Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Prazdroj v pivnici U Rady? Zahozená příležitost

aktualizováno 
Pivnice U Rady v centru Ostravy měla ještě před několika lety opravdu dobře našlápnuto a měla skvělé šance dosáhnout na bránu pivního a hospodského absolutoria. Pár let byla tato tradiční ostravská pivnice zavřená, potom prošla nákladnou a velkorysou rekonstrukcí. Teď však rozhodně nepatří mezi zařízení, o kterých se mluví s respektem či úctou. Pamětníci vyprávějí, jak ještě nedávno chodívali do zaplivané pivnice U Pošty, které však nikdo neřekl jinak než U Rady. Byla sice temná a začouzená, ale měla atmosféru lokálu, ve kterém to žije tím správným hospodským klokotem. Když na počátku devadesátých let novou pivnici U Rady otvírali, byla to událost. Prvním hostům, kteří si pamatovali tu starou hospodu, se jistě zatočila hlava. Lokál se totiž zcela proměnil. Tehdy ještě v barvách Ostravaru nabízela pivnice to, co do té doby patřilo spíš k podnikům vyšší střední třídy. Je tady nápaditě řešený strop, jakoby rozlomený masivní lodí baru a výčepního pultu. Stoly nejsou jen tak roztroušeny v lokále, ale jsou tady příjemné boxy obklíčené dřevěnými stěnami s mléčnými skly. Nechybí ani místnost, která lze oddělit zašupovacími dveřmi. Ne žádným odporným koženkovým závěsem, ale poctivou dřevěnou a skleněnou stěnou. Ostravar se U Rady usadil jen krátce. Po pár letech ho nahradila piva z Plzně. Zdálo se, že se Prazdroj ke známé pivnici začal chovat jako k vlastní, že se Rada stane jakousi ostravskou vlajkovou lodí této značky. A v Ostravě opravdu začalo platit, že když někdo řekl: "Jdeme na plzeň," už nemusel vysvětlovat, kam míří. V těchto časech měli u Rady dokonce otevřeno nonstop. Pivovar vybavil hospodu stejnou výčepní technologií, jakou mají například v pražské pivnici U Zlatého tygra - svatostánku plzeňského Prazdroje. U Rady visí certifikát pivovaru, číšníci si mohou pohrávat s krásnými výčepními kohouty. Špičková technologie však zřejmě není vším. Pivo, které tady čepují do půllitrů z čirého skla, totiž připomíná Prazdroj především svou cenou. To je asi málo. Lze pochopit, že se u Rady nepouštějí na tenký led umění vyrábět hladinky s bublinkou posazenou jako třešnička na dortu do středu laguny hutné pěny. Lze pochopit, že volí čepování tradiční - tedy pivo s pěnou ve tvaru čepice. Jenže ani ta čepice se u Rady nekoná a trestuhodně řídká pěna se po pár okamžicích změní v trapný prstenec, který netečně olizuje stěny půllitru. Kdyby pivo u Rady měl možnost okusit legendární František Skořepa, který právě u Zlatého tygra od roku 1935 šlechtil způsob čepování Prazdroje, asi by mu bylo přinejmenším teskno. Naštěstí už to nestihne, protože odpočívá kdesi v hospodském ráji. O takovém edenu však personál u Rady zřejmě nic ani netuší, natož aby tam někdy alespoň doklopýtal. Jídelníček u Rady není nudné čtení. Jsou tady nejrůznější lákadla - ryby, speciality z různých druhů masa, zajímavé jsou například pastýřské brambory, nechybí krkonošská cmunda, některé staročeské speciality jako pytlácký měšec. Místní česnečka je vyhlášená a proklatě silná. Ale pozor: Ne vždy platí, co je psáno. "To už není. Nevím proč, to není můj problém," znají už hosté od některých číšnic. Navíc, kdo si chce u Rady objednat, měl by se obrnit trpělivostí a notnou dávkou až zarputilého sebevědomí. "Ne, chtěl jste hranolky! Určitě, vím to jistě," také před časem zaz nělo lokálem. Personál v pivnici U Rady se asi nechává kolébat na obláčcích mdlé pivní pěny a opájí se představou, že právě u nich je to ten správný podnik. Ale dokonce i obří cisterna v barvách Prazdroje, která občas stává u chodníku před hospodou a čerpá pivo do obřích tanků ve sklepeních pivnice, už zřejmě nechává mnohé milovníky plzeňského moku netečnými.

Pivnice U Rady

Ostrava, Poštovní ulice. Otevřeno pondělí - pátek 10-24 hod., sobota 11-24 hod., neděle 11-22 hod. Cca 70 míst k sezení. Pět hvězdiček je nejvíc, žádná nejméně. Útratu si recenzenti platí sami, personál ani majitelé o jejich bodování nevědí.

Plzeňský Prazdroj 12° 18 Kč *
Gambrinus 10° 14 Kč **
Gambrinus 12° 16 Kč ***
Velvet 22 Kč ***
Kvalita obsluhy *
Celkový dojem ***

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Nový produkt společnosti McDonald´s pro zákazníky - vegany
McDonald´s zvažuje nasadit veganský burger. Testuje ho ve Finsku

Pokus o veganský burger ve finském Tampere byl u McDonald´s natolik úspěšný, že se fastfoodový řetězec rozhodl nabídnout McVegan celostátně. V jiných státech...  celý článek

kiwi
Hitparáda cenových extrémů potravin: nejvíc podražilo kiwi a máslo

Co mají společného melouny, pomeranče a kiwi? Kromě exotiky je to i vysoká cena, kterou si za ně zákazníci připlácejí v obchodech. Kilo kiwi zdražilo na sto...  celý článek

košík, ilustrační foto
Velké srovnání nákupů: Česko nejdražší, Polsko levné, Německo kvalitní

Redaktoři deníku MF DNES se vydali nakupovat do sousedních zemí, aby porovnali ceny a složení potravin a drogerie. Výsledek testu ukázal, že pokud chcete...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.