Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Fialové mléko nebo kukuřice? Vědci experimentují s novým barvivem

  11:12aktualizováno  11:12
Ve světě, kde moderní chemie umožnila, aby prakticky cokoli bylo ochuceno nebo obarveno jako v podstatě cokoli jiného, lze narazit na dost překvapivé náhražky. Kupříkladu šťáva z fialové mrkve. Vědci už vyzkoušeli vypěstovat třeba fialové kukuřičné klasy a také zjistili, že extrakt z fialové mrkve dodá mléku přitažlivou, výraznou barvu.

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Dá se s poměrně velkou jistotou předpokládat, že valná většina lidí nemá o existenci fialové mrkve ani ponětí, natož aby s ní měla nějakou zkušenost v kuchyni, napsal zpravodajský server BBC News.

Brusel za 52 milionů prozkoumá, jestli v kvalitě zboží padla železná opona

Ale fialová mrkev, jejíž barva pochází z obsaženého flavonoidu antokyanu, má nevšední vlastnosti. Antokyany se vyskytují v borůvkách, černé rýži, a dokonce i v některých podzimních listech. Fungují jako antioxidanty, a díky tomu se staly miláčkem průmyslového odvětví produkujícího takzvané superpotraviny.

Ale tato sytá barva má další výhodu - antokyany z různých rostlinných zdrojů včetně fialových mrkví jsou v Evropské unii schválené k použití jako potravinové barvivo.

Jogurt z kukuřice a mrkve

Podle jejich původu a specifickému chemickému složení mohou antokyany obarvit jídlo na červeno, modro nebo fialovo. A toto přírodní barvivo může být použito v potravinách, jejichž původ by nikoho nenapadlo spojovat s mrkví jako zdrojem barevných molekul.

Vědci například experimentovali s jogurtem obarveným extraktem z fialové mrkve, zkoušeli dokonce i fialové kukuřičné klasy a zjistili, že extrakt z fialové mrkve dodá také mléku přitažlivou, výraznou barvu.

Mrkev bývala fialová i žlutá. Za oranžovou barvu může prý politika

V 17. století se Evropa seznámila s novou, pomerančovou barvou. Výsledek máme na talíři dodnes.

Další oblíbenou záměnu zaregistrovali možná zákazníci již sami. U džusů a šťáv z exotického ovoce se při bližším prozkoumání etiket zhusta ukáže, že se jedná převážně o jablečnou nebo hroznovou šťávu.

Skupina na ochranu práv spotřebitelů The Which? v roce 2012 napsala, že mangovo-mučenkové smoothie obchodního řetězce Tesco obsahuje 47 procent jablečné šťávy, 23 procent mangového pyré a čtyři procenta pyré z mučenky. Levné druhy šťáv, jako je právě jablečná či hroznová, jsou ideálním nosičem podstatně dražších příchutí.

Mučenka je probiotická

V současnosti je povinností výrobců uvádět na etiketách potravin jejich složky v pořadí odpovídajícím obsaženému množství. A i když v nápojích s příchutí liči, mučenky, manga či dalších druhů exotického ovoce může být dál podstatné množství jablečné šťávy, musí to jasně naznačovat jejich název - tedy místo mangového džusu jablečno-mangový džus.

TEST: Dražší, nebo levnější stoprocentní džus? Podle testu je to skoro jedno

Naopak slupky mučenky, které se běžně nejí, se testovaly jako způsob, jak dodat do jogurtů víc vlákniny, aby je pak bylo možné označit jako probiotické. V tomto případě se naopak exotická složka maskuje pod obyčejnějším označením, protože „vláknina“ zní lépe než slupky z mučenky.

Takže až si příště dopřejete jogurt s vysokým obsahem vlákniny, napijete se mangového džusu, anebo třeba jednoho dne i výrazně fialového mléka, všimněte si chameleonů vtělených do vašeho jídla. Můžete si je oblíbit, nebo se jim snažit vyhýbat, ale nejde neobdivovat vynalézavost těchto náhražek.

Autoři: ,


Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....

ČSA se vracejí do minulosti. Aerolinky vymění flotilu airbusů za boeingy

Ilustrační snímek

České aerolinie čeká během následujících měsíců velká výměna provozovaných letadel. Do dvou let mají ve flotile...

KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

Další z rubriky

TEST DNES: Úplné výsledky testu müsli, ovocných a ořechových tyčinek

Ilustrační snímek

MF DNES otestovala čtyřiadvacet „zdravých“ tyčinek. První část testu je věnována müsli tyčinkám a flapjackům. Druhá je...

TEST DNES: V ledovém čaji většinou pijete hlavně přeslazenou vodu

Ilustrační snímek

Co byste čekali, že obsahuje ledový čaj s citronem? Aby osvěžil, měl by v něm být hlavně kvalitní čaj – ovšem žádný...

Vegety jsou umělé. Mají až sedmdesát procent soli, zeleniny minimum

Ochucovadla obsahují v průměru 58 procent soli, ukázal test.

Žlutý prášek, kterým domácí kuchařky a někdy bohužel i profesionální kuchaři dochucují polévky, omáčky i masa, je...

Najdete na iDNES.cz