50 uznaných odrůd.

Název je pak od města Porto, kde se stáčí do lahví. Do vína se přidává dávka vinného destilátu, což se původně dělalo proto, aby víno bez újmy přestálo lodní dopravu do Británie. Portského je mnoho druhů. Může být bílé i červené s řadou odstínů. Liší se také podle obsahu cukru - od extra dry až po very sweet, v němž je vždy více než 130 gramů v litru.

Autor:


Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

ČSA se vracejí do minulosti. Aerolinky vymění flotilu airbusů za boeingy

Ilustrační snímek

České aerolinie čeká během následujících měsíců velká výměna provozovaných letadel. Do dvou let mají ve flotile...

Mám obavu, že přijde nová světová hospodářská krize, varuje Zeman

Prezident Miloš Zeman při setkání se zástupci německých firem, které investují...

Prezident Miloš Zeman se obává další světové hospodářské krize. Podle něj za každou takovou krizí stojí „blbost...

Další z rubriky

Odhad: Češi utratí do Vánoc za hračky přes tři miliardy korun

Pardubická společnost eBrána otevřela po Velikonocích Family & Job Friendly

České domácnosti letos utratí za hračky před Vánocemi přes 3,1 miliardy korun, což je o 100 milionů více než loni....

Mám obavu, že přijde nová světová hospodářská krize, varuje Zeman

Prezident Miloš Zeman při setkání se zástupci německých firem, které investují...

Prezident Miloš Zeman se obává další světové hospodářské krize. Podle něj za každou takovou krizí stojí „blbost...

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...



Najdete na iDNES.cz