Podzimní slunce zalévá révu paprsky a v širokém okolí uznávaný vinař si libuje. "Aspoň bude vyšší cukernatost hroznů. Kvalitě vína sluníčko jenom prospěje," říká Vaďura.
Obavy po kruté zimě, kdy padla mrazu za oběť řada koncových oček, stejně jako po červnovém ničivém krupobití se naštěstí nenaplnily. "Nejhůř dopadly měkké odrůdy jako müller thurgau, neuburg nebo sylván, pomrzla polovina révy. Když si to všechno přeberu, vychází mi letošní úroda na pětašedesáti procentech desetiletého průměru," neskrývá mírný optimismus vinař.
Počítá do úrody nejen ryzlink, ale i další odrůdy na zbývajících šesti a půl hektarech jiných tratí.
Rozbor úrody od odborníků prý dává kvalitnímu vínu velkou naději. "Bude v něm hodně kyselin, což je dobré. Kyselina je totiž páteří vína," zdůrazňuje Vaďura. Na vinici pomáhají jako každý rok brigádnice. Například důchodkyně Božena Křivánková. "Můj muž je taky vinař. Člověk se musí révě pořád věnovat. Je to skoro jako s děckem," usmívá se žena.
Stříhat hrozny z hlav pomáhá i početná rodina majitele vinohradu. Nechybí čtyřiaosmdesátiletý tchán nebo vnučka Anička. "Ve škole mají dnes volno, tak nám přišla pomoci," říká její babička Jana Vaďurová.
Sotva je traktůrek s přívěsem plný přepravek s hrozny, zamíří řidič k vinným sklepům Vaďurů v uličce nedaleko polešovického kostela. Tady se hrozny lisují a stáčí do speciálního tanku. Poté následuje složitá alchymie, na jejímž konci zůstane výjimečné víno.
Vaďurovi teď mají práce nad hlavu. Kromě ryzlinku rýnského je čeká za pár týdnů i sběr ledového vína. "Jakmile teplota poklesne tři dny po sobě na mínus sedm stupňů, vyrážíme," říká vinař.
Sbírat se bude v lokalitě Míšky ještě před rozedněním, odrůdou bude chardonnay. Zpracovat se musí i sto padesát bedniček se "slámovým" tramínem. Podle vinařského zákona musí hrozny ležet devadesát dnů na slámě, než přijdou do lisu.
O tom, že bude letošní vinobraní u Vaďurů úspěšné, není pochyb. Vzali to zřejmě na vědomí i tradiční ptačí škůdci, kteří se vždy na hroznech vyřádili. "Letos dali drozdi a špačci pokoj. A to mi na ně rodina koupila poplašňák," říká vinař, který s révou spojil svůj život před bezmála čtyřmi desetiletími.