Rady k dobrému grilování

  10:31aktualizováno  10:31
Možná se vám při grilování stalo, že uhlí nechtělo hořet, nebo naopak z grilu šlehaly plameny a valil se kouř a maso bylo vysušené. Poradíme vám, jak na to, aby se podobné příhody...
Zeleninu je třeba připravovat na té části grilu, kde je menší žár.

Zeleninu je třeba připravovat na té části grilu, kde je menší žár. | foto: Profimedia.cz

Možná se vám při grilování stalo, že uhlí nechtělo hořet, nebo naopak z grilu šlehaly plameny a valil se kouř a maso bylo vysušené. Poradíme vám, jak na to, aby se podobné příhody už nikdy neopakovaly.

1. Nepodpalujte uhlí benzinem
K zapálení uhlí nebo briket můžete použít buď tuhý, nebo kapalný podpalovač, plynovou kartuši, ale i obyčejné dřevo. Dřevěné uhlí však nikdy nepodpalujte benzinem ani lihem.

2. Grilovat začněte, až vyhoří podpalovač
Pokud máte kapalný podpalovač, stačí jím palivo polít, chvíli počkat, až se vsákne, a pak zapálit. Grilovat začněte až ve chvíli, kdy plameny uhasnou a podpalovač zcela vyhoří

Další možnost nabízí speciální komínový podpalovač, který si můžete ke grilu dokoupit. Je to kovová roura s průduchy, do které nasypete uhlí nebo brikety a pevným podpalovačem zespodu zapálíte, tím se uhlí rychleji rozžhaví. Použít můžete i novinový papír a dřevo. Až se oheň pořádně rozhoří, vysypte na něj potřebné množství uhlí nebo briket. Na dražších grilech se mohou brikety nebo uhlí zapalovat také pomocí plynové kartuše. Její výhodou oproti ostatním způsobům je, že můžete regulovat dobu a intenzitu podpalu.

3. Rozpálené uhlí je rudé či pokryté popelem
Nejvyššího žáru dosahuje uhlí, když je řeřavě rudé, ale nesmí z něj šlehat plameny. Je vhodné pro prudké opékání tenkých plátků masa nebo rybích filet. Pro většinu jídel je však lepší příprava na mírném žáru, kdy jsou uhlíky pokryty vrstvou popela.

4. Velké kusy masa připravujte při nižší teplotě
Na všech odkrytých grilech můžete grilovat přímo. Gril s víkem navíc nabízí možnost takzvaného nepřímého grilování. Při přímém způsobu se griluje pokrm jen z jedné strany nad rozpáleným uhlím a je třeba ho obracet. Je vhodný pro maso, které vyžaduje vysokou teplotu a krátkou dobu grilování, jako jsou steaky, hamburgry nebo kotlety.

Nepřímé grilování je podobné pečení v troubě. Jídlo je přikryté víkem, od kterého se odráží teplo zpět, takže pokrm se peče ze všech stran, a proto ho není třeba na roštu otáčet. Dobré v tomto případě je nahrnout žhavé uhlí na jednu stranu grilu a pokrm grilovat na druhé. Díky tomu nekape tuk na rozpálené uhlíky. Nepřímý způsob je vhodný pro celou drůbež, šunky, velké kusy masa, které se musí připravovat pomalu. V grilu s víkem si můžete připravit i koláče, pizzu nebo zeleninu a ovoce.

5. Dřevěné lupínky dodají jídlu vůni
Dřevěné lupínky nebo piliny, například z bílého ořechu, nejsou náhradou za uhlí, ale slouží k provonění pokrmů. Lupínky se musí nejdřív namočit, aby nasály vlhkost. Pak se jimi posype rozpálené uhlí, nad kterým grilujete pokrm. Vyzkoušet můžete také syrové dřevo z jabloně, třešně, namočenou borovou kůru, rozmarýn nebo bobule z jalovce. Maso tak dostane vynikající chuťové tóny.

6. Na plameny použijte vodu v rozprašovači
Na rošt byste neměli klást mastné pokrmy. Odkapávání tuku a následnému vyšlehnutí plamenů dobře zabrání grilovací misky nebo hliníková fólie. Když už oheň vzplane, je nejlepší použít rozprašovač s vodou, který plameny uhasí, ale brikety nebo uhlí přitom neztratí žár, jak by tomu bylo, kdybyste je polili vodou z lahve.

7. K uhašení grilu použijte písek
Rozpálené uhlíky nehaste vodou. Prudká změna teploty by mohla gril poškodit. Navíc by vás mohlo popálit velké množství páry. Lepší je nechat uhlí dohořet nebo zasypat pískem. Vyhořelé uhlí nevyhazujte do plastových nádob.

8. Drátěný kartáč je na rošt nejlepší
Na rošt grilu nemusíte používat žádné odmašťovací saponátové prostředky. Nejlepší je sedřít zbytky připáleného jídla drátěným kartáčem. S čištěním však počkejte, až rošt vychladne, abyste se nespálili.


Grilmánie

Grilmánie je soutěž v grilování, pro tří- až pětičlenné týmy. Přihlásit se do ní může kdokoliv. Z každého kola postupuje jeden tým do finále, kde se utkají ti nejlepší o titul mistrů ČR v grilování.

Soutěží se ve čtyřech disciplínách: uzeniny, mleté maso, vepřové maso, hovězí maso a dezert.

Více informací o soutěži najdete na stránkách www.grilmanie.cz

Autoři:


Nejčtenější

Všichni chtěli spot ve stylu Air Bank, říká autor. Nově opisuje E.ON

Reklama na služby E.ON.

Jedni říkají, že jde o „vykrádačku“, jiní to tak nevidí. Spotů, které se inspirovaly populárními krátkými reklamami Air...

Šátek za tisíc dolarů vypadá jako ženské přirození, značka Fendi sklidila výsměch

Růžovou šálu Touch of Fur vyrábí italská módní značka Fendi

Italská značka luxusního oblečení Fendi pobavila svým kožešinovým šátkem mnohé uživatele sociálních sítí. Zejména jeho...



Z prošlého jídla a miliard much udělali dva Britové v Jižní Africe byznys

Od roku 2008, kdy firma vznikla a přijala první zaměstnance, se jejich počet...

Miliardy much a hnijící jídlo jsou pro bratry Jasona a Davida Drewovy z Velké Británie jádrem podnikání. V Jižní Africe...

Mladí chtějí žít na dluh a mít hned to, na co rodiče šetřili, říká bankéř

Šéf Sberbank Edin Karabeg

Mileniálové si půjčují a jsou častěji ochotni jít do rizika než jejich rodiče, myslí si šéf české pobočky Sberbank Edin...

Mileniálové všech zemí, spojte se. Mladá generace se odvrací od kapitalismu

Socha Karla Marxe v německém Trieru

Popularita kapitalismu mezi mladými Američany klesá. Přibližně polovina z nich by raději žila v socialistické zemi,...

Další z rubriky

PŘEHLEDNĚ: Benzin i nafta v Česku jsou nejdražší za téměř čtyři roky

Ilustrační snímek

Ceny u čerpacích stanic v Česku stagnují na maximu od prosince 2014. Průměrná cena benzinu Natural 95 v uplynulém týdnu...

Řetězce lákaly na slevy, zaplatí pokuty za 10 milionů korun

Supermarket Albert (ilustrační snímek)

Za účtování vyšších cen než deklarovaných během výprodejů uložila Česká obchodní inspekce obchodníkům ve 2. čtvrtletí...

TEST DNES: Úplné výsledky testu smažených bramborových hranolků z fastfoodů

Hranolky

MF DNES otestovala čtrnáct vzorků smažených bramborových hranolků z jedenácti řetězců rychlého občerstvení. Zde najdete...



Najdete na iDNES.cz