Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

  1:00
Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku Gambrinus, tradiční smažený sýr často kuchař často vymění za méně kvalitní náhražku. Uvařit jídlo stojí méně a strávník nemusí nic poznat. Někdy za to nemůže ziskuchtivost, ale jen neznalost restauratérů.

Smažený sýr v restauracích rapidně zdražuje. | foto: Profimedia.cz

Když jde Martin Břečka na oběd, paradoxně právě v té chvíli pracuje. A aby svou práci dělal dobře, často pojídá těstoviny se sýrem nebo se smetanou. Je totiž inspektorem Státní zemědělské a potravinářské inspekce. A zrovna tento pokrm hospodští často šidí. Uvařit jídlo stojí méně a host rostlinný tuk místo živočišného nemusí poznat.

„Vybíráme si pokrmy, kde očekáváme, že by mohlo dojít k záměně. Spotřebitel je tak uveden v omyl. Pokuty začínají řádově v desítkách tisíc korun,“ říká zaměstnanec pražského inspektorátu.

INFOGRAFIKA: Jak se falšuje jídlo v restauracích

Na stránkách inspekce „potravinynapranyri.cz“ nyní visí 16 uzavřených případů, kdy restauratér podvedl zákazníka a prodal mu něco jiného, než avizoval. Pět z toho jsou prodejny kebabu, údajně hovězího, který byl nastaven krůtím masem. Dalším častým prohřeškem je nahrazovat smažený sýr takzvaným analogem s přídavkem rostlinného tuku. Raritou je pak nealkoholický punč, který namísto půl procenta alkoholu obsahoval procenta tři. I za to padla pokuta.

Podstrkování jídla z jiných surovin, než si host objednal, není žádná novinka. Inspekce k tomu dokonce vydala brožuru, kde spočítala, kolik se dá na falšovaném meníčku uspořit v porovnání s tím z poctivých surovin. Může jít přitom až o polovinu ceny.

„Falšování je vše, o čem spotřebitel nemá informaci,“ říká Tomáš Čapek, jednatel společnosti Uniconsulting a expert na potravinové právo Asociace hotelů a restaurací ČR. Netýká se to pouze zdraví nebezpečných či závadných potravin.

Sýr s vyšší tučností je drahý, stejně jako kuřecí nebo vepřové maso. „Jakmile tam přidáte nějaké procento rostlinného tuku, už to není sýr, ale analog. Má lepší vlastnosti tím, že neteče a je levnější,“ vysvětluje Čapek, proč se hospodským vyplatí prodávat náhražku oblíbeného „smažáku“.

Restauratérům vycházejí vstříc i výrobci, kteří náhražky ve velkoobchodech nabízejí. „Hospodský po nich sáhne, protože jsou levnější,“ potvrzuje Pavel Bortník, externí šéfkuchař a majitel společnosti Color food, která dělá rauty na zakázku. Kromě zmíněného analogu je oblíbený také velkoobchodní „sýr na pizzu“, který se používá namísto mozzarelly a obsahuje výrazně méně tuku než originál. Bílou hmotu doplňuje bílkovina.

Dohoda kontrolora nezajímá

Jak ale nazvat pokrm z náhražkové ingredience, aby nešlo o klamání? „Název náhražky bývá na výrobku – stačí řídit se tím, co je na etiketách,“ tvrdí Čapek. „Smažený analog“ se ale na lístku příliš dobře nevyjímá a ani „pizza s napodobeninou mozzarelly“ k objednání neláká.

Kontroloři při prohlídce chtějí vidět originální obaly, etikety. „Často nám kuchaři sami ukážou alternativy, za kterých vaří. O tom, že jde o klamání, v některých případech nemají povědomí, ale za používání deklarovaných potravin ručí provozovatel stravovacího zařízení,“ uvádí Břečka.

Často existuje tichá dohoda mezi restauratérem a zákazníkem. Host například ví, že servírovaných 200 gramů tataráku za 160 korun prostě nemůže být ze svíčkové, ale na levném pokrmu si přesto pochutná. Jenže inspektoři jsou na to hákliví a přešlap neodpouštějí. Neprojde světově znějící „Wienerschnitzel“, který by měl být telecí, ale je z vepřového, podezřele laciný „džus“, který obsahuje méně než 100 procent ovoce, ani „vývar“ z kostky.

Zfalšovaný brownie

Někde bývá obtížné rozlišit neznalost restauratérů od snahy hosta okrást, jinde to bije do očí. Inspektoři při kontrole zažili, že podnik prodával pivo Gambrinus jako Plzeňský Prazdroj. Nesmějí prozradit kde, pokud není správní řízení o pokutě uzavřeno, nicméně podle informací MF DNES z jiného zdroje se tak děje především na Staroměstském náměstí v Praze.

U lepších restaurací se lidé z branže se šizením potkávají výjimečně. „Tam nejde nahrazovat svíčkovou, zákazník jde za zážitkem, počítá s tím, že to bude něco stát,“ soudí Jiří Král, šéfkuchař Aureole a viceprezident za gastronomii Asociace hotelů a restaurací ČR. Podle něj ale může docházet k šizení u ryb.

„Ryba na udici je třikrát dražší než ryba ze sádek. Když před patnácti lety přišel do Evropy uměle chovaný pangas, nahrazovaly tím luxusní restaurace i drahé ryby,“ říká Král.

Kde by možná podvod zákazník nečekal, jsou dezerty. Restaurace inzerují „čokoládový brownie“, který je ve skutečnosti z kakaa a z prášku, podobně z prášku bývá i mousse – pěna z belgické čokolády. „Správně by se měla svařit smetana s máslem a k tomu rozpuštěná čokoláda, nechat den odstát a pak vyšlehat,“ říká Bortník.

Podrobněji se na klamání zákazníka v restauracích a jídelnách začali kontroloři zaměřovat v roce 2015, kdy Státní zemědělská a potravinářská inspekce dostala ze zákona kompetenci kontrolovat i provozovny společného stravování. Do té doby to měla na starosti jen hygienická služba a ta spíše řešila bezpečnost potravin. Dalším orgánem, který může falšování řešit, je Státní veterinární správa, která se ale zaměřuje jen na suroviny živočišného původu.

Autor:

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Výrazně zpomalte rychlovlaky, vzkazují obce k nové trati. A koleje chtějí skrýt

12. března 2024

Postavte rychlotrať v tubusu, a nebo na ní výrazně snižte rychlost. Tak by se daly zjednodušeně...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

16. března 2024

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pořád Big Mac, ale už spíše Big Tech. Co ukázal výpadek u fastfoodového obra

16. března 2024

Když McDonald’s ve 40. letech minulého století poprvé otvíral, zákazníci vybírali menu z papírových...

Soláry, kam se podíváš. Elektrárnám dochází místo, musí být kreativní

17. března 2024  10:52

Elektřina ze slunce bude podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) v příštích několika...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kofola sáhla do svého loga. Nově v něm bude hranaté srdce

13. března 2024  13:48

Nápojářská skupina Kofola po devíti letech sáhla k úpravě loga. Ikonický lísteček lékořice na svých...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Cena elektřiny bude příští rok nižší než letos, říká analytik Matoušek

19. března 2024

Premium Dobrá zpráva: v příštím roce bude celková cena elektřiny nižší než v tomto roce. Ta méně dobrá zní,...

Irové svolili k nemyslitelnému. Na trh začali dodávat whiskey s příchutěmi

19. března 2024

Ochucené whisky vyrábějí palírny ve Spojených státech i Kanadě již několik desítek let a nejsou tak...

Musk přiznal užívání ketaminu. Je v zájmu investorů, abych pokračoval, tvrdí

18. března 2024  21:48

Miliardář Elon Musk v rozhovoru s bývalým moderátorem CNN Donem Lemonem přiznal, že užívá ketamin....

Přestaňte snít o konci ropy a plynu, prohlásil šéf saúdského těžebního obra

18. března 2024  20:29

Transformace energetického průmyslu selhává a svět by měl přestat snít o postupném odchodu od ropy...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...