Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Proč musí být treska růžová?

  10:18aktualizováno  10:18
Losos je delikatesní ryba, je proto drahý.
Losos je delikatesní ryba, je proto drahý. Treska je ryba chutná, ale mnohem levnější. Losos je růžový, a ještě víc zrůžoví, když je nasolený nebo vyuzený. Proč tedy neobarvit tresku narůžovo a nevydávat ji za lososa? Třeba se někdo v obchodě splete a nechá se zlákat "lososovou" barvou. O obarvených treskách se toho napsalo hodně a koneckonců ani výrobci už to dnes nemají tak jednoduché. Tresku barvit sice mohou dál, ale vydávat ji za lososa už nesmějí. Vyzráli na to jinak. Třeba tím, že pod název Solená treska připíší Drcený losos. Nebo když růžovou rybí pomazánku označí "a la losos". Kolik lidí zkoumá podrobně obaly?! Když se pomazánka nazývá Losos nebo Lososová, je to ale špatně i z pohledu zákona. Název by totiž mohl zákazníka uvést v omyl. Když výrobek zdůrazňuje některou složku, třeba v názvu, musí být ve skladbě uveden i její podíl. Nic takového na obalu této pomazánky není, k 0 % lososa by se výrobce asi těžko přiznal.

***

Obchody nabízejí tresku obarvenou na "lososovo" v mnoha podobách.


Autor:


Témata: Test iDNES.cz


Hlavní zprávy

Další z rubriky

Premiér Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci po jednání tripartity 17....
Řešení dvojí kvality potravin si žádá revizi směrnice EU, prohlásil Sobotka

Řešení problému dvojí kvality zboží v zemích evropské osmadvacítky podle českého premiéra Bohuslava Sobotky vyžaduje revizi unijní směrnice o nekalých...  celý článek

kiwi
Hitparáda cenových extrémů potravin: nejvíc podražilo kiwi a máslo

Co mají společného melouny, pomeranče a kiwi? Kromě exotiky je to i vysoká cena, kterou si za ně zákazníci připlácejí v obchodech. Kilo kiwi zdražilo na sto...  celý článek

ilsutrační snímek
Bude to nový hit? Ve Španělsku vypěstovali nízkotučné avokádo

Avokádo je řadou expertů na jídlo považováno za superpotravinu vzhledem k vysokému obsahu vitamínů a minerálů, některým mohl vadit jen vysoký obsah tuku. Ovšem...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.