Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž o tom, co se vám také může v restauraci přihodit

  9:00
Průzkum českých hospod začínáme v samém srdci Prahy. První zastávkou je obyčejná, velmi vytížená restaurace nedaleko Staroměstského náměstí. Je přesně jedenáct hodin. U stolů sedí zatím jen několik hostů, ale i přesto je obsluha velmi pomalá. Po chvilce přecházení kolem nás se u našeho stolu zastaví číšník s již natočeným a řádně zvětralým pivem, které neváhá ihned před jednoho z nás postavit na stůl...

"Tohle bych ještě toleroval, obchodní inspekce ale asi ne," komentuje Aleš Dočkal. Jídlo máme na stole naopak rychle, dokonce s přáním dobré chuti, a i ve slušné kvalitě. "Až na houskové knedlíky je guláš naprosto v pořádku," chválí šéfkuchař Jiří Král. To nejhorší nás však teprve čeká. V nestřeženém okamžiku zjišťujeme, že obsluhující personál vymetá nevábnou štětkou nedopalky z popelníků nám přímo za zády. "Návštěva záchodů jen potvrzuje, že si tu s hygienou hlavu nelámou. Vzhledem k tomu, že jsme v turistickém centru, tak je to dost hrůza," shrnuje Aleš Dočkal.

Luxus na druhou

Pro srovnání jdeme do blízké restaurace vyšší střední třídy, což znamená, že se běžná útrata za čtyři osoby pohybuje kolem patnácti set korun. Uvítá nás zdvořilý a bezchybně úslužný číšník. Přesně podle společenských pravidel rozdává jídelní lístky (které mimochodem ani tady nemají překlady naprosto správné) a servíruje nápoje i objednané jídlo. Personálu ani toaletám se skutečně nedá nic vytknout. Přesto i tady se najde několik vad na kráse - pečivo je evidentně včerejší, carpaccio absolutně bez chuti, losos rozhodně není čerstvý a denní menu je napsáno křídou na černé tabuli, která se do tohoto prostředí vůbec nehodí. "V té předchozí restauraci byla horší hygiena, ale dobrý kuchař. Tady je to naopak," dodává Jiří Král.

Papoušek mezi hosty

Jak se posuzovalo

Hodnocení proběhlo v polovině října v pěti náhodně vybraných restauracích. Do výběru byla zahrnuta jedna obyčejná restaurace v centru Prahy, jedna luxusnější tamtéž, jedna provozovna na okraji hlavního města, motorest u dálnice a venkovská restaurace. Posuzovanými kritérii byly dostatečná hygiena, profesionalita personálu a přístup k zákazníkům, kvalita jídelního lístku, kvalita jídel, servis nápojů, syrového pokrmu, správnost cen a jejich účtování, regulace kouře.



Překvapení nás čeká přibližně třicet kilometrů za Prahou, na hlavním dálničním tahu. Vcházíme do motorestu, který se na první pohled snaží vzbudit dojem honosného podniku. "Interiér je ale splácaný dohromady, nemá žádného ducha," komentuje Aleš Dočkal. 

Jídelna plná lidí je prosycena kouřem a navíc se v ní volně prohání obrovský šedý papoušek. Co chvíli mu číšník načechrá holýma rukama peří. Stejnýma rukama, jimiž poté hostům otráveně servíruje objednané jídlo. Než se stihneme usadit k malému stolku uprostřed rušné místnosti, je tu číšnice: "Tak vážení, můžu zatím aspoň pití, nebo už máte objednáno?" Drsnější tón se jen zřídka slyší. "Ta by nám snad i vynadala," podivuje se nad chováním personálu Jiří Král. Snažíme se přimět obsluhu, abychom si mohli sednout k většímu stolu do vedlejší místnosti, která je zcela prázdná (a rezervovaná). "Zeptejte se vrchního," máchne číšnice nedbale rukou směrem k "Rambovi" v zeleném triku, který se právě opírá o barový pult. Zmíněný vrchní jen pozdvihne obočí, aniž změní odpočinkový postoj, a ukáže nám na právě uvolněný stůl v rohu místnosti. Stěhujeme si všechno sami. Ještě že máme s sebou odborníky, kteří jsou zvyklí přenášet několik kusů nádobí najednou.

Korunu této předražené, nepříjemné restauraci nasazuje ušmudlaný chlapík u vzorně vyčištěných záchodů. Neomaleně mi přikáže zaplatit dvě koruny. Bez ohledu na to, že jsem hostem restaurace, kde jsem právě zaplatila dvaatřicet korun za čtyři deci piva, stovku za obyčejný salát a padesát korun za "letitý" zákusek.

Posuzovali

Božena Fialková - odborná asistentka Vysoké školy hotelové v Praze 8
Aleš Dočkal - člen rady Sdružení podnikatelů v pohostinství a cestovním ruchu HOREKA, manažer Pivovarského domu v Praze

Jiří Král - člen představenstva Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, šéfkuchař Francouzské a Plzeňské restaurace v Obecním domě v Praze

Číšníci s lidskou tváří

Další zastávkou je téměř venkovská hospoda na okraji okresního města. Vítá nás známý odér, který takováto čtyřková zařízení provází. Ale také nejpříjemnější a nejsympatičtější personál, jaký jsme za celou cestu potkali. Upravený číšník se omlouvá, že už nevaří, že mají hotová jídla jen do třinácti hodin. Přesně podle vyhlášky. A pak že se nápady úředníků nedodržují.

Ušmudlaný ubrus, ne právě čistý popelník i poněkud unavené záchody přesně odpovídají typu restaurace. To však ještě netušíme, že se tu jinak setkáme s absolutní profesionalitou. Bez čekání se dozvídáme, co můžeme dostat k jídlu. Pivo je okamžitě na stole, a dokonce nad míru! Když se jednomu z místních štamgastů nezdá panák whisky dost velký, číšník neváhá nápoj přeměřit. "Takovéhle hospody by neměly vymizet," potvrzuje příjemný pocit z návštěvy Božena Fialková.

Zpátky do Prahy

Poslední zastávkou je hostinec na pražském předměstí. Už při vstupu si nás číšnice ostře změří na první pohled totiž nezapadáme mezi místní stálou klientelu. Usedáme u jediného prázdného stolu v totálně zakouřené místnosti. Během chvilky je u nás velmi výrazně žvýkající mladá slečna v džínách, která se ani neobtěžuje utřít pokapaný stůl či vyčistit popelník. "Tohle je typ restaurace, kde se popelník s jedním nedopalkem považuje za čistý," uzavírá cestu Božena Fialková.

Užitečné informace naleznete také na:

www.test.idnes.cz - seriál rad, jak se bránit nepoctivým hospodským a nenechat se v restauraci napálit
www.coi.cz ­- oficiální stránky České obchodní inspekce
www.czpi.cz -­ oficiální stránky České zemědělské a potravinářské inspekce
www.spotrebitele.cz ­- stránky Sdružení obrany spotřebitelů ČR, informace o pravidlech v restauracích v sekci Kartotéka spotřebitelských témat
www.cestovni-ruch.cz ­- gastroporadna a zajímavé odkazy v sekci pohostinství
www.restaurace.cz - seznam restaurací s možností vyhledávání
www.restauraceonline.cz - databáze restaurací včetně obrazového archivu a možnosti hodnocení

Autor:

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nová vábnička pro miliardáře: ponorná superjachta jako pevnost plná luxusu

23. dubna 2024  20:16

Rakouská firma vyvíjí hračku pro super bohaté zájemce o cestování, bezpečnost a luxus. Je to 165...

K moři vyrazí víc lidí než loni. Kvůli davům Češi hledají méně okoukaná místa

25. dubna 2024

Premium Na potravinách a jiném zboží nebo na návštěvách restaurací jsou Češi ochotní šetřit, ale na...

Peníze jsou v IT nebo farmacii. V účetnictví moc nevyděláte, ukázal průzkum

25. dubna 2024

Zaměstnanci sektoru IT i mají v poslední době i kvůli umělé inteligenci hledání práce těžší. Když...

Švédsko se připravuje na válku. Investuje nejen do energetické infrastruktury

24. dubna 2024

Švédsko se připravuje na možný válečný střet s Ruskem. V současné době se zaměřuje zejména na...

Na léto jsme připraveni. Letiště Heathrow čeká nejrušnější sezonu v historii

24. dubna 2024

Největší londýnské letiště očekává letos historicky nejrušnější letní prázdninovou sezonu. Počet...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...