Tvarohový Míša je český unikát, polská verze v krabici musela skončit - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tvarohový Míša je český unikát, polská verze v krabici musela skončit

  12:36
Tvaroh, smetana, cukr, mléko, emulgátory, stabilizátory a kakaová poleva. Kombinace, díky které je legendární nanuk Míša stále nejprodávanější zmrzlinou u nás. Značku koupila od české firmy Alima před deseti lety britsko-holandská společnost Unilever. Vyrábí se však stále v Česku - v třebíčské firmě Tipafrost, kde natáčel iDNES.cz další díl seriálu Jak se co vyrábí.
Míša je český unikát. Výroba legendárního nanuku | (2:24) | video: iDNES.cz, Tomáš Cetkovský

Pro české zákazníky je Míša nostalgický výrobek. V průběhu let se totiž příliš neměnil. „Když Unilever koupil značku, vyvíjeli jsme další výrobky a rozšiřovali sortiment, původní recepturu jsme však nezměnili,“ říká technická manažerka výroby společnosti Olga Benešová.

Oblíbený nanuk se začal v 60. letech vyrábět v pražských Vysočanech. V úplném prvopočátku to byla jen bílá tvarohovo-smetanová směs s cukrem zmrazená do tvaru kvádru zabalená v pergamenovém papíru. Cena - 1 Kčs. Za směnu tehdy vyrobili jen asi tisíc kusů.

Až když Míša putoval do průmyslové výroby v roce 1962, přidala se kakaová poleva, dřívko, emulgátory a stabilizátory. A samozřejmě se zvýšila i produkce. Dnes během zmrzlinové sezóny dokážou v Třebíči vyrobit až 200 tisíc kusů nanuků denně.

Míša i s polevou obsahuje 53 procent tvarohu a samotná zmrzlinová část dokonce 65 procent. Tvarohový nanuk je českou specialitou, prodává se pouze u nás a na Slovensku. Kromě klasického bílého Míši vyrábí třebíčská společnost i ovocné tvarohové verze s kakaovou polevou a tvarohové nanuky Míša v ovocné zmrzlině. A podle Olgy Benešové z Unileveru jdou i tyto příchutě na odbyt.

O tom, jak jsou Češi na změny v chuti či podobě nanuku hákliví, svědčí osud Míši ve vaničce. Tuto variantu totiž vyráběl Unilever v Polsku a neměl tak vysoký obsah tvarohu jako klasický Míša na špejli. „Není možné v případě Míši naplnit vaničku směsí, která je stejná jako nanuk na dřívku, protože by byla tuhá,“ vysvětluje Benešová. Jenže jiné složení se v zájmu Čechů odrazilo. „Výrobky ve vaničce nedosáhly našich obchodních očekávání,“ dodává Tereza Beranová, brand manažerka společnosti Unilever.

Loni tak výrobu ve vaničkách zastavili. Většina zmrzlin má však dvouletou záruční dobu, proto tato balení ještě zákazníci v obchodech můžou najít.

Zmrzliny s českými kořeny a tvarohovou chutí jsou mezi Čechy vůbec nejpopulárnější. Oblibě se tak těší nejen Míša, ale třeba i jahodový Mrož (více čtěte zde). Ten vyrábí v Opavě konkurenční Prima patřící pod Bidvest.

Smíchat, nechat uzrát, zmrazit a namočit v kakaové polevě

Jak se nanuk Míša vyrábí, natáčel portál iDNES.cz přímo v třebíčské firmě Tipafrost. „Základní suroviny jsou pořád stejné, je to pořád smetana, tvaroh a cukr,“ říká Benešová. Při přechodu na průmyslovou výrobu přibyly emulgátory a stabilizátory. „Díky těm zmrzlina drží tvar a je jemná a trvanlivá,“ dodává.

Vše začíná u surovin, které se nejprve laboratorně zkontrolují. „Poté se smíchají a pasterují a směs se přesune na výrobní halu do zracích tanků,“ popsal postup výrobní ředitel Tipafrostu Miroslav Krupica. Dodal, že jak mléčné složky, tak cukr jsou českého původu.

Směs musí v nerezových nádobách uzrát, aby se v ní rozvinuly emulgátory a stabilizátory. Jen tak je směs vhodná k dalšímu zpracování. „Směs, která je vychlazená a uzrálá, jde potrubím a čerpadly do zařízení, kde se zchladí a našlehá,“ říká Krupica. „Zmrzlina se musí našlehat, aby to byla jemná hmota. U Míši se ale nesmí našlehat moc, je to totiž hutná tvarohová zmrzlina,“ říká Benešová.

Pak se směs formuje ve stroji do tvaru nanuku. Postupně v něm namrzá, a když je střed nanuku ještě v polotekutém stavu, stroj ho opatří dřívkem. „Poté putují výrobky do polevové lázně a tam se pokryjí kakaovou polevou,“ vysvětluje Krupica u přístroje s několika rameny, ze kterých visí nanuky.

Hotové kusy už je potřeba jen zabalit. „Výrobky se ještě zkontrolují detektorem kovu a putují na paletu a do mrazírny. Než opustí výrobní závod, musí každá šarže projít laboratorním testováním, které prokáže zdravotní nezávadnost výrobku,“ uzavírá Krupica.

Nejčtenější

Host v restauraci našel v jídle krysu, druhý švába. Řetězec narychlo uzavírá provozy

Jeden z největších japonských řetězců restaurací Sukiya uzavřel téměř všech svých bezmála 2000 podniků, kde proběhne důkladný několikadenní úklid. Přiměly ho k tomu dva případy, kdy hosté našli v...

Padl Eurojackpot. Sázející trefil všechna čísla, vyhrál miliardy

V Eurojackopotu padla jedna z nejvyšších výher v historii. V úterním losování sázející uhodl sedm čísel a bohatší bude o v přepočtu téměř tři miliardy korun.

Lidé se v Lidlu poprali kvůli zlevněným slunečníkům, konflikt zklidnila až policie

Potyčkou mezi zákazníky vyvrcholil boj o zlevněné zboží v Lidlu v pražských Štěrboholích na začátku tohoto týdne. Na místo musela dorazit policie, situaci mezitím řešila i ostraha obchodu. Lidl...

Koho zajímá osm centů. Jak moc nová cla poškodí výrobu aut v USA

Trumpova nová 25procentní cla na dovoz aut do USA mohou zcela rozvrátit tamní automobilový průmysl a zvýšit ceny prodávaných aut o tisíce dolarů. Jejich součástky totiž od surového kovu až po ten...

Ceny potravin se zbláznily. K bojkotu řetězců se uchýlili i švédští zákazníci

Poté, co v únoru ve Švédsku ceny potravin zlomily rekord za poslední dva roky, se tisíce lidí po celé zemi rozhodly konat. Od minulého pondělí zákazníci na sedm dní bojkotovali největší supermarkety...

Češi uvázli v Egyptě. Cestovka obvinila dopravce z liknavosti a končí s ním

Klienti cestovní kanceláře Blue Style přiletí z dovolené v Egyptě později, než měli původně v plánu. Poté, co si v úterý někteří cestovatelé stěžovali na změny odletů a nedostatek informací, cestovní...

1. dubna 2025  19:11

Ať mají automobilky více času na plnění emisí, navrhuje nakonec Evropská komise

Evropská komise navrhla úpravu systému pokut pro výrobce aut, kteří neplní emisní cíle. Automobilky by nově měly vykazovat plnění cílů za tříleté období, nikoli za každý rok. Komise také udělila...

1. dubna 2025  17:22,  aktualizováno  18:31

V těchto lahůdkách už si prodavačky na peníze nesáhnou. Hotovost bere automat

V nejnovější pobočce Libeřských lahůdek v Jugoslávské ulici v Praze se nově testuje speciální hotovostní automat. Prodavačky za pultem zde zákazníkům sice připraví chlebíčky, saláty či zákusky, mince...

1. dubna 2025

Amerika jako neznámé území. Hotely i dopravci hlásí pokles zájmu turistů

Francouzská hotelová skupina Accor informovala, že počet rezervací turistů mířících z Evropy do USA se letos v létě snížil o 25 procent. Lidé, které od návštěvy země odradilo současné počínání...

1. dubna 2025  16:01

EU podpořila těžbu lithia na Cínovci, zařadila ji mezi strategické projekty

Zásoby lithia na Cínovci jsou podle vládního rozhodnutí ložiskem strategického významu. A zelenou dostal projekt těžby a zpracování lithia odsud i v Evropské unii, zařadila ho mezi strategické...

1. dubna 2025  14:25

Minus 91,2 miliardy. Ministerstvo řeklo, jak stát hospodařil v prvním čtvrtletí

V prvních třech měsících letošního roku dosáhl schodek státního rozpočtu částky 91,2 miliardy korun. Výsledek je o necelých 14 miliard lepší než loni touto dobou, sdělilo v úterý ministerstvo...

1. dubna 2025  14:09

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

RegioJet v Praze nasadil nové vlaky, začala také jezdit linka S61 do Úval

Dopravce RegioJet dnes nasadil sedm nových elektrických vlaků polského výrobce PESA na stávající linku S49 spojující Roztoky u Prahy, Libeň a Hostivař a novou linku S61 z pražského hlavního nádraží...

1. dubna 2025  12:51,  aktualizováno  13:08

Řetězec restaurací Hooters vyhlásil v USA bankrot. Značku zachrání franšízanti

Americký restaurační řetězec Hooters, který celosvětově proslul svými smaženými kuřecími křidélky a atraktivními servírkami v bílých tílkách a oranžových šortkách, vyhlásil na domácím trhu bankrot....

1. dubna 2025  11:53

Jako tři fotbalová hřiště. Skleník na Moravě zásobuje Česko bylinkami

Bazalka, máta nebo koriandr. Bylinky ze skleníku na Znojemsku putují do celého Česka. Jeho linkami projde ročně až šest milionů květináčů. Bylinka vám při správné péči vydrží týdny, i když ji...

1. dubna 2025  11:16

Američané v předvečer nových cel vyčkávají. Utrácení omezili i ti bohatí

Obavy z rostoucích nákladů vedly mnohé americké spotřebitele k tomu, že odložili výdaje, dokud nezjistí, jak přesně se jich nová Trumpova cla dotknou. Domácnosti a podniky se připravují na vlnu...

1. dubna 2025  11:01

Po dálnici z Karlových Varů do Prahy se bude jezdit v roce 2028, tvrdí šéf ŘSD

Dálniční spojení Karlových Varů s hlavním městem začne v celé své délce fungovat na konci roku 2028. V podcastu to uvedl generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl. V současné...

1. dubna 2025  10:27,  aktualizováno  10:36

Kopaničáři ze Slovenska dobývají svět kosmetiky. Pomocí bylin i vědeckých poznatků

Advertorial

Z touhy po přírodních řešeních se zrodila slovenská rodinná firma Panakeia, která dnes zásobuje desetitisíce zákazníků originální kosmetikou na přírodní bázi. Za úspěchem firmy stojí i práce syna...

1. dubna 2025  10:34