Vinaři, kteří v severní Itálii vyrábějí ta nejkvalitnější šumivá vína známá po celém světě pod názvem Prosecco, se kvůli masové produkci tohoto populárního alkoholického nápoje obávají o svou pověst. Dokonce prý zvažují, že je přejmenují. Kvůli konkurenci velkovýrobců mají vinaři, kteří se zaměřují na kvalitnější šumivý mok, pocit, že jim masová produkce „kazí značku“.
„Naši image a vnímání naší značky poškozuje produkce půl miliardy lahví vína Prosecco, které nemá žádnou historii nebo vazbu na konkrétní místo,“ myslí si Loris Dall’Acqua, spoluzakladatel vinařství Col Vetoraz poblíž Benátek, které už na etiketách jméno Prosecco neuvádí.
Má totiž strach, že spotřebitelé si jeho vína budou spojovat s těmi nekvalitními, která nesou stejné označení. Stížnosti ohledně „kažení značky“ přicházejí zejména od pěstitelů z regionu Benátky, kde má Prosecco své historické kořeny. Právě z oblasti kolem měst Valdobbiadene a Conegliano pocházejí ta nejkvalitnější vína Prosecco s označením vín vyšší kvality s kontrolovaným původem. Vyrobí se tam kolem 90 milionů lahví ročně.
V souvislosti s tím, jak poptávka po italských šumivých vínech v poslední době rostla, však italské úřady před deseti lety daly nižší apelaci DOC vinařům z devíti provincií v méně kopcovitých oblastech regionu Benátky a sousedního regionu Furlánsko. Tito producenti každoročně vyrobí 464 milionu lahví, což je pětkrát více než vinaři „vyšší třídy“. Nad výrobci s nižší apelací DOC ohrnují exkluzivní vinařství nos a svůj odstup často manifestují tak, že svá vína už jako Prosecco vůbec neprezentují. „Pěstitelé s apelací DOCG mají pocit, že jejich vína jsou lepší díky kvalitě půdy, orientaci vinic či nadmořské výšce,“ tvrdí jeden z vinařů.
Firma Col Vetoraz zmiňuje i historickou tradici, která je stará až 800 let a kterou noví producenti postrádají. Jejich vína prý vznikají průmyslově a kvůli nim název Prosecco klesá na významu.
O tom, zda mohou kvalitní vinaři situaci vyřešit tím, že na název Prosecco rezignují, však mají pochybnosti i mnozí z nich. „Je pravda, že lidé v zámoří budou mít opravdu velké potíže, pokud budou muset vyslovovat název Valdobbiadene,“ tvrdí jedna vinařka.
Guvernér Benátska Luca Zaia soudí, že producenti kvalitních apelací přejmenováním svých vín způsobí jen to, že lidé budou kupovat více lahví vína Prosecco nižší kvality.