"Mohu potvrdit, že jedna hvězdička bude," řekl MF DNES Daniel Cahel z tiskového oddělení Michelinu pro ČR a SR, který ale odmítl oficiálně potvrdit, kdo je nositelem hvězdy. Zprávu zveřejní Michelin až zítra. Podle informací deníku je vyznamenanou restaurací pražské Allegro v hotelu Four Seasons.
Jednatřicetiletý šéfkuchař Andrea Accordi získal jednu hvězdičku už před čtyřmi lety za vedení restaurace Onice v pětihvězdičkovém hotelu Villa la Vedetta s vyhlídkou na Florencii.
Do Prahy přijel loni v září a restauraci převzal po dalším Italovi, Vitovi Mollicovi. Jeho vaření by přitom na hvězdičku nejspíše také dosáhlo, jenže v době jeho praxe bylo Česko mimo hlavní zájem průvodce a inspektoři Michelinu se s Prahou teprve seznamovali.
Restaurace se orientuje na italskou kuchyni, nabízí například noky s černým lanýžem ze severní Itálie či královského holuba s pěti kořeními. Šéfkuchař Accordi již dříve řekl MF DNES, že přijel pokusit se získat další hvězdičku a vlastně první nejvyšší kuchařskou cenu v Česku. "Zisk Michelinu by byl skvělé ocenění pro personál, potvrzení, že dělají svou práci dobře," řekl.
Accordi má zkušenosti nejen z Itálie, ale z oceněných restaurací z Británie, Francie, Švýcarska, Itálie i Thajska. Za pár měsíců se také stihl podívat do několika regionů České republiky a najít další české dodavatele.
Dobrý kuchař totiž, i v pojetí Michelinu, umí vařit z místních surovin a respektuje místní kuchyni. Proto v restauraci, kde jídlo stojí několik stokorun až tisícikorun, najdeme i jehněčí ze Šumavy, chřest z jižní Moravy nebo máslo z Olešnice. Sýry už jsou však většinou italské.
Večeře v Allegru je především společenskou záležitostí. Odpovídají tomu i ceny. Předkrm vyjde zhruba na 600 až 800 korun, hlavní jídlo se pohybuje zhruba kolem tisícovky.
Čtěte v úterní MF DNES
Rozhovor se šéfem prestižního průvodce Michelin si můžete přečíst v úterní MF DNES