Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Potraviny musí mít nově na obalu povinně výživové hodnoty

  9:28aktualizováno  9:28
Výrobci mají od úterý 13. prosince dne povinnost informovat na obalu o výživových hodnotách potraviny. Uvádět musí energetickou hodnotu, tuky včetně nasycených mastných kyselin, sacharidy a cukry, bílkoviny a sůl. Dosud bylo uvádění těchto hodnot na obalech dobrovolné.

Ilustrační foto. | foto: Martina Čermáková

Údaje musí být viditelně uvedeny na obalu v tabulce, při nedostatku místa v řadě za sebou. Základních sedm povinných údajů mohou výrobci dobrovolně doplnit o mononenasycené mastné kyseliny, polynenasycené mastné kyseliny, polyalkoholy, škrob, vlákninu, vitaminy a minerální látky.

Pryč s drobným písmem. Prodejci chtějí digitalizaci potravinových obalů

Potraviny, které už byly uvedeny na trh nebo byly označeny před dneškem a tabulku nemají, mohou být prodávány do vyčerpání zásob. „Vzhledem k dlouhé době trvanlivosti některých potravin se tak bude možné s potravinami bez tabulky setkat i několik dalších měsíců,“ uvedla mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

Pro některé potraviny nová povinnost neplatí. Výjimka se vztahuje například na nebalené potraviny, v obchodě nakrájené a zabalené sýry, pokrmy ve stravovacích zařízeních, potraviny s malým obalem, nápoje s obsahem alkoholu nad 1,2 procenta, nezpracované potraviny, čaj, kávu, byliny a koření, sůl nebo žvýkačky.

Výživové údaje nemusejí uvádět ani výrobci, kteří potraviny vyrábí v malém množství. Jde o množství, které je výrobcem dodávané přímo konečnému spotřebiteli nebo do místního maloobchodu a výrobce zaměstnává maximálně deset zaměstnanců nebo jeho roční obrat nepřekročí 20 milionů korun.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Ananas z Lidlu. Češi, Slováci a Maďaři kupují jiný než Němci a Rakušané. Je...
PŘEHLED: Další šizené potraviny. Sýrová náhražka, jablko místo pomeranče

Rozdíly v kvalitě potravin jsou i v privátních značkách řetězců. Test, který zpracoval Ústav konzervace potravin Vysoké školy chemicko-technologické, srovnával...  celý článek

ilsutrační snímek
Bude to nový hit? Ve Španělsku vypěstovali nízkotučné avokádo

Avokádo je řadou expertů na jídlo považováno za superpotravinu vzhledem k vysokému obsahu vitamínů a minerálů, některým mohl vadit jen vysoký obsah tuku. Ovšem...  celý článek

kiwi
Hitparáda cenových extrémů potravin: nejvíc podražilo kiwi a máslo

Co mají společného melouny, pomeranče a kiwi? Kromě exotiky je to i vysoká cena, kterou si za ně zákazníci připlácejí v obchodech. Kilo kiwi zdražilo na sto...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.