Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Tunely v Londýně se změnily v podzemní farmy na pěstování zeleniny

  15:11aktualizováno  15:11
Protiletecký kryt z druhé světové války v Londýně přečkal Hitlera i pád Želené opony. Dnes slouží jako moderní farma pro pěstování salátů a bylin. Z hloubky třiatřiceti metrů pod zemí dodá vypěstovanou zeleninu na stoly restaurací a domácností do čtyř hodin od sklizení.

Tunely v centru Londýna jsou plné regálů, ve kterých se pěstuje zelenina a byliny. | foto: Profimedia.cz

„Systém funguje automaticky. Centrální počítač ovládá nasvícení, teplotu, živiny a přívod vzduchu,“ uvedl spoluzakladatel projektu Zero Carbon Food Steven Dring pro agenturu Bloomberg.

Nejdelší tunely pod londýnským okrskem Clapham jsou naplněny hydroponickými regály, které tvoří „svislé farmy“ rostlin čerpajících energii z LED diod. Plodiny nejsou postřikovány pesticidy a celá farma si oproti otevřeným polím na povrchu vystačí s méně než třiceti procenty vody. Energeticky je potom méně náročná než typický skleník.

Podzemní pole je navržené pro pěstování rychle rostoucích plodin jako hrášek, koriandr, hořčičné semínko, rakytník, ředkev nebo pažitka. Počasí na povrchu nemá na sklizeň a pěstování vliv – farma pracuje v cyklech rovnoměrně po celý rok.

Sklizeň probíhá ručně. Proces balení a distribuce se odehrává v přilehlé části tunelů pod hlavičkou spřízněné společnosti Growing Underground.

Michelinské bylinky za miliony

Projekt svým jménem zaštítil i držitel dvou prestižních Michelinských hvězd Michel Roux, kterého zaujala vyhlídka pěstování ingrediencí pro jeho restaurace na objednávku po celý rok. „Když jsem iniciátory projektu poprvé potkal, jevili se jako blázni, ale trh je obrovský,“ řekl Roux o společnosti, která vznikla v roce 2014.

Do Zero Cabon Food od doby svého vzniku přitekly investice za 1,15 milionu dolarů. Systém zatím využívá asi čtvrtinu své možné kapacity, která se pohybuje mezi 5000 a 20 000 kilogramy bylinek a zeleniny ročně. Generovaný obrat je podle Dringa v závislosti na výběru plodin asi dva miliony dolarů.

Pěstování zeleniny v městských oblastech šetří zemědělskou půdu mimo velká města. Poptávka po jídle se s rostoucí populací zvyšuje. „Musíme zužitkovat místo, které máme. Půda, na které můžeme pěstovat saláty a byliny, není nekonečná,“ osvětlil Dring svůj futuristický projekt.

Akvaponie a aeroponie

Konkurence Zero Carbon Food, společnost Grow Up, vsadila na odlišný systém pěstování plodin. Místo hydroponické technologie používá na živiny bohaté akvaponické odpadní vody z chovu ryb. Grow Up je díky tomu na gastronomický trh schopna dodávat hned dva produkty, které se vzájemně doplňují a živí: ryby tilapia a saláty. Na sklizeň o objemu 20 tisíc kilogramů připadnou 4 tisíce kilogramů vodních živočichů.

„Venkovská půda by měla sloužit pro pěstování brambor a mrkví nebo chování dobytka,“ uvedla Kate Hofmanová z projektu Grow Up. Kromě Zero Carbon Food a Grow Up se komerčnímu městskému farmaření v Londýně nikdo nevěnuje, dodala.

Grow Up a Zero Carbon Food obhospodařují celkem 2000 metrů čtverečních (0,2 hektaru) půdy. Jenom pro představu, Velká Británie ročně spotřebuje saláty a byliny, které k vypěstování potřebují 9200 hektarů zemědělské půdy.

„Vegetační období v Británii je pouze mezi březnem a říjnem. Po zbytek roku musíme plodiny dovážet, kdežto my jsme schopni zajistit domácí produkci zemědělských plodin po celý rok,“ uzavřela Hofmanová.



Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....

ČSA se vracejí do minulosti. Aerolinky vymění flotilu airbusů za boeingy

Ilustrační snímek

České aerolinie čeká během následujících měsíců velká výměna provozovaných letadel. Do dvou let mají ve flotile...

KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

Další z rubriky

PŘEHLEDNĚ: Podívejte se, jak se vyvíjela americko-čínská celní válka

Ilustrační snímek

Listiny s položkami, na které se vztahují dovozní cla, se na čínské i americké straně neustále prodlužují. Naposledy v...

Ze „spajsky“ módní ikonou. Victoria Beckham slaví deset let podnikání

Victoria Beckhamová po své přehlídce na týdnu módy v New Yorku (15. února 2015)

Victoria Adamsová, přezdívaná Posh. Do povědomí se dostala před skoro čtvrtstoletím jako členka popové skupiny Spice...

OBRAZEM: Britské Tesco otevřelo první diskont. Budeme levnější, slibuje, ale není

Řetězec Tesco otevřel v anglickém Chatteris nový diskontní obchod Jack's.

Tesco, lídr britského maloobchodu, vtrhlo na trh levných potravin. Se slibem, že bude nejlevnější ve městě, otevřelo v...



Najdete na iDNES.cz