Poznat hovězí v masných výrobcích není jednoduché

I když mají výrobci povinnost uvádět na obale složení svých výrobků, spolehnout se na ně zcela nelze.
I když mají výrobci povinnost uvádět na obale složení svých výrobků, spolehnout se na ně zcela nelze. Nedávný test MF DNES (17.2.), stejně jako minulé kontroly České zemědělské a potravinářské inspekce, potvrdil, že se ve výrobcích z vepřového, telecího nebo klokaního masa může objevit i hovězí. Zda se výrobce snažil hovězí surovinu zatajit, nebo se mu do výrobku "přimíchala" náhodně, není pro zákazníka důležité. Podstatné je, že tam hovězí je a na obalu ne. Například na obale Paštiky s vepřovými játry ZŘUD z Masozávodu Krahulčí, ve které Státní veterinární ústav v Jihlavě zjistil hovězí, je uvedeno: vepřové maso, vývar, droby. Jenže právě pod pojmem "droby" se mohou skrývat i hovězí vnitřnosti. Tak se alespoň ohradil po zveřejnění výsledků výrobce z Krahulčí. "Zahraniční výrobci a dovozci přistupují k řádnému označování masných výrobků seriózněji," píše se v dubnové tiskové zprávě potravinářské inspekce o kontrole značení. Ani v jednom případě nezjistila, že by dovezený výrobek obsahoval nedeklarovanou hovězí surovinu.