Podle Keilové svá místa opouštějí špičkoví kuchaři z restaurací, jako jsou Daniel, Per Se, Gramercy Tavern, Jean-Georges nebo Eleven Madison Park. Oslovili je talentové agentury, aby je najaly jako soukromé šéfkuchaře pro své bohaté klienty. Jak vyplývá z reportu serveru Business Insider, Eleven Madison Park je přitom jedna z nejvýznamnějších restaurací na světě.
Přechod z restauračního byznysu k vaření pro soukromé klienty je jedním ze způsobů, jak si mohou propuštění kuchaři nadále vydělat na živobytí a přitom zůstat v oboru, napsala Keilová pro deník New York Post. Bývalý zástupce šéfkuchaře v Eleven Madison Park Ian Tenzer řekl Keilové, že se nemůže smířit s tím, že nepracuje a že mu chybí dny strávené v kuchyni.
Vaření pro bohaté může být lukrativnější kariérní možností než post šéfkuchaře v luxusní restauraci. Ti, kteří dříve pracovali jako zástupci šéfkuchařů v luxusních restauracích, si mohou vařením pro bohaté rodiny vydělat 120 až 200 tisíc dolarů (3-5 milionů korun) ročně. Pro srovnání, v restauracích měli přibližně 100 tisíc dolarů ročně.
Zajímavé bonusy
Jako soukromí kuchaři si navíc mohou přijít na zajímavé bonusy, například pokud souhlasí s tím, že budou sdílet bydliště s rodinami, které je najímají během pandemie. Hillary Hoffowerová z Business Insider dříve uvedla, že mnoho bohatých lidí žádá své zaměstnance, aby s nimi zůstali na dobu neurčitou během karantény a za odměnu nabízejí různé finanční bonusy.
Newyorský restaurační průmysl obvykle ročně vydělá téměř 50 miliard dolarů a zaměstnává více než 167 tisíc lidí. Kvůli koronaviru však byly restaurace ve městě přinuceny od 17. března zavřít a nabídnout pouze jídlo sebou.
Jen o den později propustila restaurační skupina Union Square Hospitality Group nejméně 80 procent své pracovní síly z nejméně 18 restaurací. Následovalo mnoho dalších podniků a tisíce pracovníků se ocitlo bez práce nebo stálého příjmu.