Tuzemští výrobci colových nápojů dosud používají jako sladidlo ve velké většině glukózo-fruktózový sirup, zatímco zahraniční verze stejných značek jsou vyráběny z pravého řepného cukru. Za to sklízí od spotřebitelů hlasitou kritiku. První z velkých producentů Pepsi proto začíná do colových nápojů ve své pražské továrně přidávat pravý cukr.
„Hledali jsme recepturu, která nejvíce osloví konzumenty. Doteď jsme používali glukózo-fruktózový sirup, který jsme nyní nahradili cukrem,“ říká generální ředitel společnosti PepsiCo ČR Josef Neumann.
Pepsi byla jedním ze čtyřiadvaceti produktů prověřovaných v rámci srovnávacího testu europoslankyně Olgy Sehnalové z loňského roku, který vyvolal bouřlivé diskuze (více čtěte zde). Ukázalo se, že je vyrobená právě z glukózo-fruktózového sirupu, zatímco její německá sestra obsahuje cukr pravý. Podle vedení PepsiCo však rozhodnutí změnit sladidlo je téměř rok a půl staré, a nesouvisí tedy nijak se výsledky testu.
Sirup se používá v USA, kde je málo řepy. To neplatí pro ČR
Glukózo-fruktózový sirup se vyrábí většinou z kukuřičného nebo pšeničného škrobu. To je také důvod, proč se využívá ke slazení také v pravlasti colových nápojů, v USA. Pěstování kukuřice tam má na rozdíl od cukrové řepy dlouhodobou tradici, a je tak i dostupnější. V cukrové velmoci Česku však tento důvod neplatí.
Coca-Cola dala lahvím jména, Pepsi zaplaví svět plechovkami se smajlíky![]() |
Výrobci včetně Pepsi proto rozdílná složení obhajovali odlišnými chutěmi zákazníků. Podle Neumanna však ze senzorických ochutnávek vychází u Čechů cukr i sirup vesměs stejně. Při dotazování ve spotřebitelských průzkumech pak 90 procent respondentů preferuje pravý cukr. To nakonec byl podle Neumanna i důvod pro změnu receptury tuzemské Pepsi.
Příčiny jsou však i ekonomické. Obecně platí, že glukózo-fruktózový sirup je levnější než klasický cukr. I přes zdražení na začátku roku, se cena pravého cukru v posledních dvou letech značně propadala. Stále je sice mírně dražší než jiná sladidla, rozdíl však už zdaleka není tak výrazný. Glukózo-fruktózový sirup navíc sladí méně a musí se ho do nápojů přidávat větší množství. Podle Neumanna tak rozdíl v ceně mezi oběma surovinami nehraje prakticky žádnou roli.
Kupujte Pepsi a ostatní nápoje v akciZajímá vás, kde právě dnes koupíte nejlevnější colu? Na AkcniCeny.cz najdete informace, kde je momentálně jaká cola v akci. Současně si můžete prohlédnout aktuální letáky svých oblíbených řetězců. |
Další důvod, který výrobce motivuje pro využívání sirupu, je jednodušší zpracování. Podle Pavla Vavrušky, majitele kolínské sodovkárny Koli orientující se především na točené nápoje, je rozmíchávání cukru časově i energeticky náročnější, což se samozřejmě promítá do nákladů.
„V obrovský objemech není vůbec jednoduché cukr rozmíchávat. U nás trvá rozmíchání jednoho bagu třeba i dvě hodiny. Kdežto glukózo fruktózový sirup se dodává v cisternách v tekuté formě a je možné ho přidat rovnou do nápoje,“ vysvětlil Vavruška, jehož sodovkárna přešla na cukr u všech nápojů už před několika lety. Podle Neumanna se však i přes vyšší náklady na energie v současnosti cukr vyplatí.
Podívejte se, jak se balí šumivé nápoje:
Coca Cola se zbavila cukru před dvěma lety
Ostatní výrobci využívají pro produkty uváděné na trh v Česku různá sladidla. To je také případ lídra trhu Coca Coly, která využívá ve svém sortimentu celou řadu z nich.
„Naše nápoje sladíme různými sladidly, v současné době na českém trhu používáme glukózo-fruktózový sirup, řepný cukr, sladidla na bázi steviolglykosidů či nízkokalorická sladidla, spotřebitel má možnost širokého výběru,“ říká mluvčí tuzemského výrobce a distributora společnosti Coca Cola HBC Milan Luzum.
Tradiční vlajkový nápoj s červenobílou etiketou však obsahuje právě glukózo-fruktózový sirup. Tím se - podobně jako doposud Pepsi - liší od německé verze s cukrem. Česká Coca Cola na sirup přešla z cukru teprve před dvěma lety (více čtěte zde). „Preference našich spotřebitelů sledujeme průběžně a v rámci portfolia počítáme i nadále se širokou škálou sladidel,“ dodal Luzum.
Také Kofola používá hned několik typů sladidel. Vedle cukru je to i glukózo-fruktózový sirup a karamel, tedy pálený cukr. Podle mluvčí společnosti Jaroslavy Musilové je právě ten dominantní složkou.
„Používáme zásadně rafinovaný cukr, pro zvýraznění ovocné chuti produktu jej používáme v kombinaci s glukózou a fruktózou. Fruktóza se právě proto v receptuře používala od jejího vzniku,“ uvedla Musilová.