Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Rady k dobrému grilování

  10:31aktualizováno  10:31
Možná se vám při grilování stalo, že uhlí nechtělo hořet, nebo naopak z grilu šlehaly plameny a valil se kouř a maso bylo vysušené. Poradíme vám, jak na to, aby se podobné příhody...
Zeleninu je třeba připravovat na té části grilu, kde je menší žár.

Zeleninu je třeba připravovat na té části grilu, kde je menší žár. | foto: Profimedia.cz

Možná se vám při grilování stalo, že uhlí nechtělo hořet, nebo naopak z grilu šlehaly plameny a valil se kouř a maso bylo vysušené. Poradíme vám, jak na to, aby se podobné příhody už nikdy neopakovaly.

1. Nepodpalujte uhlí benzinem
K zapálení uhlí nebo briket můžete použít buď tuhý, nebo kapalný podpalovač, plynovou kartuši, ale i obyčejné dřevo. Dřevěné uhlí však nikdy nepodpalujte benzinem ani lihem.

2. Grilovat začněte, až vyhoří podpalovač
Pokud máte kapalný podpalovač, stačí jím palivo polít, chvíli počkat, až se vsákne, a pak zapálit. Grilovat začněte až ve chvíli, kdy plameny uhasnou a podpalovač zcela vyhoří

Další možnost nabízí speciální komínový podpalovač, který si můžete ke grilu dokoupit. Je to kovová roura s průduchy, do které nasypete uhlí nebo brikety a pevným podpalovačem zespodu zapálíte, tím se uhlí rychleji rozžhaví. Použít můžete i novinový papír a dřevo. Až se oheň pořádně rozhoří, vysypte na něj potřebné množství uhlí nebo briket. Na dražších grilech se mohou brikety nebo uhlí zapalovat také pomocí plynové kartuše. Její výhodou oproti ostatním způsobům je, že můžete regulovat dobu a intenzitu podpalu.

3. Rozpálené uhlí je rudé či pokryté popelem
Nejvyššího žáru dosahuje uhlí, když je řeřavě rudé, ale nesmí z něj šlehat plameny. Je vhodné pro prudké opékání tenkých plátků masa nebo rybích filet. Pro většinu jídel je však lepší příprava na mírném žáru, kdy jsou uhlíky pokryty vrstvou popela.

4. Velké kusy masa připravujte při nižší teplotě
Na všech odkrytých grilech můžete grilovat přímo. Gril s víkem navíc nabízí možnost takzvaného nepřímého grilování. Při přímém způsobu se griluje pokrm jen z jedné strany nad rozpáleným uhlím a je třeba ho obracet. Je vhodný pro maso, které vyžaduje vysokou teplotu a krátkou dobu grilování, jako jsou steaky, hamburgry nebo kotlety.

Nepřímé grilování je podobné pečení v troubě. Jídlo je přikryté víkem, od kterého se odráží teplo zpět, takže pokrm se peče ze všech stran, a proto ho není třeba na roštu otáčet. Dobré v tomto případě je nahrnout žhavé uhlí na jednu stranu grilu a pokrm grilovat na druhé. Díky tomu nekape tuk na rozpálené uhlíky. Nepřímý způsob je vhodný pro celou drůbež, šunky, velké kusy masa, které se musí připravovat pomalu. V grilu s víkem si můžete připravit i koláče, pizzu nebo zeleninu a ovoce.

5. Dřevěné lupínky dodají jídlu vůni
Dřevěné lupínky nebo piliny, například z bílého ořechu, nejsou náhradou za uhlí, ale slouží k provonění pokrmů. Lupínky se musí nejdřív namočit, aby nasály vlhkost. Pak se jimi posype rozpálené uhlí, nad kterým grilujete pokrm. Vyzkoušet můžete také syrové dřevo z jabloně, třešně, namočenou borovou kůru, rozmarýn nebo bobule z jalovce. Maso tak dostane vynikající chuťové tóny.

6. Na plameny použijte vodu v rozprašovači
Na rošt byste neměli klást mastné pokrmy. Odkapávání tuku a následnému vyšlehnutí plamenů dobře zabrání grilovací misky nebo hliníková fólie. Když už oheň vzplane, je nejlepší použít rozprašovač s vodou, který plameny uhasí, ale brikety nebo uhlí přitom neztratí žár, jak by tomu bylo, kdybyste je polili vodou z lahve.

7. K uhašení grilu použijte písek
Rozpálené uhlíky nehaste vodou. Prudká změna teploty by mohla gril poškodit. Navíc by vás mohlo popálit velké množství páry. Lepší je nechat uhlí dohořet nebo zasypat pískem. Vyhořelé uhlí nevyhazujte do plastových nádob.

8. Drátěný kartáč je na rošt nejlepší
Na rošt grilu nemusíte používat žádné odmašťovací saponátové prostředky. Nejlepší je sedřít zbytky připáleného jídla drátěným kartáčem. S čištěním však počkejte, až rošt vychladne, abyste se nespálili.


Grilmánie

Grilmánie je soutěž v grilování, pro tří- až pětičlenné týmy. Přihlásit se do ní může kdokoliv. Z každého kola postupuje jeden tým do finále, kde se utkají ti nejlepší o titul mistrů ČR v grilování.

Soutěží se ve čtyřech disciplínách: uzeniny, mleté maso, vepřové maso, hovězí maso a dezert.

Více informací o soutěži najdete na stránkách www.grilmanie.cz

Autoři:


Nejčtenější

Řetězce zveřejnily, kolik platí pokladním, a stejně o ně mají nouzi

pokladní, ilustrační snímek

Výše průměrné mzdy, kterou platí řetězce prodavačům a pokladním, byla donedávna tabu. Předloni ji začal zveřejňovat...

Jak jedí chudé rodiny? Před výplatou o chlebu, po ní pizza a ovoce

Krajíce natřete hořčicí a domácí majonézou, navrch rozdrobte čedar.

Na jídlo a potřeby pro chudé může Česko čerpat 700 milionů korun z Fondu evropské pomoci nejchudším osobám. Většina...



„Levná“ pracovní síla není levná. Rumuni v Česku vydělávají víc než Češi

Ilustrační snímek

Občané Rumunska, kteří pracují v České republice, mají vyšší průměrnou mzdu než zaměstnanci s českým občanstvím. V...

Japonská společnost se omluvila za zaměstnance, protahoval si pauzu na oběd

Fast food, Japonsko

Japonská městská vodárenská společnost se na tiskové konferenci pro média omluvila za to, že jeden z jejích zaměstnanců...

Návrh rozpočtu EU je pro Česko naprosto nepřijatelný, tvrdí Babiš

Premiér Andrej Babiš (4.6.2018)

Návrh rozpočtu Evropské unie na příští programovací období je pro českou vládu podle premiéra Andreje Babiše (ANO)...

Další z rubriky

OBRAZEM: Myší trus, špína, jídlo na záchodě. Hrůzy, které našli inspektoři

Kontroly SZPI v provozovnách, které nakládají s potravinami.

Co (zákazníkovy) oči nevidí, to srdce nebolí. Zásada, kterou se řídí řada provozovatelů obchodů, hospod a dalších...

Prázdné regály a ořezaný sortiment. Penny v Německu ukázal život bez včel

Prázdné regály v prodejně Penny v německém Hannoveru

Včely jsou užitečné, uvědomuje si to snad každý. Závislost lidí na tomto hmyzu je však mnohem větší, než si většina...

TEST DNES: „Jako olizovat buvola.“ Hodnotili jsme dvanáct sýrů mozzarella

Ilustrační snímek

Mozzarella, přírodní pařený nezrající sýr naložený ve slaném nálevu, je jedním z nejznámějších, a hlavně nejchutnějších...

Najdete na iDNES.cz