Pomp dodal, že výroba gambrinu v Nošovicích přispěje k optimálnímu využívání výrobního zařízení pivovarů ve skupině a ke snižování dopravních nákladů. Výrobní postup, parametry a kvalita vody, sladu, chmele a kvasnic u nejprodávanějšího českého piva budou přitom podle Pompa naprosto stejné jako v plzeňském pivovaru.
"Výroba gambrinu nebude na úkor značek Radegast či Klasik. Radegast je na severní Moravě dominantní značkou a naším přáním je, aby si tuto pozici uchoval," ujistil Pomp.
Ekologickým pozitivem výroby gambrinu v Nošovicích je podle Pompa výrazný úbytek kamiónů převážejících pivo z Moravy do Čech a opačným směrem. "Například 400 tisíc hektolitrů gambrinu vyrobeného v Nošovicích ušetří jízdu 2020 plně naložených kamiónů z Plzně na Moravu," uvedl.
Podle Pompa skupina využívá v plné míře efektů, které plynou ze sloučení v roce 2000. "Již loni se vyráběla v Plzni a Velkých Popovicích značka Klasik pro trh v českých regionech," připomněl.
S výrobou gambrinu ve Velkých Popovicích se podle něj ale v současné době nepočítá. "Naše tři české pivovary v Plzni, Velkých Popovicích i Nošovicích mají velmi dobré strategické rozmístění a licenční výroba je naprosto logickým krokem," doplnil plzeňský sládek Jaroslav Malkovský, který stojí v čele nového útvaru pro řízení a kontrolu licenční výroby v tuzemsku i v zahraničí.
Skupina Plzeňského Prazdroje, do níž patří Pivovar Radegast, Pivovar Velké Popovice a slovenský Pivovar Šariš, je největším výrobcem piva ve střední Evropě a největším exportérem českého piva. Skupina je zároveň členem páté největší světové pivovarnické společnosti South African Breweries.