Při grilování by neměl tuk kapat do ohně

aktualizováno 
-
Snad každý ví, že klobásy ve stáncích jsou tučné. Již méně příznivců těchto vonících uzenin asi ví, že nevhodnou tepelnou přípravou se v nich mohou zvýšit rakovinotvorné látky - polycyklické aromatické uhlovodíky, jejichž množství je v syrových uzeninách zanedbatelné. Vliv různých kulinářských úprav na obsah rakovinotvorných látek měl ověřit test MF DNES. Z jeho výsledků vyplynulo, že nehraje roli, zda si koupí zákazník klobásu ohřívanou ve vodě, mikrovlnné troubě, fritovanou nebo grilovanou na elektrickém grilu. Obsah karcinogenů se totiž při těchto způsobech přípravy nezvyšuje. Hodnoty,které naměřili pracovníci Ústavu chemie a analýzy potravin VŠCHT v Praze, kde test probíhal, zůstaly hluboko pod přípustným hygienickým limitem. Z různě upravovaných klobás, kuřat a gyrosů, které redaktoři nakoupili v pražských a brněnských stáncích a prodejnách v polovině května, dopadly nejhůře klobásy grilované nad plynovými hořáky. Při tomto způsobu totiž tuk skapává přímo do ohně. I u nich však byly naměřené hodnoty šestkrát nižší, než kolik připouští norma. Současně s testem proběhl srovnávací pokus, který měl napodobit tradiční přípravu buřtů nebo klobás v přírodě. Jeho výsledky mohou překvapit zejména toho, kdo se stánkům vyhýbá obloukem, protože si myslí, že na zahradním grilu si klobásy připraví zdravěji. Ukázalo se,že opékání špekáčků nad ohněm nebo grilování klobás na roštu nad řeřavými uhlíky je mnohem nezdravější než všechny způsoby přípravy, které používají stánkaři. »Technologie používané ve stáncích jsou relativně bezpečné, rizikové jsou ale případy,když ze špekáčku kape olej do plamene,« říká Jana Hajšlová z VŠCHT, pod jejímž dohledem test probíhal. Spíše než špatná příprava číhá u stánků na zákazníka jiné nebezpečí. Pod názvem »grilovaná« nebo »opečená« klobása se totiž občas skrývá i uzenina připravená zcela jiným způsobem. Například ve stánku na pražském autobusovém nádraží Na Knížecí pojmenovali klobásu smaženou ve fritéze »Grilovaná klobása Radotín«. »Grilovaný párek na lávě«, který prodávají na Masarykově nádraží v Praze,je ve skutečnosti opečený na roštu nad plamenem.

Autor:

Nejčtenější

Kvůli kolapsu D1 ministerstvo zvažuje zakázat kamiony v levém pruhu

Odstavené kamiony blokovaly dálnici D1 poblíž obce Jiřice mezi Humpolcem a...

Ministr dopravy Dan Ťok viní z kolapsu dopravy na dálnici D1 především řidiče kamionů a dokonce ve spolupráci s policií...

Brněnský šinkanzen naráží na soláry, SŽDC neuhlídala ochranu rychlostní trati

Vysokorychlostní vlak Šinkanzen přijíždí na nádraží v Tokiu (duben 2016)

Správci železnic objevili při přípravě jednoho ze tří pilotních úseků vysokorychlostních tratí problémy s plánovanou...

ŘSD zkontrolovalo problematický úsek D1. O víkendu tu nebyl jediný dělník

Odstavené kamiony blokovaly dálnici D1 poblíž obce Jiřice mezi Humpolcem a...

Zástupci Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zkontrolovali problematický úsek dálnice D1 u Humpolce, kde měla firma...

Stavbaři z problémového úseku D1 odstoupili od smlouvy s ŘSD

Silničáři a stavbaři se snaží zprovoznit všechny pruhy v kritickém úsek dálnice...

Firmy, které opravují nejdelší modernizovaný úsek dálnice D1 mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem, podle očekávání...

Problémový úsek D1 se rozšíří o jeden pruh, dokončí ho jiná firma

Kolony D1

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) kvůli zpoždění prací na opravovaném úseku D1 mezi Humpolcem na 90. kilometru a...

Další z rubriky

České Vánoce jsou levnější než slovenské. Může za to růst mezd

Dárky, ilustrace

Příjmy Čechů i Slováků v posledních letech rostly, a tak i Vánoce jsou pro průměrné domácnosti obou zemí „levnější“....

Méně triků než loni. E-shopy na Černý pátek omezily manipulace s cenami

Black Friday v Metropoli Zličín (24. listopadu 2017)

Tuzemské internetové obchody letos omezily triky s umělým navyšováním cen, ze kterých se počítají slevy během výprodejů...

TEST DNES: I z mouky za osm korun upečete skvělou vánočku a cukroví

Ilustrační snímek

Cukroví peče podle dlouhodobých průzkumů devět z deseti rodin. V průměru hnětou a tvarují devět druhů sladkostí. Jakou...

Najdete na iDNES.cz