Pozor na nepravé instantní kávy

Instantní káva se vyrábí podobně jako sušené mléko, tedy sušením vylouhované mleté pražené kávy.
Instantní káva se vyrábí podobně jako sušené mléko, tedy sušením vylouhované mleté pražené kávy. V extraktorech - válcových nádobách z nerez oceli - se z horké vody a mleté pražené zrnkové kávy nejprve připraví kávový extrakt, zjednodušeně řečeno uvaří se káva. Ta se pak musí z vysokých teplot nad 100 °C co nejrychleji zchladit na 4 °C. "Na rychlosti vychlazení závisí kvalita výsledného výrobku," vysvětluje Michal Voldřich z Ústavu konzervace potravin a technologie masa Vysoké školy chemioko-technologické. "Bezprostředně po extrakci musí následovat sušení, jinak káva ztratí chuť a vůni." Sušení se provádí dvěma způsoby. Častější metodou je takzvaný spray-dried, při němž se přefiltrovaná kávová sedlina rozstřikuje na stěny vysokých bubnů, odkud usušená padá dolů v podobě jemných zrnek. Ta jsou bud prodávána přímo ve formě prášku, nebo se z nich dalším navlhčením a vysrážením stávají granule. Prášková káva se používá v automatech, ale nabízena je i v obchodech, většinou v plechovkách. Druhým způsobem sušení je freeze-dried, který se provádí takzvanou lyofilizací, tedy vymrazováním ve vakuu. "Naprostou většinu našeho dovozu tvoří káva typu spray-dried, která je asi o třetinu levnější než freeze-dried," uvádí Václav Lohr, odborník na kávu, který se v minulosti zabýval dovozem. "Ve Skandinávii, tedy v zemích s největší spotřebou kávy, se jiná než lyofilizovaná káva nepije." K výrobě rozpustných káv se zpravidla nepoužívají vysoce kvalitní druhy káv. "V Kolumbii nebo v Mexiku se sice instantní káva vyrábí z kvalitnější arabiky, ale v Evropě se většinou vyrábí z levnějších, méně kvalitních druhů káv, které se nehodí k pražení, říká Václav Lohr." Přesto je instantní káva 2-3x dražší než mletá káva. K výrobě jednoho kilogramu instantní kávy je totiž třeba asi 2,2 až kilogramu zelené kávy. Na výrobu jednoho kilogramu pražené kávy stačí zhruba 1,18 kilogramu zelené.

Slovníček:

pražená káva - produkt získaný pražením zelené kávy

kávovina - výrobky získané pražením různých částí rostlin bohatých na polysacharidy, např. čekanky, ječmene, žita, cikorky atd.

instantní káva - sušený extrakt pražené kávy

instantní kávovinový výrobek - rozpustná směs různých kávovin, případně ve směsi s kávou

Internacional Café puro soluble SELECTO

výrobce: Café Internacional Cordoba (Mexiko)
dovozce: Avax (již neexistující firma)
cena za 100 g: 90 Kč

Café Pelé instantní pražená 100% káva

výrobce: Cia. Cacique de Café Solúvel Brazílie
cena za 100 g: 67,50 Kč

Maxin 100% instantní káva

výrobce: Baliarne Maxin Kúty (Slovenská republika)
prodejce Julius Meinl stáhl výrobek z trhu

Černá touha 100% instantní káva

výrobce: Boulangerie Pezinok (Slovenská republika)
prodejce Tesco stáhl výrobek z trhu

Brasil Café 100% čistá instantní káva

výrobce: Luděk Pištěk Havířov (Česká republika)
cena za 100 g: 69,90 Kč

Instant Café klasik rozpustná pražená 100% káva

výrobce: Balírna Havířov (Česká republika)
cena za 100 g: 62,40

Internacional Café puro soluble SELECTO descafeinada

výrobce: Café Internacional Cordoba (Mexiko)
dovozce: Avax (již neexistující firma)
cena za 100 g: asi 90 Kč

Café Pelé instantní pražená 100% káva

výrobce: Cia. Cacique de Café Solúvel Brazílie
cena za 100 g: 64,50 Kč

Jakou instantní kávu nekupovat

- nápadně levnou; instantní kávu nelze vyrobit levně
- s prošlým datem spotřeby
- zvlhlou; o sypkém stavu kávy se lze přesvědčit obrácením průhledné dózy vzhůru dnem
- zahraniční, pokud na ní nejsou uvedeny údaje v češtině

Podrobné informace najdete na internetové stránce ČZP: www.czpi.cz. a také www.idnes.cz/test.