V dobách meziválečného Československa nevypil průměrný Čechoslovák zdaleka tolik piva jako Češi v dnešní době. Celková produkce na území Československa činila v roce 1927 deset milionů hektolitrů, což je v průměru 68 litrů na osobu, uvádí časopis Statistika a my.
„Tuto statistiku poněkud ‚kazila‘ populace Moravy, Slovenska a Podkarpatské Rusi, protože průměrná spotřeba obyvatel Čech byla 105,8 litru, tedy téměř o 40 litrů více,“ uvádí magazín Českého statistického úřadu.
Zájem byl v první republice zejména o výčepní pivo. Ležáky tvořily tehdy jen 27 procent produkce, pivní speciály pak jen jedno procento.
Struktura prodávaných pivních produktů se za téměř století proměnila. Ze strany konzumentů je dnes zájem hlavně o spodně kvašené jedenáctky a dvanáctky. Jejich produkce tvoří nyní více než polovinu celkové tuzemské pivní výroby.
„Nárůst dovozu však ukazuje, že Češi nejsou tak vyhranění patrioti a rádi ochutnají i zahraniční produkci. Rostoucí oblibu zaznamenávají nízkoalkoholická či nealkoholická piva, stále však tvoří jen necelou desetinu celkové tuzemské spotřeby,“ doplňuje předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček.
Pivovarů i minipivovarů je v dnešní době více
V roce 1927 se na území tehdejšího Československa nacházelo 492 činných pivovarů a 292 minipivovarů. V případě území dnešní České republiky bylo tehdy v provozu 474 pivovarů. Nejvíce se jich nacházelo v Praze, v Plzni a v Českých Budějovicích. Pivovar býval v každém městě. Třeba v Opavě jich bylo deset.
Od té doby počet pivovarů v tuzemsku vzrostl. V loňském roce se vyrábělo pivo v České republice celkem 617 pivovarů, z toho 519 minipivovarů. Za minipivovar je v současné době považován takový podnik, který ročně vyprodukuje do 10 tisíc hektolitrů tohoto zlatavého moku.
Pivní hlídka. Toulky po minipivovarech s Jakubem Pokorným |
Ve dvacátých letech minulého století působily na trhu v oblasti pivovarnictví čtyři velcí hráči. Šlo o Měšťanský pivovar v Plzni, Akcionářský pivovar na Smíchově a pivovar Fr. Ringhoffera ve Velkých Popovicích. Jejich roční produkce přesáhla 200 tisíc hektolitrů a výrobky měly spolu 19procentní podíl na celém československém trhu.
A největšími zůstaly. V současné době patří mezi největší české producenty na českém území Plzeňský Prazdroj, Pivovary Staropramen, Heineken ČR, Budějovický Budvar a Pivovary Lobkowicz. Ročně tuzemské pivovary uvaří více než 21,3 milionu hektolitrů tohoto zlatého moku.
Česká republika je tak se 180 litry vyrobeného piva na obyvatele druhým největším producentem tohoto nápoje v Evropské unii. Prvenství má tradičně Belgie. Doma se přitom vypije v průměru 145 litrů na obyvatele, tedy počítáno včetně dětí, uvádí statistici.
Export je tedy velmi významný. České pivovary vyváží do 92 zemí, hlavně ale do Německa, Polska a na Slovensko. V případě států mimo Evropskou unii pijí české pivo hlavně Rusové, Korejci či Američané, uvádí statistici. Na vývoz jde z Česka 5,4 milionu hektolitrů piva, v roce 1927 se z Československa vyvezlo 231 tisíc hektolitrů.
Naopak ze zahraničního dovozu Češi nejčastěji pijí pivo z Polska, Maďarska, Slovenska a Německa. Více než polovina dováženého piva se prodává v plechovkách. „ Není bez zajímavosti, že v posledních letech se dováží mnohem více piva původem z Mexika, Velké Británie, Irska a Španělska,“ uvádí statistici.
Velké pivovary začínají s malými více spolupracovat
I když zaznamenaly minipivovary za poslední roky nárůst, stále mají v současné době na trhu velmi malý podíl vzhledem k celkovému objemu produkce. Nepřesahuje ani tři procenta.
Pivní giganti srůstají s lokálními minipivovary. Řemeslníci jim zlepšují image |
Nadnárodní obři by na ně mohli pohlížet svrchu, místo toho však jejich byznys už několik let vzájemně prorůstá. Příkladem je třeba pivovar Ostravar, který začal v září vařit nejprodávanější americké řemeslné pivo značky Blue Moon.
Vztahy velkých výrobců piva s malými měly ale v minulosti k harmonii dost daleko. V roce 2011 se kupříkladu Prazdroj zalekl rozmachu minipivovarů a přestal některým z nich dodávat kvasnice. V té době bylo minipivovarů až čtyřikrát méně. V dnešní době jsou řemeslná piva pro velké pivovary nástrojem ke zlepšení jejich image.
6. listopadu 2020 |