Inspektory prodejci odírali prakticky při každém nákupu. První kontrolovaní prodejci nabízeli borůvky po 69 korunách za půl litru. Inspektoři zde koupili po dvou litrech borůvek. Když pak nakoupené plody nasypali do cejchovaných válců, nestačili se divit, o kolik borůvek méně dostali.
"V prvním případě chybělo do dvou litrů 0,2 litru a ve druhém případě dokonce 0,4 litru. V penězích to představovalo předražení o 28 a 55 korun. Tyhle výsledky byly tak alarmující, že se hned druhý den inspektoři zaměřili na další prodejce borůvek. A zjistili další případy poškozování spotřebitelů," říká Jan Řezáč, regionální šéf inspektorů pro Plzeňský a Karlovarský kraj.
Nejhůř dopadl obchodník, který nabízel borůvky u silnice mezi Plzní a Nepomukem. Inspektoři si u něj koupili čtyři litry borůvek, ale když je pak nasypali do cejchovaných odměrných válců, zpočátku nevěřili svým očím.
"Při přeměření zjistili, že zaplatili za čtyři litry borůvek, ale obchodník jim prodal jen tři litry. Předražení bylo v tomto případě 138 korun," uvedl Řezáč.
Pokuty nepoctivým prodejcům inspektoři vyměří v řádech desítek tisíc korun a protože se u silnic začínají objevovat se svými úlovky i houbaři, inspektoři nezastírají, že si posvítí i na ně. "Kontroly nebudou hromadné, ale spíš náhodné. Ať už na základě upozornění spotřebitelů, nebo při cestách na jiné kontroly," varuje šéf inspektorů.
Znalci hub je smějí prodávat jen čerstvé, očištěné a nepoškozené, přičemž houba musí být v celku nebo jen jednou rozříznutá. V tom případě ale musí být řez takový, aby i nadále byla noha spojená s kloboukem.