Vína z Bordeaux přicházejí na trh až s jistým zpožděním - nejprve důkladně vyzrají v sudech a lahvích. Na páteční Audienci Grand Cru Classé tak měli milovníci vína možnost poprvé okusit ročník 2002. A hned od 25 prestižních vinařství najednou.
„Tato akce je svou velikostí ve střední i východní Evropě ojedinělá. Vždycky jsme prezentovali jedno dvě chateau, ale teď poprvé se na jednom místě představí zhruba třicet vín,“ říká jeden z pořadatelů Zlatko Míčka ze společnosti Merlot d ́Or.
Jednotlivá vinařství (Chateau) v Bordeaux staví svá vína především na směsi odrůd Cabernet Sauvignon, Merlot a Cabernet Franc. A většina z nich uvádí na trh pouze jedno víno.
„Vína mají podobné odrůdové složení, ale každé je úplně jiné a výjimečné. Svou roli hraje podloží, mikroklima či osobnost vinařů,“ říká Laurent Bonnet ze společnosti Barriére Fréres, která se zabývá obchodem s víny z Bordeaux.
Podle něj se ročník 2002 zařadí v Bordeaux těm nadprůměrným. Počasí především v září a říjnu umožnilo dozrát hlavně odrůdě Cabernet Sauvignon. „Ta dává vínům strukturu, komplexitu a zvyšuje jejich potenciál k archivaci,“ vysvětluje Bonnet.
Vinař Bruno Eynard z Chateau Lagrange upozorňuje, že ta nejkvalitnější vína v kategorii Grand Cru dosáhnou ideální zralosti často až za desítky let. „Teď jsou v nich ještě přítomny třísloviny, které se mohou někdy zdát až agresivní,“ říká.
Eynard však zároveň připouští, že v posledních letech se vinaři v Bordeaux snaží vyrábět vína tak, aby se v nich už v prvních letech rozvinulo typické ovocné aroma a dala se pít i mladší.
Ze milionů lahví, které se ročně v Bordeaux vyrobí, zatím končí v Česku jen zlomek. Zlatko Míčka odhaduje, že z těch nejlepších Chateau se do republiky loni dovezlo zhruba dvacet tisíc lahví.
„Přítok těchto vín do republiky každý rok stoupá, možná je to ale tím, že po zrušení cel ubylo nelegálních dovozů,“ říká.
V této kategorii začíná podle Míčky obvykle zhruba na třiceti eurech za lahev. Tomu odpovídaly i ceny značek, které se na audienci v Toskánském paláci podávaly. Lahev nejlevnějšího Chateau Beaumont by vyšla i s DPH na 430 korun, na nejdražší Chateau Palmer by bylo potřeba přes tři tisíce.
„Během jednoho dne se zde vypije asi sedm set lahví v celkové hodnotě zhruba 2,1 milionu korun,“ vypočítává Míčka.