Restaurace rok a půl od EET stále zdražují. Ceny stouply o 14 procent

  1:00aktualizováno  1:00
Oběd, který stál před rokem a půl v restauraci stovku, dnes vyjde na sto čtrnáct korun. Majitelé bister, hospod a restaurantů se naučili zdražovat. Poprvé skokově koncem roku 2016 se startem elektronické evidence tržeb – ceny v gastronomii tehdy během několika měsíců stouply o osm procent. A od té doby zdražují průběžně dál.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Loni vzrostly ceny pokrmů v průměru o dalších 5,8 procenta a ceny příloh a nápojů o 4,3 procenta, zjistila rozvozová společnost Dáme jídlo, která porovnala ceny ze zhruba dvanácti set restaurací.

„Konjunktura je znát. Útraty zákazníků vzrostly ještě o několik procent, to znamená, že si lidé vybírají dražší pokrmy,“ interpretuje výsledky ředitel společnosti Jan Matějů. Hosté restaurací nejsou na tak výrazné zdražování zvyklí. Po poštovních službách byl loni právě v gastronomii cenový skok nejvýraznější. Na druhou stranu zvýšené náklady na stravování lidé pokryjí z nebývale štědrého nárůstu mezd. Na svých výplatnicích viděl průměrný Čech loni 29 504 korun, o sedm procent více než předloni.

Vyšší účet i spropitné

„U nás je opravdu cítit, že si hosté mohou dovolit vyšší průměrný účet. Dají si navíc kávu nebo předkrm, to dřív nebylo,“ líčí ředitelka dvou amerických restaurací T. G. I. Friday’s Eva Balážová. Češi podle ní také dávají vyšší spropitné než dřív. „Blížíme se k osmi až devíti procentům z účtu za večeři. Před rokem a půl to bylo asi šest procent,“ dodala. Ačkoliv její restaurace na startu EET nezdražily, na trhu jsou spíš výjimkou.

Růst cen v pohostinství

Růst cen v pohostinství

„Postupně zdražujeme nejen kvůli EET, ale i z důvodu vyšších nákladů na personál, energie, dopravu a potraviny,“ popsal Tomáš Hayer, majitel restaurace U Kroka na pražském Vyšehradě. Podle něj se do cen jídel významně promítá maso a zelenina. „Zdražují ale i vinaři, vlastně rostou ceny všeho,“ dodal.

Mzdy v pohostinství patří dlouhodobě k nejnižším na trhu, loni však smutnou bilanci začaly vylepšovat silným růstem o dvanáct procent. V porovnání s průměrem celé ekonomiky se v hospodách a restauracích přidávalo téměř dvojnásobně. Mzdy v sektoru podle Českého statistického úřadu poskočily o 1 866 na 17 509 korun. Vliv mohlo mít i navýšení minimálních mezd.

„Myslím, že ceny restauračních menu se rozhodně v blízké době nezastaví, ale dál porostou s narůstajícím tlakem na mzdy,“ myslí si ředitel Dáme jídlo Matějů. Tomu nahrává pokračující růst mezd a stoupající inflace.

Restauratéři jsou skeptičtí k tomu, že by v budoucnu zlevnili, pokud se jim sníží DPH. S plánem na přesun stravovacích služeb z patnáctiprocentní sazby na deset procent a točeného piva z jednadvaceti procent na deset procent, přišlo v březnu ministerstvo financí. Osud návrhu je nicméně nejistý.

„Jsme na vrcholu velkého nedostatku kvalitních zaměstnanců. Raději bychom se snažili přitáhnout lidi třeba zvýšením motivačního bonusu. Myslím, že by to mileráda udělala každá restaurace,“ říká ředitelka T. G. I. Friday’s.

Podobně to vidí Asociace hotelů a restaurací. „Se snížením daně z patnácti na deset procent nenastane zlevnění o pět procent. Takhle to nefunguje. Možná to zpomalí tempo zdražování,“ uvažuje prezident Václav Stárek.

Kromě mezd hospodští loni zahrnuli do kalkulací jídel vyšší výdaje za potraviny, které byly největším hybatelem inflace. Nejvýrazněji zdražily živočišné tuky a mléčné výrobky. Do extrémů vyletěly ceny másla, které však letos prudce zlevnilo. Čtvrtkilová kostka ještě v říjnu stála šedesát korun, letos v březnu se cena usadila na 48 korunách.

Boom vietnamské kuchyně

Rychle se mění nejen ceny na jídelních lístcích, ale také chutě českých strávníků. Alespoň u pokrmů, které si objednávají lidé domů, vývoj ukázal, že dlouhodobě tolik oblíbená pizza ustupuje asijským jídlům. „Ještě před několika lety drtivě vedly objednávky pizzy, která tvořila asi osmdesát procent. Teď má pizza lehce nadpoloviční podíl,“ říká Matějů z Dáme jídlo.

Asijská kuchyně je doménou velkých měst. Praha momentálně zažívá boom vietnamské kuchyně. Jídly, která si lidé nejvíce objednávají, jsou polévka Pho Bo a nudle s hovězím masem a zeleninou Bún bo Nam Bô.

Vůbec poprvé tak loni první dvě místa v objednávkách v metropoli obsadila jídla z Asie. Stále oblíbenější jsou v Česku také burgery. Na druhou stranu mezi oblíbenými pokrmy k rozvozu chybějí česká jídla, kterých společnost tolik nenabízí.



Nejčtenější

Výplach na americké burze se přelévá do celého světa, do Česka také

Ilustrační snímek

Akcie ve Spojených státech zaznamenaly ve středu nejprudší denní propad za několik měsíců. Pokles cen zasáhl hlavně...

Banku s „hodným bankéřem“ spolkne Moneta. Přejmenuje se na Air Bank

Air Bank už dlouho láká nové klienty úspěšnou televizní kampaní se zlým a...

Obchod za dvacet miliard výrazně změní rozložení sil v českém bankovnictví. Po spojení Monety, Air Bank a části Home...



Zmetek, označil Ťok lokomotivy, které České dráhy koupily dvakrát dráž

Ilustrační snímek

Optikou ministra dopravy Dana Ťoka jsou lokomotivy Emil Zátopek zmetkem, který je nutné vrátit výrobci. Za...

Všichni chtěli spot ve stylu Air Bank, říká autor. Nově opisuje E.ON

Reklama na služby E.ON.

Jedni říkají, že jde o „vykrádačku“, jiní to tak nevidí. Spotů, které se inspirovaly populárními krátkými reklamami Air...

Mladí chtějí žít na dluh a mít hned to, na co rodiče šetřili, říká bankéř

Šéf Sberbank Edin Karabeg

Mileniálové si půjčují a jsou častěji ochotni jít do rizika než jejich rodiče, myslí si šéf české pobočky Sberbank Edin...

Další z rubriky

Letošní úroda je nižší než za poslední roky, dařilo se řepce, žitu a ovsu

Zemědělcům komplikuje sklizeň obilí vrtkavé počasí.

Obilí se letos v Česku sklidilo o 7,9 procenta méně než loni, zemědělci ho svezli z polí 6 861 milionu tun. Vyplývá to...

Všichni chtěli spot ve stylu Air Bank, říká autor. Nově opisuje E.ON

Reklama na služby E.ON.

Jedni říkají, že jde o „vykrádačku“, jiní to tak nevidí. Spotů, které se inspirovaly populárními krátkými reklamami Air...

Mladí chtějí žít na dluh a mít hned to, na co rodiče šetřili, říká bankéř

Šéf Sberbank Edin Karabeg

Mileniálové si půjčují a jsou častěji ochotni jít do rizika než jejich rodiče, myslí si šéf české pobočky Sberbank Edin...



Najdete na iDNES.cz