Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Tolik hospod v ČR roky nebylo. Trápí je nedostatek kuchařů i pokles tržeb

  6:00aktualizováno  6:00
V Česku vzniklo loni nejvíce hospod a restaurací za posledních pět let. V přepočtu na obyvatele je jich nejvíce ve střední Evropě. Malé podniky se více než s elektronickou evidencí tržeb nebo zákazem kouření potýkají s nedostatkem personálu. Polovině hospod také podle průzkumu klesají tržby.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: AP

Těžko se hledá odvětví, které táhne víc. Loni podle dat Bisnode vzniklo v oboru 3 783 podniků, zhruba desetina celkového počtu. Důvodem jsou nízké nároky na vstup do podnikání. Byznys však čelí vysoké úmrtnosti: skončilo 3 508 podniků. 

Důvodem podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP) je i obrovská konkurence. Na tuzemské restaurační mapě je 40 tisíc restaurací, barů, jídelen a jiných zařízení. V přepočtu na hlavu dělá toto číslo z Česka premianta střední Evropy.

Zatímco v tuzemsku je jedna hospoda na 265 obyvatel, v Německu a v Polsku je počet lidí na každý podnik zhruba dvojnásobný. Restaurace v Británii má „na sebe“ dokonce 780 lidí. ČR se nejvíce blíží Rakousku s 280 obyvateli. 

Rakouští restauratéři přesto mají podle tuzemských kolegů mnohem víc kyslíku. „Nájmy, ceny surovin i energie jsou ve Vídni srovnatelné s Prahou. V Rakousku je nižší DPH a zhruba o čtyřicet procent dražší personál, jenomže ceny pokrmů jsou asi třikrát vyšší než v ČR,“ srovnává Zdeněk Sklenář, spolumajitel společnosti Tripoli Recent, která provozuje deset restaurantů v Brně a okolí.

Přebujelá administrativa

Průzkum agentury Ipsos pro AMSP ukázal, že největším problémem podnikatelů je sehnat kvalitní personál. Marně jej hledá 51 procent hospod, dalších 36 procent nejvíc trápí přebujelá administrativa a pro 27 procent je to daň z přidané hodnoty. 

Naopak kritizovaný zákaz kouření se umístil až na devátém místě. Průzkumu se zúčastnilo tři sta malých hospod z platformy Moje restaurace.

Jak je na tom české pohostinství

Jak je na tom české pohostinství

„Největším problémem jsou opravdu lidi. V gastronomii je hlavně nedostatek kuchařů,“ potvrzuje Luboš Kastner, manažer společnosti Red Castle Hospitality Group, která pod značkou Hospodska.cz provozuje čtyři restauranty v Plzni.

Solitérní zaměstnavatelé, kterých je v tuzemsku drtivá většina, své lidi podle něj nerozvíjejí, firma si proto zaměstnance musí zaškolovat. „Kuchaři jsou často veliteli lodi. Rozhodují, co a jak se bude dělat, mají na starosti i administrativu a finance a majitelé jsou v jejich vleku. My to děláme opačně,“ popsal Kastner.

Problém je i v tom, že jen 15 procent pracovníků malých restaurací má dnes odpovídající kvalifikaci. Sehnat kuchaře je přitom klíčové. „Bude-li současná situace pokračovat, tak řada hospod pro nedostatek kuchařů zavře,“ varuje hoteliér Viliam Sivek. Podle něj je nedostatek odborného personálu zásadní problém i proto, že atraktivita učňovského oboru kuchař je téměř nulová.

Dvacet až třicet kontrol za rok

Mzdy v pohostinství přitom loni podle dat Českého statistického úřadu narostly o deset procent na 17 379 korun a letos do března o dalších pět set korun. Někteří však přidávají i o pětinu.

Zajímavé je, že hostinským už tolik jako v minulých letech nevadí EET a zákaz kouření. Třebaže kvůli regulaci kouření chodí podle průzkumu méně lidí do 36 procent hospod, jen pro osm procent je prioritou zrušení zákazu kouření.

Hospodští hodnotí rok zákazu kouření: zmizeli štamgasti a pije se méně

Daleko palčivější problém je administrativa a časté kontroly. Požadavků je tolik, že do restaurace může teoreticky přijít dvacet až třicet kontrol za rok. „Administrativa se rozbujela natolik, že když chcete všechno dělat správně, tak vůbec nemáte šanci. Třeba hygienička z Brna má odlišný výklad než úřednice odjinud,“ popsal Zdeněk Sklenář.

Část restauratérů by uvítala zúžení kontrol tak, aby kontrolor z jedné instituce obsáhl širší agendu. To se aktuálně snaží prosadit asociace podnikatelů u poslanců v hospodářském výboru.

Zmíněné problémy se odrážejí na celkové ekonomické situaci podniků. Špatně vidí svou situaci téměř polovina. Čtyřicet procent uvádí, že klesají tržby, a šest procent, že bude muset brzy zavřít.

Často se hovoří o nízkých maržích. Téměř 40 procent spolknou náklady na suroviny, přes pětinu na mzdy, popsal zkušenost Sklenář. Horší je však situace na vsích.



Nejčtenější

Putinův poradce připravil nejbohatší Rusy během dne o miliardy dolarů

Ilustrační snímek

Nejzámožnější Rusové ztratili v jednom jediném dni přes tři miliardy dolarů. Může za to návrh ekonomického poradce...

Uhýbejte vpravo. Pravidla pro průjezd sanitek se změní od října

Nový způsob řazení v jízdních pruzích při průjezdu policie, hasičů a záchranářů.

Řidiči v kolonách budou muset nově uvolnit vozům policie, hasičů a záchranářů prostor mezi levým a přiléhajícím jízdním...



Turecká krize se přelévá do Evropy, stahuje s sebou i českou korunu

Současný turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se prohlásil za vítěze...

Evropské akcie i euro zůstávají pod tlakem kvůli obavám z ekonomické krize v Turecku. Jednotná evropská měna během...

Konec nočních nákupů, hlásí Tesco. Obchody v Česku zkrátí otevírací dobu

Obchodní dům Tesco. Logo.

Desítky tuzemských supermarketů britského řetězce Tesco zkrátí od září svou otevírací dobu. Místo půlnoci budou obchody...

Šinkansenem z Prahy do Ústí nad Labem po nové rychlotrati už za 27 minut

Rychlovlak AVE - Španělsko

Obyvatelé Ústí nad Labem zřejmě nepřijdou o zastávku vysokorychlostních vlaků spojujících Prahu s německými Drážďany....

Další z rubriky

Před suchem nás ochrání nové nádrže a propojení vodovodů, míní hydrolog

Vlivem sucha a snižování hladiny řeky Labe vystoupily hladové kameny.

Nepopulární budování nových nádrží na malých řekách bude muset začít do několika let, jinak bude ještě hůř. „Vodní...

Ovocná limonáda Vitacit. Nápoj, který do pádu socialismu nikdo nepil

Ilustrační snímek

Téměř před padesáti lety se zrodil v továrně na výrobu kyseliny citronové prášek na bázi kyseliny citronové a cukru...

Turisty v Praze trápí hluk. V lékárnách nejvíce kupují špunty do uší

Hluk (ilustrační foto)

Zahraniční turisté si v lékárnách v centru Prahy kupují z volného sortimentu nejčastěji špunty do uší. Jen v lékárně na...

Najdete na iDNES.cz