Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Konec přelévání alkoholu při inventurách, Ústečan vynalezl decibar

  11:37aktualizováno  11:37
Bývalý provozní ústeckého hudebního klubu Jan Kvasnička vymyslel přístroj, který dokáže za pár minut spočítat množství vypitého alkoholu a tržbu v restauracích, hospodách a barech. Jeho vynález nazvaný decibar by mohl znamenat malou revoluci při inventurách. Ty trvají hodiny, přístroj je zvládne za pár minut a šetrněji.

Přístroj díky čárovému kódu ví, s jakou lahví pracuje. | foto: Karel Pešek, MAFRA

"Reakce byla, že je to skvělé, užitečné a že by se to hospodským mělo líbit," říká Kvasnička.

Kvasnička před lety přivedl k životu oblíbený ústecký klub Circus, kde dělal provozního. Pokud na té práci něco neměl rád, byly to inventury alkoholu.

"V hospodě se dělá inventura, když se předává směna. Musí se spočítat, kolik se toho vypilo a kolik se má rozdělit na spropitném," přibližuje Kvasnička.

Ve svém podniku dělal inventuru třikrát do týdne. Každá zabrala tři hodiny.

"Byla to hrozná otrava. Aby se zjistilo, kolik alkoholu v lahvi zbývá, nalije se do odměrného válce, změří a pak se lije zpátky. Když jde o drahý koňak a lahev je za týden třikrát prolitá, tak za měsíc už lidi pijou patok," popisuje.

Přístroj pozná, co je v lahvi a kolik v ní bylo naposledy

Kvasnička si udělal průzkum mezi hospodskými, jak dělají inventuru oni. Zjistil, že drtivá většina z nich stejně. Začal si proto lámat hlavu, jak celý proces zjednodušit, zefektivnit a hlavně zrychlit.

Využil přitom své zkušenosti z doby, kdy pracoval ve firmě dovážející systémy čárového kódu. Současně si uvědomil, že na vážení alkoholu už systém existuje. Rozhodl se proto oba přístupy spojit. Po třech letech vývoje byl decibar na světě.

Princip je na první pohled prostý. Přístroj má paměť s databází čárových kódů různých druhů alkoholu, takže stačí přiložit lahev a přístroj sám pozná, co v ní je. Pak už zbývá jen lahev položit na vršek přístroje ke zvážení.

"Jsou tam uložené hmotnostní koeficienty a podle nich se přepočítá váha na objem zbývajícího alkoholu. Zjistí se zůstatkový stav, ten se přenese do počítače. V něm je další program a ten si pamatuje, kolik byl zůstatek u předešlé inventury. Porovná je a zjistí, kolik se toho vypilo a za kolik," popisuje Kvasnička.

Přístroj už má investora i výrobce

Na počátku měl přitom jen nápad, ale nevěděl, jak ho uskutečnit. "Musel jsem se naučit spoustu věcí, o kterých jsem neměl ani páru," podotýká.

Musel pobrat základy z IT technologií, konstrukce a designu. Dohromady zapojil na dvacítku lidí z různých oborů, jejichž práci koordinoval. Při vývoji například sehráli důležitou roli lidé z ústecké fakulty umění a designu.

"Ten proces byl jedno velké dobrodružství. Důležité bylo, že jsem měl štěstí na lidi, kteří mi pomáhali. Začal jsem díky nim chápat logiku jednotlivých procesů, výrobní postupy a rozkrývání technologií, které jsou za tím," vypráví Kvasnička.

Do vývoje dal všechny úspory. Nyní už má za sebou silného investora a smluvenou firmu, která bude decibar sériově vyrábět.

"Když jsem s investorem jednal naposledy, řekl mi, že ještě nikdy neinvestoval do ničeho, co by mu nevydělalo spoustu peněz," věří Kvasnička v úspěch svého vynálezu.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

(ilustrační snímek)
Vláda potěší prodejce vánočních kaprů. Chce je osvobodit od EET

Ministerstvo financí chce rozšířit materiál o osvobození od elektronické evidence tržeb (EET) o předvánoční prodej ryb. V pondělí to řekl ministr financí Ivan...  celý článek

Víčka, plastová, plast
Některé firmy už nekupují víčka na charitu. Zájem lidí nepolevuje

Některé společnosti v Česku končí s výkupem plastových víček či snižují jejich výkupní cenu. Jejich sbíráním lidé pomáhají zejména rodinám s handicapovanými...  celý článek

Hotel Hilton na pražské Florenci je na prodej. Největší český hotel nabízí...
Praha, nový ráj hoteliérů. Rostou ceny pokojů i poptávka po hotelech

Tuzemští hoteliéři zažívají zlaté časy. Do země jezdí stále víc zahraničních turistů, obsazenost hotelů roste. Stejně jako ceny, které si majitelé ubytovacích...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.