Vyznamenanou restaurací je pražské Allegro v hotelu Four Seasons.

Vyznamenanou restaurací je pražské Allegro v hotelu Four Seasons.

Restaurace Allegro získala prestižní hvězdičku Michelin. Jako první v ČR

  • 235
Uvnitž: FOTOGALERIE - Prestižní cena pro kuchaře a restauratéry putuje do Česka – a to poprvé v historii. Podle informací MF DNES získala pražská restaurace Allegro mezinárodně ceněnou hvězdičku průvodce Michelin. Pro kuchaře má podobný význam jako Oscar pro filmaře.

"Mohu potvrdit, že jedna hvězdička bude," řekl MF DNES Daniel Cahel z tiskového oddělení Michelinu pro ČR a SR, který ale odmítl oficiálně potvrdit, kdo je nositelem hvězdy. Zprávu zveřejní Michelin až zítra. Podle informací deníku je vyznamenanou restaurací pražské Allegro v hotelu Four Seasons.

Jednatřicetiletý šéfkuchař Andrea Accordi získal jednu hvězdičku už před čtyřmi lety za vedení restaurace Onice v pětihvězdičkovém hotelu Villa la Vedetta s vyhlídkou na Florencii. 

Andrea Accordi

Do Prahy přijel loni v září a restauraci převzal po dalším Italovi, Vitovi Mollicovi. Jeho vaření by přitom na hvězdičku nejspíše také dosáhlo, jenže v době jeho praxe bylo Česko mimo hlavní zájem průvodce a inspektoři Michelinu se s Prahou teprve seznamovali.

Restaurace se orientuje na italskou kuchyni, nabízí například noky s černým lanýžem ze severní Itálie či královského holuba s pěti kořeními. Šéfkuchař Accordi již dříve řekl MF DNES, že přijel pokusit se získat další hvězdičku a vlastně první nejvyšší kuchařskou cenu v Česku. "Zisk Michelinu by byl skvělé ocenění pro personál, potvrzení, že dělají svou práci dobře," řekl.

Andrea Accordi

Accordi má zkušenosti nejen z Itálie, ale z oceněných restaurací z Británie, Francie, Švýcarska, Itálie i Thajska. Za pár měsíců se také stihl podívat do několika regionů České republiky a najít další české dodavatele.

Dobrý kuchař totiž, i v pojetí Michelinu, umí vařit z místních surovin a respektuje místní kuchyni. Proto v restauraci, kde jídlo stojí několik stokorun až tisícikorun, najdeme i jehněčí ze Šumavy, chřest z jižní Moravy nebo máslo z Olešnice. Sýry už jsou však většinou italské.

Večeře v Allegru je především společenskou záležitostí. Odpovídají tomu i ceny. Předkrm vyjde zhruba na 600 až 800 korun, hlavní jídlo se pohybuje zhruba kolem tisícovky.

Čtěte v úterní MF DNES

Rozhovor se šéfem prestižního průvodce Michelin si můžete přečíst v úterní MF DNES

.

Navštívili jste už restauraci oceněnou hvězdičkou od Michelinu?

celkem hlasů: 7521

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 24. března 2008. Anketa je uzavřena.

Rád(a) bych, ale nemám na to
Rád(a) bych, ale nemám na to 4498

Vůbec mě to neláká
Vůbec mě to neláká 2368

Ano, a stálo to za to
Ano, a stálo to za to 436

Ano, ale čekal(a) jsem víc
Ano, ale čekal(a) jsem víc 219