Mužem, který pro španělské vinařsvtí Enate kolekci lahví ztvárnil, je Vicente García Plana. Tento sochař a fotograf používá pro svou tvorbu i velmi neobvyklé materiály - kromě starých vypínačů třeba i rezavé kusy zemědělského náčiní nebo části starých holicích strojků.
Na počátku byla přátelská posezení u vína. Vicente García Plana vzpomíná, jak kamarádům a známým druhý den vždycky vyzdobil a daroval některou z vypitých lahví. "Po čase jsem toho musel nechat, chtěl to po mně už každý," vypráví dnes s úsměvem.
Přesto se nechal k podobné práci ještě přesvědčit - pro vinné sklepy Enate už vytvořil kolekci 40 plastik z lahví od vína. Soubor nazývaný Neskutečné viněty plánuje do budoucna zaokrouhlit na pět desítek.
Vinné sklepy EnateVinařství Enate se nachází v obci Salas Bajas v podhůří Pyrenejí. Vlastní 500 hektarů vlastních vinic a vykupuje od vinařů hrozny z dalších asi 175 hektarů. Na těchto vinicích se pěstují především odrůdy Cabernet Sauvignon, Merlot, Tempranillo a Syrah, z bílých pak Chardonnay a Tramín. |
Pro vinné sklepy Enate ale García Plana pracoval už dříve - v roce 2000 pro ně dokončil soubor 108 obrazů. O dva roky později uvedlo Enate poprvé na trh víno s jeho výtvarným návrhem na etiketě.
Vedle uměleckého dojmu z výstavy nabízí v říjnu pražský hotel Eurostars Thalia i gastronomický zážitek. Kuchaři a sommeliéři připravili pro tento měsíc program nazvaný Umění vína. Tvoří ho pětichodové menu, v němž každý pokrm doprovází vybrané víno ze sklepů Enate.
Menu Umění vínaLososový mousse s červeným kaviárem Sladká rýže na česneku a petrželi se zeleným chřestem a mozzarellou Filetky z kambaly připravené na přírodní způsob s mušlemi navajas a olivovým olejem Arbequina Jehněčí s mrkvovým pyré, rukolou a cherry rajčátky Čokoládové suflé se zmrzlinou z lesních plodů Cena: 1300 Kč, akce trvá do 31. října |