Jak tedy na Mary? Nejdřív šťáva. Rajčatová šťáva. Rajčatová šťáva je, stejně jako tonik, Campari nebo Margarita, jednou z věcí, které buď milujete, nebo nenávidíte. Nic mezi tím.
Dá se trochu podvádět se šťávou V8, opravdu šílenou směsí z veškeré zahradní zeleniny, do níž se možná připletlo i několik krtinců, ale rajčatové šťávy se stejně nezbavíte: musí tam prostě být. Expert na drinky Gary Regan ji doporučuje nahradit rajčatovou vodou (šťáva získávaná z rajčat lisováním), ale pokud nemáte rádi rajčatovou šťávu, nezachutná vám ani rajčatová voda…
Článek vznikl ve spolupráci s časopisem BarLife |
Sůl a pepř jsou běžnou přísadou, milé překvapení je celerová sůl. Dnes je zvykem přidávat tabasco, ale za starých časů v Paříži se používalo něco jiného – kayenský pepř.
Kapka citronové šťávy se přidává téměř všude, přimíchat trochu sherry nebo portského je spíše výjimečné. Křen je typicky americké, ale skvostné vylepšení. Simon Difford připisuje používání celerové nati jako ozdoby Bloody Mary personálu chicagského hotelu Ambassador, který si náhodně všiml, jak si jedna dáma míchá svou Bloody Mary stvolem řapíkatého celeru.
Obecně existují dvě podoby Bloody Mary: bylinně-kořeněná a pikantně-kořeněná. Na bylinně-kořeněnou Mary se používají destiláty typu gin nebo saké a důležitou roli zde má souhra soli, pepře a koření.
Pikantně-kořeněné varianty jsou založeny na vodce nebo vývarech, mohou být trochu sladší, ale zlatým hřebem je tu rajče – často se přidávají drcená rajčata, restovaný česnek, kapka balsamica nebo se míchá dohromady rajčatová šťáva s rajčatovou vodou.
Bylinně-kořeněná varianta
Red Snapper
2 díly London Dry ginu
1/4 dílu citronové šťávy
1/2 dílu bílého portského
3 střiky tabasca
3 střiky worcesterové omáčky
2 špetky kayenského pepře
1 špetka soli
Vše smíchejte ve sklenici na shortdrink naplněné ledem. Ozdobte plátkem citronu.
Pikantně-kořeněná varianta
The Modern Bloody Mary
2 díly vodky Absolut Peppar
4 díly rajčatové šťávy
1/2 dílu citronové šťávy
1/2 dílu suchého sherry
3 střiky tabasca
2 střiky worcesterové omáčky
3 špetky černého pepře
2 špetky celerové soli
Ingredience postupně dávkujte na led do velkého tumbleru s krustou z černého pepře na polovině vnějšího okraje sklenice. Ozdobte stonkem řapíkatého celeru.