Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pravé šampaňské může stát tisíce

  13:09aktualizováno  13:09
K Silvestru půlnoci patří šampaňské. Ne každý ví, že pravé šampaňské má jednoznačný rodokmen. "Champagne je nejsevernější vinařskou oblastí Francie. Říká se, že Paříž je hlavou Francie, Burgundsko jejím žaludkem a oblast Champagne její duší a srdcem," říká Tomáš Beseda z Národní banky vín v Praze.

Vína, která se dají běžně koupit do sta korun, jsou nejčastěji vína perlivá, což jsou stolní vína sycená oxidem uhličitým. Za lahev pravého šampaňského můžete bez problémů zaplatit i desetitisíce korun.

Hlavním vinařským centrem je město Epernay. Celá oblast Champagne má rozlohu přibližně 350 hektarů, z čehož většinu zabírají vinice. Champagne je rozdělena na tři základní oblasti, Montagne de Reims, Vallée de la Marne a Cote de Blanc. Zde se pěstují tři základní odrůdy - Rulandské červené - Pinot noir, Rulandské Meunier - Pinot Meunier a Chardonnay.

Po sběru vína následuje lisování, mošt se poté sváží do sklepů, kde se nechá vykvasit, a mladé víno přečká celou zimu. Pak sklepmistr přistupuje ke kupáži, smíchání, takzvané cuvée. Po této kupáži začíná vlastní výroba šumivého šampaňského.

Šampaňské zraje až sedm let

Proces zrání v lahvích trvá minimálně jeden rok, ale také třeba sedm let. V závěru zrání se lahvemi ve stojanech pootáčí tak, aby se všechny kaly-kvasinky dostaly ke špici lahve. Hrdla lahví se pak ve svislé poloze ponoří do rychle mrznoucí směsi, čímž vznikne zledovatělý špunt, který pak po odstranění zátky tlakem vystřelí. Lahev se pak doplní čistým vínem a dozážním likérem, popřípadě originál koňakem. Po zašpuntování se vína ještě na nějaký čas uloží, aby se uklidnila. V poslední fázi se lahve etiketují a takto jsou připraveny k prodeji. "Vinařské domy prodávají vína v době, kdy se mají spotřebovat, není tedy žádoucí další skladování či archivování vína doma. Mezi poslední velké ročníky patří roky 1982, 1985 a pak léta 1988 až 1990," dodává Tomáš Beseda.

Exclusive de Ruinart Champagne Brut Magnum s kazetou
Jde o víno z limitované série. Lahev magnum je oděna do stříbrného šatu od firmy Christofe a umístěna do kazety z exotického dřeva s funkcí humidoru. Cuvée je z odrůdy Chardonnay z pěti nejlepších ročníků od roku 1985.
Cena: 50 720 korun

Moet et Candon Cuvée Dom Perignon 1990
Firmu založil v roce 1743 Claude Moet. Přátelství jeho vnuka Jean-Rémyho s Napoleonem pomohlo Moetovi vyrábět tehdy nejslavnější šampaňské. Jde o cuvée - 30 procent odrůdy Chardonnay, 50 procent odrůdy Pinot Noir a 20 procent odrůdy Pinot meunier.
Středně plné šampaňské s dobrým silným perlením.
Cena: 15 000 korun

Comtes de Champagne 1995, Taittinger
Víno pochází od jedné z nejstarších firem v Champagni. Byla založena v roce 1743, ale rodina Taittingerových ji získala až po první světové válce. Jde o typické šampaňské svou délkou, stylem a elegancí. Jako surovina je použita odrůda Chardonnay a jde o Blanc de Blanc.
Cena: 8500 korun

Taittinger Collection Brut 1985
Jde o delikátní jemné šampaňské s květinovými tóny, krásně strukturované. Z 50 procent je tvořeno odrůdou Chardonnay, z 50 procent odrůdou Pinot Noir. Lahev je zahalena v dekoraci od Mattayho. Díky svému obalu je chráněna proti vlivu světla a tepla.
Cena: 11 900 korun

Salon 1995 Brut Blanc de Blancs 1995

V roce 1914 založil tento podnik Eugéne-Aimé Salon, pařížský kožešník, který měl ambice vytvořit první komerční blanc de blancs. Jde o mimořádně suché šampaňské, které jako mladé má zrádně lehkou chuť a vůni. Časem se však vyvíjí do hebké bohatosti s nádechem vlašských ořechů.
Cena: 7400 korun

René Geoffroy 1er Cru Champagne Brut
Rodinná vinařská firma Geoffroy hospodaří již po několik generací na vinohradech 1er Cru. Přestože nejde o světoznámý podnik, díky fortelu a poctivé práci nemá tato firma starosti s odbytem. V každém případě jde o tolik hledaný poměr kvality a ceny v nadstandardním zboží.
Cena: 970 korun

Elegantně vychlazené bublinky.

Autor:


Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....

ČSA se vracejí do minulosti. Aerolinky vymění flotilu airbusů za boeingy

Ilustrační snímek

České aerolinie čeká během následujících měsíců velká výměna provozovaných letadel. Do dvou let mají ve flotile...

KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

Další z rubriky

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Obce dostanou třikrát víc peněz. Na hřiště či silnici se přidá i těm malým

Na fotbalovém hřišti ve Větrném Jeníkově řádí krtci. Travnatou plochu rozryli...

Ministerstvo pro místní rozvoj rozdělí příští rok výrazně víc peněz na národních dotacích než letos. Především do...

Podvodné stránky úřadu práce klamou nezaměstnané, varuje ten skutečný

Desítky nových pracovních míst přibude na Ostravsku a Karvinsku pro úředníky....

Klamavé weby nabízejí rekvalifikaci zdarma pro každého a volná pracovní místa, zdánlivě garantovaná úřadem práce....



Najdete na iDNES.cz