Produkce chleba v Česku podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) loni meziročně klesla o čtyři procenta na zhruba 294 tisíc tun. Vývoj podle předsedy Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů Jaromíra Dřízala souvisí se změnou životního stylu a nákupní preferencí v Česku.
Z předběžných výsledků pekařské výroby podle svazu vyplývá, že průměrná spotřeba chleba se loni snížila z předloňských necelých 43 kg k hranici 40 kg chleba za rok. To by představovalo jednu z nejnižších průměrných spotřeb v historii. Pro srovnání: v 50. letech minulého století snědl každý Čech v průměru téměř 90 kilogramů chleba ročně.
Méně housek a rohlíků, víc koblih a koláčů
Produkce rohlíků a housek klesla loni o pět procent na 270 tisíc tun. Naopak čerstvého cukrářského pečiva, mezi něž patří koláče, koblihy nebo vánočky, upekli pekaři o desetinu víc než v roce 2012.
I když je u chleba širší nabídka druhů, jedí ho Češi stále méně. Nahrazují ho jiné druhy pečiva, ale také těstoviny, potraviny z fastfoodů či automatů. „Nejoblíbenější stále zůstává klasický pšeničnožitný konzumní chléb, či jeho pomoučená varianta Šumava,“ uvedl Dřízal. Řada zákazníků pak preferuje lokální druhy chlebů.