Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pravé šampaňské může stát tisíce

  13:09aktualizováno  13:09
K Silvestru půlnoci patří šampaňské. Ne každý ví, že pravé šampaňské má jednoznačný rodokmen. "Champagne je nejsevernější vinařskou oblastí Francie. Říká se, že Paříž je hlavou Francie, Burgundsko jejím žaludkem a oblast Champagne její duší a srdcem," říká Tomáš Beseda z Národní banky vín v Praze.

Vína, která se dají běžně koupit do sta korun, jsou nejčastěji vína perlivá, což jsou stolní vína sycená oxidem uhličitým. Za lahev pravého šampaňského můžete bez problémů zaplatit i desetitisíce korun.

Hlavním vinařským centrem je město Epernay. Celá oblast Champagne má rozlohu přibližně 350 hektarů, z čehož většinu zabírají vinice. Champagne je rozdělena na tři základní oblasti, Montagne de Reims, Vallée de la Marne a Cote de Blanc. Zde se pěstují tři základní odrůdy - Rulandské červené - Pinot noir, Rulandské Meunier - Pinot Meunier a Chardonnay.

Po sběru vína následuje lisování, mošt se poté sváží do sklepů, kde se nechá vykvasit, a mladé víno přečká celou zimu. Pak sklepmistr přistupuje ke kupáži, smíchání, takzvané cuvée. Po této kupáži začíná vlastní výroba šumivého šampaňského.

Šampaňské zraje až sedm let

Proces zrání v lahvích trvá minimálně jeden rok, ale také třeba sedm let. V závěru zrání se lahvemi ve stojanech pootáčí tak, aby se všechny kaly-kvasinky dostaly ke špici lahve. Hrdla lahví se pak ve svislé poloze ponoří do rychle mrznoucí směsi, čímž vznikne zledovatělý špunt, který pak po odstranění zátky tlakem vystřelí. Lahev se pak doplní čistým vínem a dozážním likérem, popřípadě originál koňakem. Po zašpuntování se vína ještě na nějaký čas uloží, aby se uklidnila. V poslední fázi se lahve etiketují a takto jsou připraveny k prodeji. "Vinařské domy prodávají vína v době, kdy se mají spotřebovat, není tedy žádoucí další skladování či archivování vína doma. Mezi poslední velké ročníky patří roky 1982, 1985 a pak léta 1988 až 1990," dodává Tomáš Beseda.

Exclusive de Ruinart Champagne Brut Magnum s kazetou
Jde o víno z limitované série. Lahev magnum je oděna do stříbrného šatu od firmy Christofe a umístěna do kazety z exotického dřeva s funkcí humidoru. Cuvée je z odrůdy Chardonnay z pěti nejlepších ročníků od roku 1985.
Cena: 50 720 korun

Moet et Candon Cuvée Dom Perignon 1990
Firmu založil v roce 1743 Claude Moet. Přátelství jeho vnuka Jean-Rémyho s Napoleonem pomohlo Moetovi vyrábět tehdy nejslavnější šampaňské. Jde o cuvée - 30 procent odrůdy Chardonnay, 50 procent odrůdy Pinot Noir a 20 procent odrůdy Pinot meunier.
Středně plné šampaňské s dobrým silným perlením.
Cena: 15 000 korun

Comtes de Champagne 1995, Taittinger
Víno pochází od jedné z nejstarších firem v Champagni. Byla založena v roce 1743, ale rodina Taittingerových ji získala až po první světové válce. Jde o typické šampaňské svou délkou, stylem a elegancí. Jako surovina je použita odrůda Chardonnay a jde o Blanc de Blanc.
Cena: 8500 korun

Taittinger Collection Brut 1985
Jde o delikátní jemné šampaňské s květinovými tóny, krásně strukturované. Z 50 procent je tvořeno odrůdou Chardonnay, z 50 procent odrůdou Pinot Noir. Lahev je zahalena v dekoraci od Mattayho. Díky svému obalu je chráněna proti vlivu světla a tepla.
Cena: 11 900 korun

Salon 1995 Brut Blanc de Blancs 1995

V roce 1914 založil tento podnik Eugéne-Aimé Salon, pařížský kožešník, který měl ambice vytvořit první komerční blanc de blancs. Jde o mimořádně suché šampaňské, které jako mladé má zrádně lehkou chuť a vůni. Časem se však vyvíjí do hebké bohatosti s nádechem vlašských ořechů.
Cena: 7400 korun

René Geoffroy 1er Cru Champagne Brut
Rodinná vinařská firma Geoffroy hospodaří již po několik generací na vinohradech 1er Cru. Přestože nejde o světoznámý podnik, díky fortelu a poctivé práci nemá tato firma starosti s odbytem. V každém případě jde o tolik hledaný poměr kvality a ceny v nadstandardním zboží.
Cena: 970 korun

Elegantně vychlazené bublinky.

Autor:


Nejčtenější

Začínal sám v garáži, dnes výrobní linky z jeho firmy dobývají svět

Jakub Krofián s manželkou Alenou.

Jakub Krofián žije svůj americký sen už osmnáctý rok. Jako pětadvacetiletý mladík si z úspor koupil soustruh a doma v...

Lidé se stěhují do okolí měst, každé ráno pak tráví v autech v kolonách

Stávka na francouzské železnici nahnala více lidí do aut. V Paříži se tvoří...

Kvůli vysokým cenám bydlení ve městech roste poptávka po nemovitostech v jejich okolí. „Evidujeme meziroční růst zájmu...



Makléř si myslel, že pracuje v demoverzi, teď žádá vyplatit miliony eur

Harouna M Traore

Francouzský obchodník na burze žaluje makléřskou firmu Valbury Capital. Žádá, aby mu vyplatila 10 milionů eur, které...

Do důchodu později a jiné daně, radí Česku OECD

Ilustrační snímek

Česko by mělo navázat věk pro odchod do důchodu na očekávanou délku života. Doporučuje to Organizace pro hospodářskou...

Výkon na hranici padnutí: v Tesle se museli dopovat energetickými nápoji

Podvozek vozu Tesla Model S

Nadšení amerického miliardáře Elona Muska, který před pár dny děkoval zaměstnancům své automobilky Tesla za dosažení...

Další z rubriky

V Česku roste spotřeba alkoholu. Více než Češi pijí jen Litevci

Alkohol (ilustrační foto)

V Česku spotřeba alkoholu roste, a to i u dětí. V Rusku naopak klesá. Česká republika drží společně s Francií stříbrnou...

Firmy dopřávají lidem kvalitnější pracovní pomůcky, hlídají ale plýtvání

Ilustrační snímek

Nízká nezaměstnanost nahrává firmám vyrábějícím pracovní oblečení, boty a ochranné pomůcky. Zhruba šestimiliardový trh...

Maso vypěstované v laboratoři může být v restauracích za tři roky

Uměle vypěstované hovězí maso nizozemské společnosti Mosa Meat.

Nizozemská společnost Mosa Meat, která před pěti lety jako první na světě představila laboratorně vypěstovaný hovězí...

Najdete na iDNES.cz