Už časně ráno převezli vinaři bedničky se seschlými hrozny, které by neznalý laik jen vyhodil do koše, do sklepa u Vrbovce. Ze svých slámových hnízd pak putovaly do starého ručního lisu, přestože Ampelos jinak mačká hrozny v hydraulických zařízeních.
"Máme toho jen trochu, na zkoušku a ve velkém hydraulickém lisu by z toho nic nebylo. I tak vydají hrozny jen asi dvacet procent šťávy ze své původní hmotnosti. Další procento se ještě ztratí při odkalování. Slámové víno je skutečná specialita," tvrdí sklepmistr Josef Ustýnek.
Dva muži se již mezitím zapřeli do tyče, kterou se otáčí lisovací mechanismus. Z hroznů začíná pomalu odkapávat sladká šťáva. Každé pootočení hlavou lisu stojí ale nemalé úsilí. Po několika záběrech se muži narovnávají a nechávají hrozny odpočinout. Jakmile šťáva přestává téct, dávají se znovu do práce. Každý další decilitr budoucího slámového vína jim dává stále víc a víc zabrat. Bobulky se vyprazdňují, v lisu pomalu zbývají už jen suché slupky a pecičky.
Přichází čas pro úředního kontrolora Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Musí oficiálně změřit cukernatost šťávy, posoudit zdravotní stav hroznů a jejich množství. Na to pak dostanou vinaři certifikát. Pokud by mošt nedosáhl alespoň osmadvaceti stupňů cukernatosti, nesměli by vinaři víno prodávat jako slámové. Naměřená cukernatost se vyšplhala na více než třicet stupňů normalizovaného moštoměru. SS tím jsme velmi spokojeni. Veltlínské zelené jsme sbírali v listopadu na viniční trati Nad sklepy. Do prodeje půjde někdy před Vánocemi, za dva decilitry budou zákazníci platit mezi třemi až čtyřmi sty korun. To se odvíjí od náročnosti jeho výroby," dodává ředitel společnosti Ampelos Lukáš Kylián.