Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Prazdroj vytáhl do boje za čisté trubky

  9:26aktualizováno  9:26
Plzeňský Prazdroj se pustil do souboje se lhostejností hospodských k čistotě výčepních zařízení. A do tažení chce zapojit i konzumenty - návštěvníky hospod. Úroveň péče o výčepní systémy v tuzemských hospodách pokládají prazdrojští experti za alarmující.

"Mikroorganismy, které dokaží kontaminovat pivo v nečištěných trubkách, mohou zkazit chuť a vůni piva. Nejčastěji se pivo z nemytých trubek pozná podle zákalu a podle toho, že špatně pění," řekl manažer kvality Plzeňského Prazdroje Jiří Fáměra.

Pivovary Prazdroj a Gambrinus, Radegast a Velkopopovický kozel, chtějí prosadit, aby všech 16 tisíc tuzemských restaurací, které mají výčepní zařízení vlastněné pivovarem, čistilo trubky kromě denního proplachování vodou nejméně jedenkrát týdně speciálním sanitačním zařízením.

Prazdroj přišel s kampaní Za čisté trubky a nabádá návštěvníky: Hlídejte si svého hostinského! Restaurace, která trubky čistí, získá každý měsíc žlutou medaili a hostinský ji vyvěsí na tablo dodávané pivovarníky. Host tak má poznat, jestli za nějaký měsíc medaile chybí.

Podle Fáměry získala za poslední měsíce všechny medaile asi jen polovina ze zmíněného počtu hospod. Jedno vyčištění přijde hospodu asi na 350 korun.

"Je škoda, že o kvalitu piva mají minimální zájem státní instituce. U nás neexistuje jasný předpis, jako například v Německu," konstatoval Fáměra.

"Propagační akce neměly na hostinské dostatečný účinek. Nemůžeme nikomu čepování piva zakazovat, ale chceme zapojit touto formou i jejich zákazníky," kostatovala manažerka externí komunikace Prazdroje Iva Marsová.

Autoři:


Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....

KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

Mám obavu, že přijde nová světová hospodářská krize, varuje Zeman

Prezident Miloš Zeman při setkání se zástupci německých firem, které investují...

Prezident Miloš Zeman se obává další světové hospodářské krize. Podle něj za každou takovou krizí stojí „blbost...

Další z rubriky

Řidič autobusu jako akční hrdina, dopravní podniky lákají nové zaměstnance

Ilustrační snímek

Dopravní podniky osmi českých měst spustily tento týden reklamní kampaň, kterou lákají nové zaměstnance na místa...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...

Na točené zašlo méně lidí než loni. Pivo má zachránit svatý Václav

Nejtypičtější způsob čepování piva je „na hladinku“, kdy krémová pěna sahá...

Obliba baleného piva nadále stoupá, točené si naopak dopřeje stále méně lidí. Do hospod má zákazníky přilákat již šestý...

Najdete na iDNES.cz