Protokol testu
- Test proteinových tyčinek vznikl ve spolupráci iniciativy Vím, co jím a piju a redakce MF DNES.
- Vybrali jsme do něj dvanáct výrobků, které zdůrazňují přítomnost bílkovin výrazem „protein“ v názvu.
- Ceny vzorků se mezi sebou hodně lišily, pohybovaly se od 25 po 79 korun za tyčinku. Lépe však o cenách vypovídá přepočet na množství bílkovin, který najdete u každého vzorku.
- Při hodnocení jsme se zaměřili především na obsah bílkovin, ale zohlednili jsme také jejich kvalitu, tedy jejich biologickou hodnotou. Zajímalo nás, zda obsahují pouze bílkoviny rostlinné, nebo živočišné, či kombinaci obou.
- Obsah bílkovin jsme zároveň nechali prověřit ve Státním veterinárním ústavu v Praze a výsledné hodnoty jsme porovnali s deklarovanými. Hodnoty uváděné ve výživových tabulkách (na konci každého boxu) se mohou podle předpisů od deklarace lišit až o 20 procent.
- Do hodnocení jsme zahrnuli i ostatní výživové hodnoty: sacharidy, cukry, tuky a podíl nasycených mastných kyselin v nich i obsah vlákniny. Posuzovali jsme poměr mezi množstvím bílkovin a sacharidů.
- Hodnotili jsme i složení – co tvoří hlavní složku výrobku, jaký druh rostlinného tuku byl použit a zda tyčinka obsahuje barviva, aromata nebo konzervanty. Neposuzovali jsme chuť.
- Složení uvádíme u každého výrobku, někde jsme ale museli kvůli nedostatku prostoru výčet složek zkrátit.
- Odborná spolupráce: PhDr. Karolína Hlavatá, odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju.
- Nezávislá iniciativa Vím, co jím a piju se zabývá zdravou výživou. Svou činností se snaží motivovat veřejnost k aktivní péči o zdraví a podporovat ji ve výběru potravin, které vyhovují parametrům zdravé výživy. Potraviny s logem Vím, co jím obsahují méně soli, přidaných cukrů, transmastných kyselin a nasycených mastných kyselin, jejichž nadměrná konzumace zvyšuje riziko vzniku civilizačních chorob. V současné době je tak označeno přes 400 výrobků a další neustále přibývají.
Známku testu tvoří:
40 % množství a kvalita bílkovin (zastoupení rostlinných a živočišných bílkovin)
20 % obsah a kvalita tuků (podíl nasycených tuků)
20 % obsah sacharidů a cukru, jejich poměr
10 % množství vlákniny
10 % složení (použití přídatných látek)