To se stalo v testu MF DNES, který se zaměřil na růžová vína. Záměrně jsme do něj zařadili i víno, o němž výrobce Zámecké vinařství Bzenec na svých stránkách píše: "Na jedné z nejprestižnějších vinařských soutěžích Decanter world wine awards v Londýně stříbrnou medaili získala Frankovka rosé 2010 z řady Herbarium Moravicum."
Jenže "šampion" zklamal. Testovalo se naslepo, v porotě bylo osm zkušených degustátorů. A Frankovka rosé 2010 z Bzence skončila lehce pod průměrem. Byla moc kyselá, neharmonické chuti, vystupovala kyselina jablečná - tak to popsali porotci. V lahvi bylo totiž jiné víno než to, které zaujalo odborníky v Londýně, pocházelo z jiné šarže. Potvrdila to Květa Nosková, marketingová specialistka Zámeckého vinařství Bzenec.
Medaile z londýnské soutěže nebyla přímo na lahvi, takže klamání spotřebitele to nebylo. "Ocenění se vždy vztahuje k jednomu konkrétnímu vínu jedné určité šarže," potvrdil ředitel Vinařského fondu ČR Jaroslav Machovec. Konkrétně v tomto případě patří ocenění jen šarži číslo 0303.
"Máte ale pravdu, že to může vypadat, že všechny růžové frankovky tohoto ročníku z tohoto vinařství byly oceněny medailí. Je to možná prohřešek proti etice, ale ne proti předpisům. Ale otevřeme nad tím diskusi," řekl ředitel Machovec.
Ředitel Zámeckého vinařství Bořek Svoboda rezolutně odmítá, že by víno bylo vyrobeno jen pro soutěž. "Při výrobě vína pracujete s biologickým materiálem, takže nemůžete chtít, aby v každém tanku bylo stejné víno," vysvětluje rozdíly v chuti stejného vína z rozdílných lahvích. "Nevíme také, jak bylo víno v obchodě skladováno."