"Kupodivu už před tím, v momentě, kdy povstalci ohlásili obsazení klíčových pozic v blízkosti kakaových plantáží, což mohlo být hlavním impulsem ke zdražení, se růst ceny zastavil. Trh byl tak "unavený", že na to nereagoval," komentoval vývoj Jiří Šťastný ze společnosti Colosseum.
Dodal, že za poslední týden klesla cena kakaových bobů o 18 procent, což byl shodou okolností největší týdenní pokles za posledních 18 let. V nejbližších dnech by se podle Šťastného měla udržet kolem dnešních dvou tisíc dolarů za tunu.
Krize vyvrcholila 11. října
Nejdražší bylo kakao 11. října. Tehdy se povstalci na africkém Pobřeží slonoviny, které je největším dodavatelem suroviny na světě, dobývali k pěstitelským oblastem. Výpadek dodávek z Pobřeží, by se negativně promítl do cen čokolády na celém světě.
Prudký růst ceny začal koncem září, kdy se skupiny rebelů pokusily v obchodním centru země Abidžanu o převrat. "Zatím jsou to spíš psychologické tlaky na cenu bobů, obava, že by mohlo dojít k výpadkům dodávek," řekl tehdy iDNES analytik společnosti Colosseum Jiří Šťastný.
Postupně vzbouřenci ovládli většinu severní části země a přiblížili se k jednomu z nejdůležitějších center produkce kakaa Daloa. 17. října pak vláda uzavřela s povstalci příměří, které ale nejmilitantnější předáci neuznávají a vyvolávají sporadické potyčky.
Na cenu kakaa v nové sezoně, která začala v říjnu, tlačí také podstatně vyšší poptávka po této komoditě, kterou nemohou pěstitelé uspokojit ani při plných dodávkách. Šťastný koncem září konstatoval, že na trhu bude chybět asi 145 tisíc tun kakaových bobů.
Od poloviny roku vzrostla cena kakaa o zhruba padesát procent a to hlavně kvůli vyššímu zájmu ze strany čokoládoven. "Za poslední dva roky stoupla cena za tunu bobů ze zhruba osmi set nad dva tisíce amerických dolarů," doplnil Šťastný.
Čokoládovny nevylučují zdražení
Čokoládovny a další zpracovatelé kakaa se předzásobují dlouhodobě dopředu, ale přesto nemohou vyloučit, že budou muset v příštím roce sáhnout ke zdražení čokoládových výrobků.
"Nemůžeme vyloučit, že během několika měsíců se v cenách některých našich výrobků z kakaa tento růst nákladů projeví," řekl nedávno České televizi ředitel vnějších vztahů firmy Nestlé Martin Walter.
V Čechách navíc o pět procent stoupne garantovaná cena cukru. Když se sečtou oba vlivy dohromady, vychází zdražení čokolády na zhruba deset procent, podle toho, kolik je ve výrobku kakaa. Dražší mlsání by tak měli mít především milovníci hořké.