iDNES.cz

Ptejte se ministra zemědělství Jaroslava Palase

velikost textu:
vydáno 14.5.2003 11:55
Ministr zemědělství Jaroslav Palas o Národním programu podpory kvalitních domácích potravin
OTÁZKA: Vážený pane ministře, zajímalo by mne, zda se zasadíte o rozvoj tzv. ekologických farem a o výrobu biopotravin a o jejich cenovou dostupnost širokému okruhu obyvatelstva. Spousta potravin je vyráběna s velkým množstívm emulgátorů a syntetických látek poškozujících zdraví nás všech. Podporuje stát nějakým významným způsobem tuto produkci a výrobu? Je možné, že v buducnou by tyto potraviny mohly významně převážit nad průmyslem chrlenými "umělinami"?. Spousta potravin, ve kterých je nezdravý rafinovaný řepný cukr, by mohly být slazeny např. třtinovým cukrem, fruktózou, dextrózou, hroznovou šťávou nebo ideálně pravým českým medem, který patří mezi nejkvalitnější na světě. Předem Vám děkuji za odpověď a přeji mnoho úspěchů. Septimus
ODPOVĚĎ: Ekologické hospodaření podporujeme intenzívně, řádově stovkami milionů ročně, ekologicky obhospodařované plochy převyšují evropský průměr. Ekologické potraviny jsou běžně k dostání, záleží jen na "převýchově" spotřebitele. Pokud se týká cukru: pěstování cukrové řepy má u nás dlouhou tradici a kvalita cukru je velmi ceněna, ostatně nemám informace o tom, že by byl řepný cukr nezdravý. A náš vysoce kvalitní med je vyráběn mj. z našeho vysoce kvalitního cukru. 14.5.2003 12:16
OTÁZKA: Má šanci dostat známku třeba tuzemský rum? Kadel
ODPOVĚĎ: Šanci má každá kvalitní potravina splňující dané podmínky, tuzemský rum může značku získat pod již přijatým názvem "tuzemák". 14.5.2003 12:18
OTÁZKA: Dáte to ocenění olomouckejm syrečkům? Jerry
ODPOVĚĎ: Viz předchozí odpověď. 14.5.2003 12:19
OTÁZKA: Kdy se u nás zvýší výroba a cenová dostupnost mnohem zdravějších kozích a ovčích mléčných výrobků? V Portugalsku je například na trhu velké množství relativně dostupných výrobků z kozího a ovčího mléka, ale u nás minimum a to dost předražené. Děkuji za odpověď Jan Choval
ODPOVĚĎ: Opět záleží na spotřebiteli, tedy na poptávce. Pokud se zvýší, vzroste i kvantita nabízených výrobků z kozího a ovčího mléka. Osobně bych to uvítal, neboť mám tyto sýry rád. 14.5.2003 12:21
OTÁZKA: Co budu mít jako výrobce z toho, že získám známku třeba na salám? Hurky
ODPOVĚĎ: Váš výrobek bude propagovat marketingová agentura a budete mít také větší šanci, že půjde dobře na odbyt. Jde ale také o prestiž! 14.5.2003 12:23
OTÁZKA: Dobrý den. Zajímalo by mě, proč si myslíte, že značka kvalitních potravin zabere na český národ, který se vrhl na hypermarkety a kupuje špekáčky za 2,50 i když ví moc dobře, že je v nich akorát šrot. Opravdu si myslíte, že si začnou najednou masově kupovat certifikované špekáčky za osm korun? Corado
ODPOVĚĎ: Určitá cílová skupina spotřebitelů se zřejmě nadále bude orientovat podle cen. Ale je naší povinností informovat - např. prostřednictvím značky- že daný výrobek má svou kvalitu a že není vždy nejvýhodnější kupovat nejlevnější věci. Chceme, aby byl výrobek jasně označen a spotřebitel se dozvěděl vše o původu potraviny. 14.5.2003 12:29
OTÁZKA: Kdy očekáváte, že budou moci být uděleny první známky kvality? Jinak řečeno kdy se s takto označenými potravinami setkáme v obchodech? Petr
ODPOVĚĎ: Pokud vše půjde dobře, bude první značka udělena na podzim. 14.5.2003 12:31
OTÁZKA: Dobrý den, zajímalo by mne jakým způsobem stát chrání pravý český med, před nekvalitním medem z Číny, Izraele, Mexika a Argentiny? Četl jsem, že pravý český med patří mezi nejkvalitnější na světě, díky minimu užívaných antibiotik k léčení včel, které potom mohou v medu zůstat jako rezidua. V zemích jako je Izrael nebo Čína se včelstva léčí až 52x ročně, zatímco v Čechách zhruba dvakrát až třikrát díky dlouhému vegetativnímu období. Několikrát se mi stalo, že jsem v obchodě zakoupil med, deklarovaný etiketou jako pravý český med a potom jsem se v zemi původu dočetl: Čína, Argentina, Maďarsko, Slovensko... Beatle
ODPOVĚĎ: Vaše informace jsou správné. Jen doplním: Český med je chráněn veterinárními kontrolami. Ale zeptám se vás, zda jste si nespletl v označení etikety pravý český med s pravým včelím medem. Pokud by tomu bylo tak, jak popisujete, je to podnět k prošetření SZPI. 14.5.2003 12:40
OTÁZKA: Kdy stát sníží cla na dovážená zahraniční vína? Kolik v současnosti činí toto clo? Wine lover
ODPOVĚĎ: Cla jsou již snížena v rámci WTO na 25%, na určitá vína v rámci kvót s EU nejsou žádná cla. Mimo to platí bilaterální dohody se zeměmi mimo EU, např. s Maďarskem, kde jsou zavedeny preferenční kvóty a celní sazby. Až vstoupíme do EU, bude víno v rámci EU bez cel. 14.5.2003 12:46
OTÁZKA: Kdy očekáváte, že budou moci být uděleny první známky kvality? Jinak řečeno kdy se s takto označenými potravinami setkáme v obchodech? Petr
ODPOVĚĎ: Už jsem odpověděl 14.5.2003 12:46
OTÁZKA: Co si slibujete od programu podpory domácích potravin? Anonym
ODPOVĚĎ: Na tuto otázku jsem už také odpověděl. 14.5.2003 12:47
OTÁZKA: Jaký předpokládáte vývoj na trhu potravin po vstupu ČR do EU? Anonym
ODPOVĚĎ: Nevím, jaký vývoj máte na mysli, pokud se jedná o cenový, rozhodně se nemusíme obávat skokového zdražení. Bude ještě větší výběr, ale také tlak ze strany zahraničních výrobců na naše potřebitele. A nemusí se vždy jednat o kvalitnější potraviny než jsou ty naše. A tomu chceme čelit právě tím, že budeme propagovat kvalitní české potraviny za pomoci marketingové agentury. 14.5.2003 12:52
OTÁZKA: Kolik bude stát ta známka? Koho budou muset výrobci uplatit? Kdo si na tom namastí kapsu? Adam
ODPOVĚĎ: Poplatek není stanoven, ale bude minimální a proces udělování značky bude transparentní, abychom předešli podobným čecháčkovským úvahám, jako je ta vaše. 14.5.2003 12:55
OTÁZKA: Co ten program přinese nám, nakupujícím? Jako to poznáme v obchodech? Bruce
ODPOVĚĎ: Budete vědět, co jíte, budete si jisti, že ve špekáčku nejsou piliny, výrobek bude označen logem, se kterým veřejnost seznámíme v červnu. 14.5.2003 12:57
OTÁZKA: Pane ministře upozorňuju vás, že jestli budou třeba salámy se značkou jednou tak drahý než bez značky, budu radši kupovat ty levný. Ludmila Vocelková,
ODPOVĚĎ: Každý má právo výběru. Záleží však také na tom, jaký máte žaludek. Ale není důvod k tomu, aby označené potraviny byly dražší, v mnoha případech budou dokonce levnější. Jak už jsem uvedl, za udělení značky nebude výrobce nic platit, bude jen částečně hradit výrobu nového obalu se značkou. 14.5.2003 13:04
OTÁZKA: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak chcete bojovat proti anonymním výrobkům v supermarketových sítích? paja
ODPOVĚĎ: Jedině osvětou. Nekupujte je!! 14.5.2003 13:05
OTÁZKA: Dobrý den, zajímalo by mě, kolik peněz chcete do programu ročně investovat? Zuzana
ODPOVĚĎ: Marketingová agentura teprve vznikne, takže jde jen o předpoklad. A ten je 300 milionů pro první rok. 14.5.2003 13:06
OTÁZKA: Týká se zavedení známek také velkých podniků se zahraniční majetkovou účastí? Předpokládám, že se budou posuzovat výrobky kus od kusu. Petr
ODPOVĚĎ: Výrobky musí být 100% vyrobeny na území ČR a převážně z českých surovin. Majetková účast nerozhoduje. 14.5.2003 13:08
OTÁZKA: Seženu označené výrobky i u nás v Divišově nebo to bude zase jenom výsada Prahy? karla
ODPOVĚĎ: Označené výrobky budou v prodeji na celém území ČR. 14.5.2003 13:09
OTÁZKA: Podle čeho se Vy sám rozhodujete při nákupu potravin? Pája
ODPOVĚĎ: Podle momentální chuti, ale upřednostňuji české výrobky. Vyjímkou je například víno. Mám rád bulharské, oblíbil jsem si ho tam během studií na VŠ. 14.5.2003 13:12
OTÁZKA: Napadá vás už teď, který výrobky by tu značku mohly dostat? Plzeňský pivo? Fernet? Olomoucký tvarůžky? jump
ODPOVĚĎ: Pokud si výrobce zažádá a bude splňovat podmínky, dostane značku. Nebude to výsadou vyvolených podniků. 14.5.2003 13:13
OTÁZKA: Jak dlouho má ten program trvat? Nejde zase jenom o krátkodobý výkřik do tmy? Brácha
ODPOVĚĎ: Program nemá časové omezení. 14.5.2003 13:14
OTÁZKA: Může dostat fernet stock známku, když je německej? Leopold
ODPOVĚĎ: Bylo vysvětleno 14.5.2003 13:15
OTÁZKA: Dobrý den, před týdnem jste vyhlásil soutěž o vytvoření loga, už máte nějaké konkrétní návhry? martin
ODPOVĚĎ: Ano, máme desítky návrhů, zvažujeme, co nejvíce zapůsobí na spotřebitele. 14.5.2003 13:16
OTÁZKA: Vaříte? Jaký je váš nejoblíbenější recept? Majda
ODPOVĚĎ: Na vaření teď moc čas nemám, ale pokud se dostanu k "plotně", vařím guláš, protože ten umějí správně připravit jen muži. 14.5.2003 13:21
OTÁZKA: Kdo bude rozhodovat o tom, jaké výrobky získají certifikát? Díky za odpověď. Kamila
ODPOVĚĎ: V konečné fázi ministr zemědělství. Ovšem na základě řady kontrol provedených SZPI. 14.5.2003 13:28
OTÁZKA: Co Polsko a Maďarsko? Mají nějaké podobné programy a jak jim to funguje? Pepa
ODPOVĚĎ: Ano, mají, podrobné informace najdete na www.mze.cz 14.5.2003 13:29
OTÁZKA: Chodíte často do restaurace? Upřednostňujete nějakou kuchyni? pavel
ODPOVĚĎ: Tak dvakrát týdně, upřednostňuji českou kuchyni. Jinak se stravuji v jídelně na ministerstvu či v parlamentu. 14.5.2003 13:33
OTÁZKA: Kdo bude rozhodovat o tom, jaké výrobky dostanou označení kvality? Béba
ODPOVĚĎ: Už jsem odpověděl. 14.5.2003 13:34
OTÁZKA: Dobry den, pokud jsem si to chybne nevylozil, jedna se o prvni vlastovku, ktera rika, ze pokud penize obyvatel se dostanou zpet do do ceske ekonomiky, je to dobre. Jsem rad, ze konecne k tomuto poznani dochazi i ti, od kterych je treba, aby to zaznelo k siroke verejnosti. Planuje se podobne kroky k posileni ceske ekonomiky i na jinem ministerstvu. (pozn. Uvedeny "nacionalismus" je hybnou silou americke ekonomiky, stejne tak sehral velmi dulezitou ulohu pri obnove povalecneho Nemecka. Proto me velmi vadi, ze zatim nezaznelo jasne pro kolobehu penez v ceske ekonomice a hlavne se snazime prodavat narodni majetky. V kratkodobem horizontu sice vyresime nejakou lapalii, ale z hlediska dlouhodobeho prijde statni pokladna o obrovske sumy - treba prodejem telecomu). Rad bych se vsak zeptal na skutecnost, jak hodnotite stavajici stav sobestacnosti CR ve vyrobe potravin. Jelikoz se domnivam, ze se jedna o strategickou oblast, tesim se na odpoved. Pepuska
ODPOVĚĎ: Program podpory potravin je právě jedním ze způsobů, jak dosáhnout toho, abychom potravinami, které vyrobíme u nás, pokryli tuzemskou poptávku a mohli i expandovat na cizí trhy. Zemědělství je strategická oblast, kterou si každá země pečlivě hlídá. ČR je ve výrobě potravin plně soběstačná. 14.5.2003 13:39
OTÁZKA: Přeji krásný den, doufám, že různé novépodmínky a pravidla pro výrobu a prodej potravin nedojdou tak daleko, že budeme nuceni se živit tak odporně, jako např. ve Velké Británii..Narážím na zvěřejňované informace např. o tom, že bude zadán seznam přesně popsaných uzenářských výrobků a jiné na trhu nebudou? Je to pravda?Chystají se podobné "seznamy" také třeba pro pekaře, cukráře...?Děkuji petra
ODPOVĚĎ: Žádná černá listina nebude. Značka má doporučující charakter. 14.5.2003 13:40
OTÁZKA: Dobrý den, neobáváte se, že Vaše kampaň propagace českých potravin se dostane do rozporu s právem ES, podobně jako kampaň podpory tuzemského zboží v Irsku vroce 1982? (případ ESD Komise v.Irsko,249/81) Jan Šťastný
ODPOVĚĎ: Před spuštěním tohoto programu jsme vše konzultovali s orgány EU, není tedy v rozporu s pravidly platnými v EU. 14.5.2003 13:42
OTÁZKA: Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jak to bude s čepováním piva, bude se moct používat nadále jenom vzduch? Děkuji za odpověd. kamil
ODPOVĚĎ: Možnosti jsou různé, zavedení varianty vzduch či plyn záleží na doporučení pivovaru. 14.5.2003 13:45
OTÁZKA: Myslíte si, že novou visačku budou používat i Vietnamci na tržištích? :o) Eva
ODPOVĚĎ: O značce na svém výrobku rozhoduje výrobce, nikoli prodejce. 14.5.2003 13:47
OTÁZKA: Vazeny pane ministre, tim chcete rict, ze se do medu pridava cukr??? To je prece zakazane?! Jak jste myslel to, ze se vyrabi z naseho kvalitniho cukru? Kazdy vi, ze repny cukr skodi ponejvice jatrum a je po nem vetsi kazivost zubu! Septimus
ODPOVĚĎ: Cukr slouží jako součást potravy pro přežití včelstev v období vegetačního klidu. Tak jsem to myslel. 14.5.2003 13:49
OTÁZKA: Prozraďte svoje oblíbené české jídlo.. Hanka
ODPOVĚĎ: Zvěřinový guláš, který si sám uvařím. 14.5.2003 13:50
OTÁZKA: jak dlouho muze trvat, nez se potravine udeli znamka Ceska kvalitni potravina? A kolik si myslite, ze by zhruba u nas mohlo byt techto znamek vydano do konce roku? Pedro
ODPOVĚĎ: Název, který uvádíte, neznám, i když vystihuje podstatu projektu. Název naší značky bude teprve zveřejněn na základě vyhlášené soutěže. Udělení potrvá řádově týdny, kolik značek bude vydáno do konce roku záleží na zájmu potravinářů a tlaku veřejnosti. 14.5.2003 13:54
OTÁZKA: Jak chcete zpacifikovat hypermarkety, aby take ony preferovaly nase potraviny na svych regalech? Bertík
ODPOVĚĎ: Jsem přesvědčen, že bude v zájmu hypermarketů, aby i ony měly ve svých regálech kvalitní české potraviny. 14.5.2003 13:56
OTÁZKA: Jaká zdravotní kritéria budete požadovat u označených potravin? Budou se nějak zásadně lišit od ostatních "neoznačených" výrobků? Mirek Procházka
ODPOVĚĎ: Pokud máte na mysli zdravotní nezávadnost, tak ta platí a musí platit u všech potravin, které jsou na pultech. Nutriční hodnota bude touto značkou jednoznačně deklarována. 14.5.2003 13:58
OTÁZKA: Dobrý den. Jakým způsobem chcete českého spotřebitele přesvědčit, aby dal přednost české potravině před levnější potravině ze zahraničí? Tím, že použijete nějakou značku? Tomu moc nevěřím. Podle zkušeností ze svého okolí vím, že lidé dávají přednost nižší ceně. Děkuji. Pavla
ODPOVĚĎ: Z osobní zkušenosti vám mohu říci, že jsem na naše potravináře hrdý. Proto se konkurence nebojím. Doba, kdy všechno "zboží z dovozu" bylo postaveno na nejvyšší úroveň, je už za námi. Je čas býti pyšný na svou zemi a na její výrobky. 14.5.2003 14:04
zpět na osobnost