Při grilování by neměl tuk kapat do ohně

aktualizováno 
-
Snad každý ví, že klobásy ve stáncích jsou tučné. Již méně příznivců těchto vonících uzenin asi ví, že nevhodnou tepelnou přípravou se v nich mohou zvýšit rakovinotvorné látky - polycyklické aromatické uhlovodíky, jejichž množství je v syrových uzeninách zanedbatelné. Vliv různých kulinářských úprav na obsah rakovinotvorných látek měl ověřit test MF DNES. Z jeho výsledků vyplynulo, že nehraje roli, zda si koupí zákazník klobásu ohřívanou ve vodě, mikrovlnné troubě, fritovanou nebo grilovanou na elektrickém grilu. Obsah karcinogenů se totiž při těchto způsobech přípravy nezvyšuje. Hodnoty,které naměřili pracovníci Ústavu chemie a analýzy potravin VŠCHT v Praze, kde test probíhal, zůstaly hluboko pod přípustným hygienickým limitem. Z různě upravovaných klobás, kuřat a gyrosů, které redaktoři nakoupili v pražských a brněnských stáncích a prodejnách v polovině května, dopadly nejhůře klobásy grilované nad plynovými hořáky. Při tomto způsobu totiž tuk skapává přímo do ohně. I u nich však byly naměřené hodnoty šestkrát nižší, než kolik připouští norma. Současně s testem proběhl srovnávací pokus, který měl napodobit tradiční přípravu buřtů nebo klobás v přírodě. Jeho výsledky mohou překvapit zejména toho, kdo se stánkům vyhýbá obloukem, protože si myslí, že na zahradním grilu si klobásy připraví zdravěji. Ukázalo se,že opékání špekáčků nad ohněm nebo grilování klobás na roštu nad řeřavými uhlíky je mnohem nezdravější než všechny způsoby přípravy, které používají stánkaři. »Technologie používané ve stáncích jsou relativně bezpečné, rizikové jsou ale případy,když ze špekáčku kape olej do plamene,« říká Jana Hajšlová z VŠCHT, pod jejímž dohledem test probíhal. Spíše než špatná příprava číhá u stánků na zákazníka jiné nebezpečí. Pod názvem »grilovaná« nebo »opečená« klobása se totiž občas skrývá i uzenina připravená zcela jiným způsobem. Například ve stánku na pražském autobusovém nádraží Na Knížecí pojmenovali klobásu smaženou ve fritéze »Grilovaná klobása Radotín«. »Grilovaný párek na lávě«, který prodávají na Masarykově nádraží v Praze,je ve skutečnosti opečený na roštu nad plamenem.

Autor:


Nejčtenější

Výplach na americké burze se přelévá do celého světa, do Česka také

Ilustrační snímek

Akcie ve Spojených státech zaznamenaly ve středu nejprudší denní propad za několik měsíců. Pokles cen zasáhl hlavně...

Banku s „hodným bankéřem“ spolkne Moneta. Přejmenuje se na Air Bank

Air Bank už dlouho láká nové klienty úspěšnou televizní kampaní se zlým a...

Obchod za dvacet miliard výrazně změní rozložení sil v českém bankovnictví. Po spojení Monety, Air Bank a části Home...



Zmetek, označil Ťok lokomotivy, které České dráhy koupily dvakrát dráž

Ilustrační snímek

Optikou ministra dopravy Dana Ťoka jsou lokomotivy Emil Zátopek zmetkem, který je nutné vrátit výrobci. Za...

Všichni chtěli spot ve stylu Air Bank, říká autor. Nově opisuje E.ON

Reklama na služby E.ON.

Jedni říkají, že jde o „vykrádačku“, jiní to tak nevidí. Spotů, které se inspirovaly populárními krátkými reklamami Air...

Šátek za tisíc dolarů vypadá jako ženské přirození, značka Fendi sklidila výsměch

Růžovou šálu Touch of Fur vyrábí italská módní značka Fendi

Italská značka luxusního oblečení Fendi pobavila svým kožešinovým šátkem mnohé uživatele sociálních sítí. Zejména jeho...

Další z rubriky

TEST DNES: Hranolky z fastfoodů jsou slané a bez chuti brambor. Tuku ubylo

Ilustrační snímek

Mezi dietology mají obzvlášť špatnou pověst. A oprávněně. Hranolky nebudou nikdy zdravé, přesto to není taková...

TEST DNES: Úplné výsledky testu proteinových tyčinek

Proteinové tyčinky

MF DNES otestovala dvanáct tyčinek, které zdůrazňují přítomnost bílkovin výrazem „protein“ v názvu. Zde najdete úplné...

GLOSA: Při nákupu bez plastu přijdete nejméně o čtyři pětiny věcí

Členové Autonomní skupiny aktivistů proti plastu (ASAPP) polepili v jednom z...

Nakupovat „bez plastu“ jde už dnes. Jen se zákazník musí smířit s tím, že při výběru přijde o dobré čtyři pětiny věcí a...



Najdete na iDNES.cz