Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Redakční test piva z prášku: nahořklý nápoj z PET lahví

  6:38aktualizováno  11:38
V polovině července se redakce iDNES.cz rozhodla vyzkoušet, jak chutná podomácku vyrobené pivo z prášku. Návod vypadal velice jednoduše, stačí zakoupit koncentrát, rozmíchat ho ve vodě, pár dnů počkat, přelít ho do PET lahví a těšit se. Teď přinášíme výsledky.

Výroba piva z prášku budila zpočátku poněkud nedůvěru. Podle Tomáše Zoufalého z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, který koncentrát vyrábí, ale nejde o žádný sofistikovaný proces.

"Vždycky říkám, že to nejhorší úskalí máte za sebou v okamžiku, kdy si koupíte koncentrát," ubezpečil nás.

Nakonec vzniklo šest vzorků. Jeden přímo ve výzkumném ústavu, po dvou vzorcích (jeden hlavní a jeden kontrolní) vyrobili lidé, kteří si pivo z prášku vaří už delší dobu. Oba jsou ze Zábřehu na Moravě, jeden pracuje jako elektrikář, druhý jako programátor. Konečně poslední vzorek vznikl přímo v redakci.

Z šesti ochutnávek jich pět obstálo. Jediné pivo, které se opravdu nepovedlo, bylo bohužel "novinářské" pivo redakce.


Jak si vyrobit vlastní pivo

K přípravě je potřeba koncentrát, kvasnice, hrnec, umělohmotná hadička na slití a PET  lahve a chladné prostředí (lednice či sklep).

Hlavní kvašení v hrnci trvá asi pět dnů. Je ale třeba správně odhadnout okamžik slití do PET lahví. Zde zřejmě chybovala redakce iDNES.cz, která nechala pivo v hrnci přes celý víkend, ačkoliv bylo třeba pivo slít už v sobotu. Konečný výsledek přitom záleží na každé hodině hlavního kvašení.

Minimálně dalších deset dnů trvá zrání v PET lahvích v lednici. V tomto okamžiku se uvolňuje oxid uhličitý, a proto je na konci v lahvích značný tlak.

Kde se vyrábí?

Koncentrát je patentem Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského. Od 80. let vyráběl pastu, od roku 1995 přešel na prášek. Jeden kg koncentrátu (na 10 l desítky) stojí 130 Kč, kvasnice dalších 70 Kč. Zákazník ale může zvolit variantu bez kvasnic.

Elektrikářské pivo
Elektrikář připravil dva vzorky světlého piva. Proti klasickému, které známe ze supermarketu, bylo slabší. Na tom se shodli všichni. Naprostá většina redaktorů došla k závěru, že pivo je jemně nakyslé a svěží. Připomínalo lehčí zahraniční piva.

Proti stál názor šéfredaktora Michala Hanáka: "Spíše než pivo to připomíná burčák. Voní, celkově výrazné a chuť je nasládlá, líbivá."

Programátorské pivo
Zábřežský programátor vyrobil dva vzorky tmavé desítky. Oproti klasickým tmavým pivům bylo méně sladké. Chuť i říz si ale každý výrobce může regulovat sám.

Ústavní pivo
Poslední pivo, které jsme ochutnali, vyrobil přímo výzkumný ústav. "Vždy je třeba rozlišovat mezi podomácku vyrobeným pivem a výrobou v pivovaru. Domácí podmínky není totiž možné nikdy nastavit jako v minipivovarech," upozornil Zoufalý.

Právě malé pivovary patří mezi největší odběratele koncentrátu. Prášek se z Česka vyváží do regionů, kam by přeprava hotového moku byla příliš dlouhá či drahá. Místní pivovary pak mohou nabídnout pivo českého typu například ve Vietnamu. - více zde

Tomáš Zoufalý nás ujistil, že "ústavní pivo" chutná přesně tak, jak má. Mělo hořkou chuť, bylo výraznější a drsnější a blížilo se pivům z minipivovarů. Pro nezvyklou chuť nicméně většina redakce dala přednost pivu od elektrikáře.

Pivo z prášku si podomácku vyrábějí zejména nadšenci, kteří domácí výrobu chápou jako svůj životní styl. Nedá se čekat, že si z prášku vyrobíte "plzeň". Jedná se o kvasnicové pivo, a proto je podobnější produkci minipivovarů.

Ocení ho i experimentátoři. Záleží totiž jen na výrobci, jak silné pivo si vyrobí. Stupňovitost se reguluje množstvím vody. Jen na producentovi také záleží, jaký bude mít pivo říz. Ten vzniká při kvašení a uvolňování bublinek kysličníku uhličitého. Podle libosti je navíc pivo možné i dochucovat.
 


Zaznělo o pivu

Elektrikářské
Připomínalo mi zahraniční svrchně kvašená kvasnicová piva, takové lehčí, pilo se docela dobře.

Osobně preferuji domácí elektrikářské pivo, které mi připomíná například australské light.

Uprostřed Afriky bych ho asi ocenil.

Spíše než pivo to připomíná burčák. Voní, je sladké, celkově výrazné a chuť je líbivá.

Ležák od elektrikáře byl vcelku přijatelnou alternativou. Překvapila mě ale podobnost s chutí slabších piv západních značek.

Elektrikářské bylo jako dešťovka - teda trochu voda.

Programátorské
Vzhledem k tomu, že tmavé pivo bývá sladší, tak toto z prášku mi přišlo spíš nakyslé. 

Z výzkumného ústavu
Připomíná pivo, má nahořklou chuť i vůni. Spíš se blíží skutečnému pivu.

Pivovarnické pivo bylo o hodně víc hořké a moc mi nechutnalo.  

Bylo silnější, ale zase takové trochu nepivní chuti. 





Hlavní zprávy

Další z rubriky

(Ilustrační snímek)
PRŮZKUM: Tři z pěti Čechů omezili máslo. 60 korun za kostku je moc

Zdražování másla pokračuje. Cena za více než padesát korun ale Čechům připadá přehnaná. Téměř tři pětiny lidí tvrdí, že rostoucí cena másla v posledním měsíci...  celý článek

Marian Jurečka, ministr zemědělství, byl hostem pořadu iDNES.cz Rozstřel. (21....
Kolem másla vznikla panika, obchodníci toho využívají, tvrdí Jurečka

Tržní cena másla v Česku byla v srpnu 35 korun, řetězce je nyní nabízejí za 65 korun i více. „Marže je u obchodníků, nikoli producentů,“ řekl ministr...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Tesco šlo do sebe. Ukázalo, kolik potravin ročně vyhodilo

Obchodní řetězec Tesco ve střední Evropě se rozhodl, že přestane plýtvat potravinami. Jako důkaz, že to myslí opravdu vážně, zveřejnil řetězec výsledky...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.