Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ptejte se znalce vína Tomáše Besedy

velikost textu:
vydáno 29.3.2005 11:00

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 29. března 2005 do 11:30

OTÁZKA: Nedávno jsem ochutnal archivní bílé víno ročník 1981 a překvapilo mě, že chuť byla výrazně jiná než u vín mladších - skoro jako jemně jablková. Jak se u vín starších 20 let a více mění s časem chuť a vůně? Anonym
ODPOVĚĎ: Ve vašem případě, kdy jste cítil nádech jablečného moštu (jablíček), se jedná o oxidaci ve víně. Oxidace je předzvěst druhotného kvašení a tím pádem i znehodnocení vína. Toto je vždy riziko u starších vín. Oxidaci můžeme poznat již podle vzhledu, kdy víno získává vyšší nahnědlou barvu. Při stárnutí vína dochází ke snižování kyselin, kdy se objevují tzv. terciální vůně a chutě. Víno je hedvábnější, kulatější, ale ztrácí svojí svěžest. Oproti tomu se objevuje tzv. stařinka. V případě, že stařinka je již dominantní, říkáme že víno je za vrcholem a umírá. 29.3.2005 12:10
OTÁZKA: Dobrý den. Na některých druzích vín je uváděno "s přívlastkem". Vím, že se jedná o kvalitní víno, ale můžete tento termín podrobněji vysvětlit, to zn. v čem je kvalita vyšší. Jarda
ODPOVĚĎ: Přívlastková vína je nejvyšší možná kvalita, která se dělí na kabinet, pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z bobulí a slámová a ledová vína. Podstata je v tom, že se zde přísně sleduje původ hrozna, kdy hrozny jsou vyzrálé a dosahují optimálního množství zkvasitelných cukrů. U těchto vín je zakázáno doslazování umělým cukrem. 29.3.2005 12:13
OTÁZKA: jaká vína ze zóny Čechy a Morava považujete za nejkvalitnější a která byste vybral, jako reprezentativní vzorek? Anonym
ODPOVĚĎ: Dlouhodobý vývoj vinařství v ČR ukázal na vhodnost pěstovaných odrůd pro severní oblast. Já osobně obdivuji vína jako je Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský, ale i Neuburg.V červených odrůdách je ideální, dle mého názoru, Modrý Portugal, ale i nová odrůda pocházející z Francie - Merlot. V žádném případě se v ČR nedaří odrůdě Cabernet Sauvignon, i když se jedná o nejrozšířenější a nejpopulárnější světovou odrůdu. 29.3.2005 12:16
OTÁZKA: pokud si chci koupit sladké víno, jak ho v obchodě poznám? bcz
ODPOVĚĎ: Ze zákona musí být na etiketě uveden obsah cukernatosti, a to v této posloupnosti: suché, polosuché, polosladké, sladké. Doporučuji ale kupovat sladká vína s přírodním zbytkovým cukrem - vína s přívlastkem. 29.3.2005 12:18
OTÁZKA: Víno a investice - mám špatné zkušenosti s investováním do vína. Víno sice vyzrálo a je skvělé, nicméně možnost ho dále s rozumným ziskem prodat je velmi špatná. Je velice obtížné najít někoho kdo by se tím zabýval. Pokud vím i vy s tím máte problémy a nechcete svým klientům s tímto pomoci. Co vy na to? Petr Z
ODPOVĚĎ: Obchod s vínem je mladá komodita, která se stále vyvíjí. V současné době se spotřeba vína zvedá, ale úměrně se spotřebou se neobjevují v pravém smyslu slova milovníci a sběratelé. Zpětná likdvidace investic do vína je právě velice závislá na široké skupině právě uvedených sběratelů. Věřme, že tento trend se do budoucna zlepší. 29.3.2005 12:21

Upozornění

Redakce si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem.