Pokud tato prognóza vyjde, vyrobí se v tuzemsku kolem 18,38 milionu hektolitrů piva, což by znamenalo meziroční nárůst o 2,5 procenta. O tuto produkci se podělí 50 průmyslových a 21 restauračních pivovarů. Největším dílem pak přispějí Prazdroj, Radegast, Budvar, Staropramen a Velké Popovice.
"Růst táhne spotřeba, ale i export. V prvním pololetí se vyvezlo jedenáct procent výroby a určitě tak překročíme loňskou úroveň. Vyvézt by se měly asi dva miliony hektolitrů piva," míní Veselý.
Ten si také všímá některých posledních trendů ve spotřebě. Například v poslední době zvolna narůstá podíl piva stáčeného do sudů oproti pivu lahvovému. To je rozdíl oproti jiným zemím s vyšší spotřebou piva, kde naopak nabírají vrch lahve. "Asi za to může určitá uvolněnější atmosféra. Lidé mají více peněz, více se baví," soudí Veselý.
Hlasujte ve velké anketě MF DNES a iDNES o nejlepší pivo |
V oblibě zatím mezi Čechy jasně dominují světlá piva plzeňského typu. Na speciality (dia, tmavá piva, nealko apod.) připadají tři až čtyři procenta celkové výroby. "Podíl je to nízký, ale stále roste. Jen proti roku 2000 se loni zvednul o třetinu," uzavírá Veselý.