Plastové náčiní Jak obstálo v testu čtěte zde |
Obracíte palačinky na pánvi černou lopatičkou z měkkého polyamidu? Nebo lovíte špagety z hrnce nylonovou naběračkou? Pak si nemůžete být jisti, že je vaše kuchyňská pomůcka bezpečná.
Z polyamidu černé barvy se mohou do jídla dostat takzvané primární aromatické aminy (PAA). Nezapáchají, jídlo neobarví ani chuťově neovlivní. Ale škodit mohou. A to výrazně. Některé z nich jsou totiž rakovinotvorné.
"Riziko pro spotřebitele spočívá v tom, že se z výrobku mohou uvolňovat do pokrmu karcinogenní látky, které pak zkonzumujeme," říká hlavní hygienik České republiky Michael Vít.
Proto také vyhláška pro výrobky určené pro styk s potravinami říká, že se primární aromatické aminy nesmějí uvolňovat v množství vyšším než 0,02 mg/kg, tento limit má být v nejbližší době ještě snížen na 0,01.
Z patnácti nejrůznějších pomůcek z černého polyamidu, které pro MF DNES analyzoval Institut pro testování a certifikaci ve Zlíně, osm tento limit překročilo. Tři jen lehce, pět výrazně a jen sedm výrobků prokázalo, že kuchyňské náčiní může být bezpečné, hodnoty uvolněných PAA byly nulové.
"Primární aromatické aminy se nesmějí uvolňovat do potravin a z nich do organismu, to je základní podmínka pro výrobky, které přicházejí do styku s jídlem," říká Jiří Samsonek ze zlínské zkušebny.
Nebezpečí se slevou
Nejvyšší množství PAA uvolňovaly dva výrobky se značkou Tesco value (viz Výsledky testu). Naběračka na špagety, která překročila limit více než 300krát, už přitom neměla vůbec v obchodech být. Desátého prosince loňského roku ji ministerstvo zdravotnictví prohlásilo za nebezpečný výrobek a distributorovi nařídilo stáhnout ji z trhu. Tesco však naběračku prodávalo dál až do poloviny ledna, kdy redakce MF DNES na prodej nebezpečného výrobku upozornila.
"V obchodech zůstalo jen šest kusů," vysvětlovala mluvčí společnosti Jana Matoušková a zároveň ujistila, že všechny ostatní lžíce, obracečky a naběračky stejné značky jsou v pořádku.
Nebyly. Analýzy ukázaly, že obrovské množství PAA uvolňuje i nylonová lžíce s otvory, kterou Tesco nabízelo v akci za 9,90 koruny!
Další čtyři kusy nevyhovujících kuchyňských pomůcek jsme koupili v obchodě Skladové výprodeje firmy Himpex import. Byly mezi nimi i výrobky značky Toro kitchen s visačkou, na níž stojí "garance vysoké kvality".
Stejná značka se už jednou objevila na seznamech nebezpečných produktů. Nabízí se tak otázka, zda výrobky, které měly být staženy z trhu, neskončily v jiných obchodech.
Černý polyamid pod kontrolou
Není to poprvé, co se v obchodech objevilo polyamidové kuchyňské náčiní s obsahem nebezpečných látek. Ministerstvo zdravotnictví v minulých dvou letech označilo za nebezpečné minimálně pět výrobků tohoto druhu. Zabývat se bude i výsledky našeho testu.
"Ještě dnes navštíví naši inspektoři obchody uvedené ve vašem podnětu a odeberou vzorky. Ty pak neprodleně předáme ke zkouškám do národní referenční laboratoře,“ reagoval v pondělí hlavní hygienik Michael Vít na výsledky testu.
Kuchyňské pomůcky, které překročily limit, bude dále zkoumat Státní zdravotní ústav. "Ty výrobky nesplňují vyhlášku, ale abychom mohli určit přesnou míru zdravotního rizika a stanovit výši sankce, musíme provést ještě další analýzy," komentovala výsledky Jitka Sosnovcová z Národní referenční laboratoře pro materiály určené pro styk s potravinami.
Tesco čeká od hlavního hygienika přísná pokuta za to, že nerespektovalo jeho příkaz stáhnout nebezpečný výrobek z trhu.
Co jsou PAAPrimární aromatické aminy (PAA) se uvolňují z takzvaných azobarviv. Ta se používají k barvení plastů, protože dávají intenzivní zabarvení nejrůznějších odstínů, od žluté až po černou. Azobarviva sama o sobě neškodí, škodlivé jsou ale právě primární aromatické aminy, které se z nich mohou uvolňovat při vysokých teplotách, 24 z nich jsou prokázané lidské karcinogeny. Riziko spočívá v tom, že při používání výrobku při vaření mohou přejít do jídla, a s ním i do organismu člověka, kde se ukládají. Výrobky, které přicházejí do styku s potravinami, proto nesmějí primární aromatické aminy obsahovat, respektive nesmějí uvolňovat větší množství PAA než 0,02 miligramů na kilogram potraviny. Tento limit má být v nejbližší době ještě snížen. |